Monday, June 24, 2024

Til Sognefjorden i siste liten

Endelig bærer det vestover sammen med min a7III. Her fjellene i vest sett fra Totenåsen ved Borgen. Tenk at vindkrafts-mafiaen ønsker å ødelegge alt dette her!

Da er det klart, PermaLiv beholder banneret for Nei til vindkraft og tar det med på turen, fordi det kan ikke være tvil om at nedbyggingen av Sognefjorden er verdenshistoriens desidert alvorligste miljøkriminelle handling!

Alt skal nå fotograferes ned, absolutt hele Sognefjorden, fordi dette skal de ikke slippe billig unna med. Dette er den verste miljøskandalen noensinne, og dette skal verden få vite!

Nei til vindkraft - Motvind Norge | I saw the death of nature | Facebook

Bestill fadografiet her.

Da bærer det omsider til Sognefjorden, og det er på tide, fordi denne fjorden ligger nå på vindkrafts-mafiaens drapsliste:


I siste liten la jeg ruta for sogneturen nå i kveld, har ikke klart å konsentrere meg om denne før nå. Vi tar først en liten stopp ved Dokka, hvor vi sjekker at vi ikke har glemt noe, lærer oss å sette opp teltet, samt utforsker Dokkajuvet.

Deretter bærer det til Borgund stavkirke, med noen korte stopp for mindre stavkirker i Valdres. Etter å ha sett Borgund stavkirke, går vi Vindhellavegen etter den gamle kongevegen, for så å ta Sverrestien tilbake.

Og vi får se etter Jutlamannen.

Oppsann, mellom her må vi selvsagt slentre gatelangs i nostalgiske Lærdalsøyri😌

Etterpå tar vi turen til Øvre Årdal, hvor vi går til Vettisfossen med flere. For så å kjøre Tindevegen over til Turtagrø om Hurrungane. Vi stikker derfra opp til Breheimen bresenter, hvor vi kanskje også tar en liten tur til en brearm. Så kjører vi til Sogndal og slår leir der.

Endring! Vi slår oss først til i Skjolden innerst i Lustrafjorden. Herfra utforsker vi både Urnes stavkirke og Feigefossen, samt kanskje tar noen fotturer til noen ville, nedlagte gårder i fjellsidene.

Her tar vi først turen til Urnes stavkirke (nei, den er nå unnagjort), før vi kjører opp til Tungastølen og går til Austerdalsbreen. Jeg og kona gikk her sist, men dette var lenge før jeg begynte å fotografere.

Etterpå kjører vi til Astruptunet, for så å ta den nasjonale turistvegen Gaularfjellet tilbake. Tilbake i Sogndal besøker vi gården Kvåle, hvor bestemor er fra, og spør ellers om det er noe mer vi bør få med oss?

Langs Gaularfjellet ligger også Fossestien, med 14 fosser og 7 vann: Fossestien

Så det er mulig vi gjør unna Kvåle gård og Sogndal før vi tar Gaularfjellet, for så å hoppe over fjorden til Vangsnes?

Vi må få med oss Kviknes Hotel og Kvinnafossen, før vi tar ferga!

Er det ikke det, tar vi ferge til Hopperstad stavkirke, hvor vi fortsetter til Mølstertunet ved Voss, som jeg vil se. Vi slår opp telt her og tar også toget en tur til Bergen for en dag, da jentene absolutt ville dette.

Nei, vi slår opp telt på Tvinde camping ved Tvindefossen, hvor jentene tar turen til Bergen, mens jeg får en hel dag alene med fotograferingen😊

Opps! På Vangsnes må vi også få med oss Hove steinkyrkje: Fortidsminneforeningen

Pluss avstikker til Botnafossen!

Tilbake fra Bergen kjører vi til Flåm, hvor vi utforsker Flåmsdalen og går på rallarstier, besøker Otterstadtunet, samt tar ferga etter Nærøyfjorden.

