Thursday, April 12, 2012

Økonomisk vekst vil svi av jordkloden!

Det er ikke kun drivhuseffekten som vil varme opp jordkloden, økonomisk vekst i seg selv vil medføre fatale konsekvenser. La oss se hva som kan skje med en årlig vekst på 2,3 prosent:
  • Om kun 400 år, så lenge som Fantomet har regjert i de dype skoger, vil vi forbruke like mye energi som den samlede solinnstrålingen.
  • Om 1400 år vil energikonsumet tilsvare det som stråler ut fra soloverflata, men på jordklodens mye mindre areal. Da nytter det ikke lenger med sandaler for ikke å brenne tærne i sanda!
  • Om 2500 år vil vi svi av like mye energi som hele vår galakse sammenlagt, med sine 100 milliarder stjerner. Dette vil få selv sola til å blekne! 
Exponential Economist Meets Finite Physicist, by Tom Murphy

En storm av hurtige stjernefødsler i galaksen Centaurus A. Paradoksalt nok, med dagens vekstrate vil energikonsumet på jorda raskt overstige all energien som skapes her. 

Jeg minnes en sang fra bedehuset, som lyder som følger:
Himmel og jord skal brenne, høyder og berg forsvinne...
Vel, forhåpentligvis får vi stoppet dagens hjernevaskede konsumentsamfunn før vi kommer så langt. Noen som fikk lyst til litt "degrowth"?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...