Wednesday, March 27, 2024

Påskenøtter til gamlefar

Utsyn mot tuppen av Grjótholmr-platået, hvor vaktposten på Grjótholmr stod og holdt vakt over fiender på Mjøsa og ellers i Mjøslandet, samt passerende handelskaravaner på veg til Skreiskaret, som skulle skattelegges, under folkevandringstiden, merovingertiden og inn i tidlig vikingtid.

Ved tegn til fiendtligheter, løp vaktposten opp til Grythenholmsvarden og tente vardeilden.

Når de ikke hadde vakt, satt krigerne på krigergården Grjótholmr her og koste seg med Grýta-øl, brygget på bygg fra Holmstadjordet og kildevann fra den magiske brønnen nedenfor kjørbrua i Grythengen.

Kjørbrua var riktignok ikke kommet til enda under folkevandringstiden, da man bodde i langhus, som stod akkurat der våningshuset står i dag.

I tillegg til det fantastiske ølet, var det de gode kværnmulighetene i stenelven Grýta, som førte til etableringen av Grythengen. Dette sammen med Holmrstadir oppe på holmiren (sletta) øverst i Holmstadjordet, hvor de hadde som oppgave å dyrke opp Holmstadjordet og å dyrke bygg. Oppe på Grjótholmr har de den skrinneste jorda i hele Øverskreien, mens her etter stenelven er jorda kalkrik og godt drenert nedover Holmstadjordet, hvilket gav et fantastisk godt bygg med høyt tørrstoffinnhold, som sammen med kildevannet til den magiske brønnen i Grythengen, gav et fantastisk godt øl, som var berømt i hele Mjøslandet.

Faktisk hadde Grýta-øl den samme statusen i Mjøslandet dengang, som hva champagne har i Frankrike i dag!

Grýta-øl ble også foretrukket ved kultsamlinger oppe ved bygdeborgen Borgen.

Bestill fadografiet her.

Vi begynner å få god oversikt over den tidlige historien for Grythengen til 150-års jubileet vårt, mens det enda skorter litt på den seinere historien, da særlig tiden 1957-2018. Derfor får gamlefar ordne denne biten, mens vi er på påskeferie. Han snakket med jentene i går, hvor han hørtes i rimelig god form ut, slik at jeg har håp om at han overlever denne påsken også.

Når vi får på plass denne siste tidsbolken, er vel i grunnen verket fullført, slik at han kan hvile i fred. Da gjenstår det bare å få systematisert alt. Jødene skrev ned historien sin mens de var i eksil i Babylon under Nebukadnesar, så da får vel vi forsøke å få til det samme, under eksil i det franske Toten.

Jødene klarte heldigvis å forhindre sin historie fra å forsvinne ned i det Orwellske Minnehullet, gjennom at de skrev Bibelen, som har blitt en godt kjent og mye lest bok. Men de var mange, da hele den jødiske eliten i Jerusalem ble ført i fangenskap til Babylon, mens PermaLiv er helt alene med oppgaven.

Gamlefar får begynne med å skrive ned i kronologisk rekkefølge alle som har bodt i Grythengen i tidsrommet 1962-2018, samt hvor lenge de holdt til her.

Videre er det et par historier jeg ikke husker helt fra tiden de var på Lauti og Kløfta, som han også får skrive ned.

Det eine var en gang de var her i et ærend, hvor de sov oppe på det østre soverommet, og hvor det var så kaldt, at det nesten var umulig å få sove. Hvorfor de var her og hvem som var her, husker jeg ikke, så dette må nedtegnes.

Det andre var da de satte opp høgspenten over dalen og Stuejordet, dette var mens de bodde på Kløfta. Bestefar Bjarne kom hit tilfeldigvis en tur under dette arbeidet, hvor han ble overrasket over at de satte opp en ny høgspent over Grythengen, uten at han hadde hørt noe om det. Men de fortalte ham at han fikk søke om erstatning, hvor jeg tror han fikk et par hundrelapper?

Hele denne hendelsen får skrives ned, samt hvor mye Bjarne fikk i erstatning, hvis gamlefar fremdeles husker dette.

Andre hendelser i tidsrommet 1957-2018 med relevans til Grythengen, må også hentes fram fra hukommelsen, og skrives ned!

En ting til, når ble telthuset bygget, på grunnmuren til herr Fossemøllens mølle?

God påske!

Er det mulig å få til en 3D-scanning av Husmannstroens katedral, slik at vi kan ta med stabburet vårt virtuelt til det franske Toten?

I all verden, det går elve-cruise på Sarthe-elven, forbi Fossemøllen III, den herlige mølla vi her skal se:

River Sarthe | Detailed Navigation Guide and Maps | French Waterways (french-waterways.com)

Dette cruiset må vi da selvsagt da også få med oss under den store Frankrike-turen vår i 2025!

Tenk å få satt opp igjen stabburet her ved mølla etter Sarthe-elven, hvor turistene fra elve-cruiset går i land her, for å beundre PermaLivs kunst fra det gamle og det franske Toten, samtidig som de får en gjennomgang av vår historie, hvor vi forklarer dem hvorfor vi måtte gå i eksil i Frankrike!

Det er lov å drømme, men en ting er sikkert, elvecruise etter Sarthe-elven, dette skal bli realitet i 2025😍

Oppdatering! Etter Sarthe-elven ser det ut til at man leier en elvebåt, slik at man selv både er guide og kaptein! Ja, ja, jeg får lese meg opp på historien etter Sarthe-elven i løpet av kommende vinter, slik at jentene får best mulig utbytte av elvecruiset, med PermaLiv ved roret😌

"Hiring your own cruising boat is an ideal way to explore and experience the pleasures and treasures that the French waterways have to offer. Hire boats come in different sizes, to suit a couple, a family or you and your friends, and your ‘hands on the wheel’ holiday can be arranged from start to finish by any of the reputable companies to be found on french-waterways.com."

Ps! Sarthe-elven ser ut til å være ei flott padle-elv, slik at jeg har jammen bestemt meg for å ta med kajakken min nedover, sammen med det virtuelle stabburet. Men kajakken tar jeg med fysisk, da virtuelle padleturer ikke høres særlig forlokkende ut😊

Bestill fadografiet her.


Denne 3D-scanningen vi ser av Notre Dame i denne videoen, fikk meg til å tenke på om det kan være mulig å få til en tilsvarende scanning av Husmannstroens katedral her på Stabburstunet?

Fordi vi kan jo ikke ta med oss stabburet etter Even Helmer til det franske Toten, men fikk vi til en 3D-scanning, da kan vi jo ta det med oss virtuelt.

Når man da også vet hvor glade franskmennene er i kultur og historie, skal det neimen ikke forundre meg om de med tiden vil gjenoppbygge stabburet vårt i Alpes Mancelles, kanskje som en del av mølla ved Sarthe-elven, som jeg har visjoner om at kan få nytt liv som Fossemøllen III.

Fordi historien vår er jo bare dønn sjarmerende da, hvilket jeg har håp om at franskmennene er i stand til å forstå💖

Norge derimot, ser kun ut til å være "dønn done", trist, men sant😰

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...