Sunday, October 1, 2017

Ronjar om Anti-Krist

Antikrist må være noe som både ligner på Kristus og samtidig er det motsatte. Jeg har derfor lenge tenkt at Antikrist er ytterliggjørigen av Kristus budskap. Med det mener jeg at de verdier og holdninger som ble forkynt av Jesus som en en oppvåkning i Gud blir gjort til en ytre norm og påtvinges andre i form av en autoritet, være seg individet selv eller en ytre større myndighet. Dette gjelder jo ikke minst for hele kirkens historie som ytre makt, såvel som politiske ideologier a la marxisme. Mennesket har en hang til å underkaste seg, noe som trolig skyldes frykten for å våge å ta ansvar for seg selv som medskaper og ånd. I stedet handler vi sårt tiltrengte verdier på markedet.

I det verdivakuumet hvor kirken engang regjerte territoriet ser vi nå i økende grad de før sekulære myndigheter forsøke å innta en rolle som formidleren av moral og sanne verdier. Men denne opphøyde rolle hviler ikke på annet enn nihilisme og mangel på verdier og kan vel ikke annet enn falle sammen av sin egen vekt (?).
Antichrist with the devil, from the Deeds of the Antichrist, ca. 1501.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...