Friday, August 20, 2021

Pippi i kammerset

Kammerset i dag, hvor det har gått fra Pippi til Helio Kitti😑

Kom på gamlefar fortalte om da bestefar Bjarne hadde fått tak i ei Pippi-bok, hvor han stod midt i kammerset her i Grythengen og leste høyt, og dette var så morsomt at barna bare lå på gulvet og vred seg i latter, for noe slikt hadde de aldri hørt før.

Så slik var det dengang, ei enkel Pippi-bok gjorde større inntrykk enn Disneyland i dag😃

Men nå er Grythengen borte, de har jo ødelagt alt her, absolutt alt, den urgamle flomkverna, den magiske brønnen, det vidunderlige mørket over kulturelva vår, den vernende gardskoronaen, den meditative stillheten over de grønne enger, troen til oldefar, filosofistien ned til bjørka ved elva, låven som ikke er, minnene om alt som var, ja alt er vekk, og her er ikke det ringeste morsomt lenger.

Egentlig har vi vel blitt lik lupiner eller parkslirekne, en invasiv art som har kvalt egen historie og eget landskap. Og nå dreper vi Norge med vindkraftverks-galskapen, ja de tok jo Mjøslandet også, i alle fall de søndre deler av Mjøsa med Engerfjellet. Skal dit på mandag, og gruer meg😬

Veldig rart, at man skulle få tilbake sin historie først når alt har kollapset. Hva skal vi med denne historien da? Og ingen ser ut til å ville bli med oss for å redde enga vår i grytha heller😱



Men vi får glede oss sammen med alle barna som lå her på gulvet og forgikk av latter av Pippi og bestefar, som visstnok hadde godt lag med barn.


Det ble noen småfeil for faktisk.no å gotte seg over, men observante følgere av PermaLiv fikk sikkert med seg dette, og forstod at det kun var små arbeidsulykker. Kan nevne at branntaksten var fra 1835, Herman og Mina selvsagt var mine tippoldeforeldre hele tiden, og ikke minst at August naturligvis var Helmers søskenbarn og ikke bestefar. Og sikkert også mange flere småfeil, men det er ikke så farlig, bare man får det riktig i fotobøkene:-)

Forresten kom jeg på at grunnen til at gamlevegen i sin tid gikk opp rett nedenfor Blåveissvingen, måtte være fordi her var et kryss hvor den ene vegen gikk til høyre mot flomkverna, og den andre da altså opp mot kanten av dalsida og videre oppover til tunet i Grythengen.

***

Ps! Egentlig burde alle bli med for å redde Grythengen og alt denne grytha inneholdt, det må da tross alt være mye morsommere det enn å råtne vekk av næringsfattig hermetikk-kultur. Vi burde holde demonstrasjoner og banneraksjoner, hvor vi krever at enga vår tilbakeføres til slik her var i 1875, sammen med Engerfjellet.

For tapet av Grythengen og Engerfjellet er omtrent like alvorlig for Mjøslandet begge deler!

Relatert


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...