Thursday, February 8, 2024

Mjøslandet og Oppland angripes nå av et konstant Armageddon av nye vindkraftverk fra alle kanter!

Tenk at Stange og Romedal allmenning inviterer Statkraft til å plassere en tanngard av vindturbiner etter Stangeåsen, som et bakteppe for Mjøsa på det vakreste sett fra Toten! Og dette bare vel ti år etter at vi forskånet dem fra å få en tanngard av vindturbiner etter Totenåsen med Skreia vindkraftverk.

Her i Vestoppland sier jo alle allmenningene tvert nei til vindkraft. Hva er galt med hedemarkingene?

Ingen vits i å fortsette som Mjøslandets fotograf, hvis vi får dette her som bakteppe for Mjøsa sett fra Toten.

Fotografiet er tatt fra tidligere Toten gjestegård.

Bestill fadografiet her.

Nå angripes vi fra alle kanter. Nord i Oppland med Fred Olsens vindkraftverk i Vågå og Dovre. Sør i Oppland med vindkraftverk på Lauvhøgda og Eina. Og nå, av alle ting, inviterer Stange og Romedal allmenning Statkraft til å bygge vindkraft i allmenningene deres. Er de gale! Dette kommer da på Stangeåsen og vil bli synlig fra hele Totenvika, hele Østre Totenåsen samt mye av Lensbygda og Øverskreien.

Vedlagt fotografi er tatt fra tidligere Toten Gjestegård. Tenk hvordan det blir med ei rekke med vindturbiner etter Stangeåsen, som bakteppe for Mjøsa og det frodige Stange-landet!

"I tillegg skriver Stangeavisa i dag (7. februar) at styrene i Romedal- og Stange Allmenning vurderer å åpne for at Statkraft kan utrede vindkraft fra skogsområdene deres." - Turid Johnsen


Så det er helt vilt nå, å fortsette som Mjøslandets tårefotograf vil bli klin umulig med et eneste av disse prosjektene. Kan jeg ikke fotografere mot Mjøsa lenger, hvilket jeg ikke kan med en tanngard av vindturbiner etter Stangeåsen, er det jo ingen mening i å være her lenger.

Dette er rett og slett så klin galskap og vanvittig, at klubbes ikke alle disse vindkraftverkene ned på begge sider av Mjøsa og i hele Oppland innen vi kommer oss på tur til Frankrike, og hvis vi da finner at vi liker oss i Alpes Mancelles, da må vi rett og slett bli der!

Vi kan simpelthen ikke leve med denne konstante bombaderingen av nye vindkraftverk, og en vedvarende trussel om å få ødelagt landskapene våre, som er fundamentet for å kunne være her!

At det er mulig, på nyåret 2024 er det lansert tre vindkraftverk i gamle Oppland, hvor siste tilskudd er et "lite" vindkraftverk over Lauvhøgda, som vi ser her i kveldsgløden.

Fotografiet er tatt fra Gardlausrunden i Kolbu, noen dager før Armageddon veltet innover oss. Heldigvis visste jeg ikke om disse planene da jeg tok bildet, ellers hadde jeg vel dirret så på hendene av sinne og frustrasjon, at det hele ville blitt uskarpt.

Bestill fadografiet her.

Nei, nå gir jeg opp, nå kommer jammen Eidsiva på banen også, med planer om et "lite" vindkraftverk på Lauvhøgda, med 8 turbiner. Ikke for alt i verden om jeg finner meg i å måtte klone vekk 8 turbiner fra den flotte profilen over Lauvhøgda i kveldsgløden, for framtidige fotografier. Og ikke finner jeg meg i å måtte skue mot et skamfert Lauvhøgda for framtida heller, da denne behagelige profilen dominerer store deler av Østre Toten, hvor den gir fred i sjelen.


Jeg tror jeg leste et sted at Alpes Mancelles er del av et slags landskapsvernsområde omtrent på størrelse med Østre Toten kommune, men finner det ikke igjen, så skal ikke si det sikkert.

Men blir det vindkraftverk i Oppland, da må vi finne oss et nytt land. Er klar over at EU har gått amok med alskens fornybar-direktiver, og at dette rammer Frankrike like hardt som Norge. Tenkte en stund på Nordre Portugal, men ser at Portugal plasserer vindkraftverkene sine nord i landet. Så for tiden er Alpes Mancelles mitt beste håp.

