Sunday, February 18, 2024

Thorudfløya eller Totenåsjolla

Tro om verkstedet til Arthur Thorud har overlevd all snøen i vinter? Uansett, Thorud-fløya til gamlefar ligger nok trygt under låven på Grue. Men får jeg den på vannet i sommer, for nedfotografering?

Men det er mulig jeg heller satser på å ro Totenåsjolla vår nedover til Normandie, slik som Rollo, så får jeg heller fotografere den foran Mont-Saint-Michel.

Kanskje het Rollo Rollo fordi han var så flink til å ro? Ja, jeg vet sannelig ikke? Uansett ville det vært stilig å ankomme Normandie roende med Thorud-fløya vår, slik som Rollo, hvor normannerne forhåpentligvis ville satt pris på dette. Er vel da viktig å huske gode hansker, ellers kan jeg nok få stygge træler på hendene, innen jeg er framme.

Jentene lar jeg reise i forveien med fly, slik at de kan filme meg, når jeg kommer roende innover mot Normandie og Mont-Saint-Michel, som de lenge har drømt om å besøke.

Nei, ser man det, her er det to bilder av Arthur fra Digitalt museum. Åse Skullerud opplyser at han også laget møbler, hvor det nå er et skatoll fra hans hender, til salgs. Da satte han vel sammen thorudfløya i garasjen til venstre, og laget møbler i verkstedet til høyre.

To bilder av Arthur Thorud som ung skiiløper. - Mjøsmuseet / DigitaltMuseum

Bestill fadografiet her.

"Jørgen het forøvrig Fossheim til etternavn, men bodde i Sagen. Han laget ikke mer enn3-4 fløyer, jeg har en av de." - Arne J Walby

Da vet vi at i Kloppen ble det kun laget 3-4 thorudfløyer, hvor vi har en og Walby har en. Tro om noen fremdeles har ei fløy laget av Thorud selv?

Vi vet også at Arthur laget både fløyer og møbler. Skulle vært artig å vite om thorudfløya ligner på andre fløyer på Østlandet, eller om det er noe som gjør den unik? Uansett så passer nok slike flatbotninger best på stille vann og elver på Totenåsen, og er vel strengt tatt ikke egnet for havene.


***

NB! Jeg ser at Thorud-fløya ikke er omtalt under norske prammer hos Wikipedia! Dette er for dårlig! Tar noen på seg å skrive ned historien til Thorud-fløya, tar PermaLiv på seg fotograferingen. Jeg har allerede mange gode fotografier fra verftet i Thorud, det gjelder bare å få satt Thorud-fløya vår på vannet igjen:


NB!2 Kom på at jeg ikke husker hvem far kapprodde med på Hurdalssjøen, som hadde fått Hurdalssjøens første plastbåt, og som var skråsikker på at en trebåt ikke kunne hamle opp med en plastbåt, men så slo far ham i senk med Thorud-fløya!

Hvem dette var, som tapte så grundig mot Thorud-fløya med sin plastbåt, kommer her😅😆😊

Så lettrodd som Thorud-fløya er, bør jeg nok ta det litt med ro nedover, ellers risikerer jeg å komme fram til Normandie før jentene med flyet😄


Denne videoen om Austerveg fikk meg til å tenke på Thorud-fløya igjen, hvor jeg ser at jeg allerede i 2018, da jeg skrev teksten nedenfor, tenkte å fotografere denne flatbotningen på Hurdalssjøen til sommeren. Og nå er det 2024!

Tenkte i fjor høst også å fotografere den bunnen av ei Thorud-fløy som ligger over ei myr etter Store Vålsjøen, i rimfrost, men også dette skar seg.

Mye skyldes bygging av mørkevern og treplanting, men nå håper jeg å slippe mer mørkevern-bygging til jeg er ferdig med treplanting, husmaling, bytting av terrassebord, samt ny parkett på kammerset, som sa pjong i høst da jeg fyrte så hardt med varmepumpa i kjelleren, mens strømmen var gratis.

Aller helst skulle jeg vel laget Thorud-fløyer i snekkerverkstedet ved Verkstedvollen, som Johan Grythengen etablerte der etter at herr Fossemøllen gav seg med kværna si. Hvis da ikke noen igjen skulle sette i stand igjen båtbyggeriet i Thorud?

Men nå får vi satse på å få fotografert ned Thorud-fløya vår sommeren 2024. Så finner jeg vel denne teksten igjen i 2029, uten å ha fått fullført forsettet, men da er vi vel i Frankrike, grunnet vindkraftverket på Eina.

Kanskje jeg bør satse på å ro nedover til Normandie med Totenåsjolla til gamlefar? Så kan jeg fotografere Thorud-fløya med Mont-Saint-Michel i bakgrunnen💘 Litt langt fra sitt rette element på Totenåsen, men i alle fall vil jeg ankomme Normandie med båt, slik som Rollo. Tenker normannerne ville sette pris på dette😃

***
"Takk! Kanskje burde jeg bare ha begynt å lage Thorud-fløyer? Thorudfløya var før i tiden fast inventar i de mange vann på Totenåsen, ja helt over til Hurdal, og den var kjent for å være svært lettrodd. Min far utfordret i sin tid til kapproing på Hurdalssjøen, da en fyr skrøt av hvor rask den nye båten hans var, og thorudfløya vant med glans. Etter at Arthur Thorud, som holdt til i Ovrenvegen/Byvegen her i Øverskreien, døde, ble produksjonen en tid flyttet til Kloppen, hvor Jørgen Sagen stod for denne, fram til de spesialiserte seg på innerdører. Min far har fremdeles et godt eksemplar, trolig det best bevarte, under låven. Får se om jeg får tatt den fram igjen til sommeren og dokumentert den. Ringsakringene har jo blitt så flinke til å produsere de tradisjonelle mjøsholkene sine, så ville vært fint hvis noen også kunne gjenoppta produksjonen av thorudfløya, eller totenåsjolla, som den like gjerne kunne blitt kalt." - PermaLiv
Hadde jeg vært stasjonær og hatt egnede lokaler ville jeg nok ha tenkt på å gjenoppta produksjonen av thorudfløya, som mentalhygiene mot modernitetens herjinger. Men uansett vil jeg satse på å dokumentere dette fartsvidunderet til sommeren på Hurdalssjøen.

Er dette det best bevarte eksemplaret av thorudfløya? Denne er laget i Kloppen, men ville vært morsomt hvis det fremdeles fantes et eksemplar laget av Arthur Thorud selv.

-Wikimedia.

Moelven jeger- og fiskerforening har gjort en kjempejobb med å hente fram igjen de flotte ringsakerjollene sine. Kan Toten jeger- og fiskerforening bare sitte stille og se seg så grundig slått? Bør de ikke heller få thorudfløya eller totenåsjolla ut på de mange fiskevann på Totenåsen igjen?

-Wikimedia.

Ta vare på verdiene kan være så mangt. Her er en filmsnutt av en type jeg kan sette meg godt tilbake og bare nyte i kontemplativ ro som ren metallurgisk-mekanisk vintage porno. Det er en kar som restaurerer en gammel skrustikke. Arbeid av denne typen er noe av det morsomste og mest tilfredsstillende som finnes, like kult som å skrive, f.eks. Og når det er en som kan sine ting, og resultatet blir vakkert og et fullt funksjonelt supplement til maskinparken, er det happy ending og verden sånn som den egentlig skal være. Nyt! - Achsel Ford

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...