Tuesday, January 2, 2024

Gjenoppbyggingen av Dresden kontra Gjøvik

"Deretter kom rivingen av Bondelia husmorskole med sine bugnende frukthager, denne bygningsmassen trodde jeg også at var vernet, før jeg plutselig fikk se gravemaskinene og tatt noen bilder av overgrepene i siste liten. Hva som erstattet Sørbyens siste karakterbygg er aldeles grusomt, hvor det nå rett og slett har blitt utrivelig å komme inn mot Gjøvik fra Østre Toten." - PermaLiv

Bestill fadografiet her.

Les innlegget hos Arkitekturopprøret Gjøvik&Toten:

Arkitekturopprøret Gjøvik og Toten | Vet ikke om denne videoen om gjenoppbyggingen av Dresden passer her, gjør den ikke det, er det greit | Facebook

Vet ikke om denne videoen om gjenoppbyggingen av Dresden passer her, gjør den ikke det, er det greit. Jeg så den nettopp nå, har sett en del poster fra Dresden hos hovedopprøret, men her fikk jeg hele historien. Ikke minst var det inspirerende med den langvarige kampen til flere ildsjeler, hvor det er klart at dette underet ikke har blitt til av seg selv.

For vår del føler vi det litt som om Gjøvik ble bombet straks etter at vi måtte forlate byen i 2018, selv om destruksjonen har vært langvarig, tok det liksom overhånd. Vår plan var å returnere så raskt som råd var til byen, men så gikk det slag i slag, hvor vi plutselig så hogstmaskinene oppe på Hovdetoppen, og ble klar over svære utbyggingsplaner med sjelsnedbrytende arkitektur, på denne toppen som vi trodde var vernet.

Et halvår etterpå hogg de alt etter blå mann i Øverbymarka, hvor vi introduserte jentene våre i friluftslivet, og hvor de til en viss grad lærte seg å gå. Det var bare så utrolig trist, hvor de seinere har fortsatt å hogge både etter gul mann og rød mann. Til alt overmål fjernet de den flotte lavvoen på Byhaugen, hvor denne nå er erstattet med et modernistisk monster ala Rausteinshytta på Totenåsen. Vi har enda ikke gått dit etter at vi kom hit i 2018, men har funnet en flott gapahuk med bålplass og benker ved Stormyra, som vi er storfornøyd med.

Deretter kom rivingen av Bondelia husmorskole med sine bugnende frukthager, denne bygningsmassen trodde jeg også at var vernet, før jeg plutselig fikk se gravemaskinene og tatt noen bilder av overgrepene i siste liten. Hva som erstattet Sørbyens siste karakterbygg er aldeles grusomt, hvor det nå rett og slett har blitt utrivelig å komme inn mot Gjøvik fra Østre Toten.

Og slik kunne man fortsatt, hvor vi nå føler oss nesten like paralyserte, som innbyggerne av Dresden etter den omfattende bombingen mot slutten av 2. verdenskrig.

Se videoen:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...