Tuesday, December 10, 2013

Fotodokumentar over skjendingen av innlandets dronning en mørk og trist desemberdag 2013

Denne fotodokumentaren av ødeleggelsene på østsida av Mjøsa ved utbyggingen av ny E6 Kolomoen-Minnesund ble foretatt mandag 9. desember. Alle bildene ble tatt i fart mens jeg kjørte, utsnittene er derfor tilfeldige. Dette gir både uskarpe bilder og underlige motiv, men samtidig synes jeg det gir en ekstra realistisk dimensjon over dokumentasjonen av denne pågående dystopien.

I en kommentar nylig hos Pål Steigan skrev jeg følgende:
I disse dager skjer det også en nådeløs skjending av innlandets dronning, med utbyggingen av nye E6 nede i mjøsstranda, jernbanen legges delvis på fyllinger ute i Mjøsa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegarbeider_p%C3%A5_ny_E6_mellom_Kolomoen_og_Minnesund_ved_Mj%C3%B8sa-5.JPG

Selv gleder jeg meg til dette landskapet en dag igjen vil bli oppfylt av beitedyr, men sårene trengs det en ny istid for å utbedre. Frykter også for all isolasjonen som benyttes her til lands, vil anta de fremdeles benytter polystyren.

Motorveien og skyskraperen er begge symboler for moderniteten, en arv fra Le Corbusier. Men de er også energisluk, derfor er deres tid snart forbi.

Motorveiene ble først og fremst bygget for å øke kapitalakkumulasjonen, ved å transportere varer raskere til utvidede markeder. Utvidelsen av E6 til Hafjell skyldes derimot hovedsaklig at elitene i Oslo skal kunne kjøre i 100 km/t til alpinanleggene og hytteparadisene sine. Hadde de brydd seg om industrien ville de satset på å utbedre infrastrukturen på vestsida av Mjøsa, hvor de tunge industrimiljøene ligger. Aksen Moelv-Gjøvik-Raufoss er et av de sterkeste industrielle tyngdepunktene i Norge.
The Thought of Ivan Illich Today:
Illich’s theories on the effectiveness of cars, air travel, and energy showed that industrial progress actually hampers the speed and effectiveness we have as people who were born capable of walking to our desired destinations. Roads, airports, stations, traffic jams, all take away the benefits of using complicated engineered methods of travel, and make our actual travel times longer. - David Bollier
Lysbildeserien forsvant, da dette var fra en tid hvor jeg lenket bildene til fb, en stor tabbe. Men alle fotografiene kan ses hos Wikimedia Commons her!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...