Monday, December 10, 2018

Majersteinen og gravhaugen

Gjøa-steinen møter Tjuvåselvs-jenta.

-Flickr.

Majersteinen, som Gjøa på Tjuvåsen kastet etter Hoffkirka, men så gikk den ikke langt nok. Etter sagnet må den kalkes hvert år, hvis ikke vil ei ku dø på båsen. Så vidt jeg vet har de kun travhester på Majer nå, men de holder allikevel tradisjonen i hevd.

Selv synes jeg den ligner mest på ei trolltann.

Egentlig skulle vi vært på korpsøvelse, men da dirigenten var syk ble det til at vi besøkte Majersteinen istedenfor. Fikk så vidt foreviget den før dagens siste stråler forsvant bak Tjuvåsen.

-Wikimedia.

Etter nærmere undersøkelser viser det seg at hele buskapen kan dø på Majer hvis ikke Majersteinen blir kalket!
Særlig mislikte trollfolket lyden av kirkeklokker, og i Hoff kirke, som ligger 12 kilometer unna Tjuvåskampen, var det nesten håpløst å få ei kirkeklokke til å henge i fred. Gjøa passet nemlig på, og kastet store steiner på kirketårnet til det ble ødelagt. Da lånte Hoff kirke kirkeklokke fra ei anna kirke og hengte den opp ute på kirkegården. Slik mistet Gjøa makta over kirketårnet sitt, og Hoff kirke kunne omsider ringe med kirkeklokkene sine. Da ble Gjøa så sint at hun tok tak i en diger kampestein og kylte den avgårde mot kirkeklokken. Men den kom bare halvveis, og landet på jordet på gården Majer i Lensbygda. Majersteinen blir den dag i dag kalket hvit en gang i året, så det skal gå godt med buskapen på gården. Det ene året steinen ikke ble kalket, ble hele buskapen angivelig funnet død på båsen, og skikken ble tatt i bruk igjen. Gjøa ga seg ikke med det, og kastet en ny kampestein mot kirkeklokkene. Denne gangen tok hun i litt for godt, og steinen gikk altfor langt, helt til storjordet på Steinsli. En annen versjon av fortellingen sier at Steinslisteinen egentlig var myntet på Ringsakerkirka, men ikke gikk langt nok.


Gravhaugen ved Majer.

-Wikimedia.

På toppen av gravhaugen.

Tilbake gikk vi over ei bru over Riselva og forbi en forlatt plass, med dette flotte uthuset. Legg merke til de morsomme sjablongene over vinduene.

-Wikimedia.

Toten er av de vakreste plasser på jorden, men vi har vært svært dårlige forvaltere av vår unike arv. Kulturarven er forskuslet, og kulturlandskapet forringes litt for litt hvert år som går.

Hovedsynderen er Totenpark-Prosjektet, som ble utviklet ved hovedkvarteret til General Motors på 1930-tallet.

-Wikimedia.

Så var vi tilbake til våningshuset i Grythengen, som dessverre har mistet sin funksjon. Og det samme har jeg😞

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...