Får man leve i fred for vindkraften innenfor dette området, burde det gå å finne seg et lite krypin, aller helst i en landsby, hvor jentene kan drive en liten kafe med salg av mine fotografier, mens jeg vandrer omkring med min a7III i kulturlandskapet og åsene.

Topp prioritet for meg for turen til Frankrike, blir å se mølla ved 4 min., den er helt vidunderlig! Tenk å få satt i stand igjen mølla til herr Fossemøllen ved stenelven Grýta!

Vil nok bli mange fotografier av denne mølla, hvis vi slår oss til i Alpes Mancelles.


Vi går fra sjokk til sjokk, først 7. oktober - massakren, så vindkraftverk på Eina, så faller Helmer på isen og brekker hofta, så finner jeg at det også lanseres vindkraftverk på Dovre!

"I Vågå er det snakk om 47 vindmøller på et område på 29 kvadratkilometer i området rundt Storhøe og Brånåhøe. Selskapet bak planene snakker om at det vil bli liggende igjen noen titalls millioner kroner i Vågå hvert eneste år når kraftproduksjonen er i gang."

Debatten, Vindkraft | Gedigne vindmøller kan ikke være svaret (gd.no)

Dette hadde jeg ikke fått med meg, det er visst lansert to vindkraftverk i Oppland på nyåret, hvor ett blir liggende like nord for Livoll leirsted, hvor vi bruker å være på påskeleir. Så da er det slutt på påskeleir også😟

Selv var jeg klar til å stikke til Frankrike nå, da jeg trodde de satset på atomkraft, men jammen er svineriet der også. I tillegg har de gjort det kunststykket å flytte beslutningsmyndighet fra lokale til regionale myndigheter, etter store lokale protester.

Hele tiden har jeg vært fast bestemt på at ryker Oppland, da ryker Norge. Jeg har tenkt at tross alt er det nok å fotografere i Oppland, hvor, selv om Grythengen er ødelagt, kan dette gi tilstrekkelig livsmening.

Til sommeren tenker vi å kjøre Valdresflya til Vågå, og deretter Jotunheimvegen til Sogndal. Dette vindkraftverket kommer til å influere hele dette området, langt inn i Jotunheimen. Så da er jo Oppland tapt!

Kanskje finner vi oss en landsby i Alpes Mancelles, hvis Oppland faller for vindturbinene? Dessverre har jeg funnet at Frankrike også satser på vindkraft, og ikke kun atomkraft. Men det er mulig de sparer denne flotte regionen?

Allikevel skal det nok mye til at åsene i Alpes Mancelles slår Totenåsen, og selv om kulturlandskapet der er fantastisk, er det nok ingenting som kan stille opp mot kulturlandskapet på Toten i full vinterskrud!

Men klarer vi å bevare Oppland som et vindturbin-fritt land, kan det vel hende vi blir i Oppland, selv om Grythengen har falt.

Uansett, å stå på Tjuvåskampen for å beskue vindkraftverket på Eina, det gidder jeg i alle fall ikke, noe mer motbydelig er det ikke mulig å tenke seg.

Fotografiet er fra Gardlausstua-runden i Kolbu, med Tjuvåskampen i bakgrunnen.

Bestill fadografiet her.

"Ved å doble kapasiteten til fjernvarmenettet i Innlandet kan det etableres ny industri tilsvarende 200 MW, noe som tilsvarer 4-6 nye industriparker av samme størrelse som industriparken på Raufoss, som sysselsetter 2600 ansatte." - Marit Storvik


Egentlig skulle vi bodd i leilighet med fjernvarme på Lena nå, men så oppdaget jeg i siste liten, rett før jeg skulle signere, at det var plassert en induksjonstopp rett bak hodet mitt på soverommet. Med gipsvegger, som består av 70% luftbobler, ville jo denne strålingen gått rett gjennom veggen og kokt hjernen min.

Så slik er byggebransjen, de tar ingen menneskelige hensyn. Allikevel veldig trist, fordi da hadde jeg sluppet å dra ved opp fra dalen nå, jeg hadde sluppet vedfyring og snørydding, samt at jeg kunne dratt på lange foto-ekspedisjoner rundt omkring på Toten og i Oppland, uten å måtte tenke på jentene.

Uansett, bioenergi er et langt bedre alternativ enn vindkraft!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...