Herfra tar vi den nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet, hvor vi igjen tar Tindevegen over til den nasjonale turistvegen over Sognefjellet. I Lom besøker vi stavkirka og steinsenteret, før vi fortsetter til Gjendesheim over Valdresflya nasjonale turistveg, hvor vi går Besseggen.

Nei, vi rekker ikke Sognefjellet og Valdresflya, vi avslutter i Flåm. Ser på Trip Advisor at mange mener Hallingskarvet nasjonalpark har de flotteste fotturene i Norge, så da går vi heller her enn i kø over Besseggen, og reiser rett hjem dagen før kona skal tilbake på jobb. Besseggen får vi ta seinere, men vi må ha den med før vi flytter til Frankrike!

Har vi igjen mer tid da, finner vi sikkert også noen andre fine fotturer, før vi tar turen ned mot Fagernes igjen, hvor det også skal finnes ei enkel stavkirke etter vegen.

Ellers dukker det sikkert opp mye annet spennende på turen også, som jeg ikke har hørt om, dette får man vel si blir en grovplan. Uansett greit å ha et slags opplegg!

Så får vi tro vi lykkes med å dokumentere dette unike landskapet på kamerasensoren under turen, før vindkrafts-mafiaen parterer det!

Her fant jeg dessuten en fin oversikt over fossefall for turen vår, får prøve å plukke dem med oss:-)


Oppheimsvatnet skal visstnok ligge magisk til mellom to store fossefall, så dette vil nok ta sin tid👌


Undredal stavkyrkje er dessuten dønn sjarmerende, den minste av stavkirkene, så denne må med: undredal-stavkyrkje.com

Og her er fotturer, kan jo ikke bare sitte i bilen: Fjellturer og vandring i Sogn og Sognefjorden

Her må vi i alle fall gå til Molden!

Mye småsnack rundt Flåm, kan nevne Sinjarheim, Vetlahelvete og Nesbø. Hallingskarvet nasjonalpartk ligger også opp her."Shot of Love" var den første kassetten jeg kjøpte av Bob Dylan, og jeg likte den kjempegodt, men denne sangen var ikke med på kassetten, men på CD-versjonen, som kom seinere. Faktisk har jeg gått glipp av denne sangen!

Dette var den siste av Jesus-triologien, en del av Jesus-vekkelsen på 1970-tallet, som Grythengen ble en del av gjennom telthuset.

Uansett håper jeg den energien vi finner på denne sangen, kan smitte over på dokumentasjonen av Sognefjorden, hvor jeg kan skyte ned Sognefjorden i kjærlighet, eller "Shot of Love".

Dette har jeg vel i grunnen også gjort med Grythengen, siden vi kom tilbake hit i 2018. Til 150-års jubileet for vår tid i kværnenga vår, har vi nå hele historien vår, samt at jeg har fotografert ned stedet.

Synd at ingen av de 300-400 etterkommerne av Herman og Mina her på Toten har sett verdien av å samle dette på verdig vis til 150-års jubileet i 2025. Vi risikerer dessverre at alt blir borte igjen. Skal se om det kan være mulig å få noe hjelp fra Fylkeskommunen, men regner med dette bare vil forsvinne i byråkratiet, og at det ikke er mulig å få skikkelig hjelp.

Må nå uansett konsentrere meg om Sognefjorden, fordi vi ser ovenfor hva vi har med å gjøre, drapet på Sognefjorden er enkelt og greit den verste og alvorligste miljøkriminaliteten menneskeheten har vært utsatt for noensinne!

Så nå er det bare å stå på, alt må fotograferes ned, for å gi verdens vakreste fjord en verdig avslutning!

***

Når vi kommer hjem tar jeg sannelig med småjentene til middelalderuka i Numedal, ser råkult ut, alle kursene er fullboket, men vi tar det som det kommer. Må uansett se Uvdal stavkirke før vi reiser til Frankrike, da interiøret er helt rått! Kona får klare seg som best hun kan, sove hos venner, sykle til bussen eller hva hun vil, fordi dette må vi jo ha med oss. Dessuten er vi jo godt trenet i camping-livet innen den tid:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...