Wednesday, January 21, 2015

Jødehatet er ikke historie

Viktig innlegg av Erik Lunde på VD.

Historien har vist oss hvor katastrofal antisemittisme kan være. Men jødehatet er ikke historie.

Mange har lest Marte Michelets kritikerroste bok Den største forbrytelsen i julen. Den usedvanlig viktige boken forteller historien om ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust.

Noe av det som gjør sterkt inntrykk i boken er hvor sterk antisemittismen var i det norske samfunnet i tiårene før krigen brøt ut.

Motviljen mot den jødiske minoriteten kan være med på å forklare hvordan forbrytelsen mot jødene under krigen kunne skje uten større motstand fra den norske befolkningen.

Antisemittisme i dag
Dessverre er det godt dokumentert at antisemittismen ikke er et tilbakelagt kapittel. Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) har publisert en rapport som viser at én av fem nordmenn støtter påstanden om at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Én av fire nordmenn mener det er riktig at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre». Les mer...

Relatert:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...