Saturday, November 16, 2019

Lommedemokratiets komme

Denne visjonen David Bollier beskriver her, det er jo lommedemokratiet det, det eneste Bollier mangler for å gjennomføre denne visjonen, er RID-modellen!

- Imagine a Future of Distributed Cooperatives, or DisCOs

Hvorfor er jeg, en ribbet hane uten ei fjær tilbake, helt uten karrière, innflytelse eller status, alene om å se disse sammenhengene? Har en påvist fargeintelligens på 100%, som visstnok under 2% av befolkningen har, og nesten ingen over 50 år. Men allikevel!
Ære være detaljer, slik som Halvors siste innlegg, men potensialet for misforståelser og manipulering (…) øker proporsjonalt jo mindre detaljen er. Les heller boka en gang til, og hør denne om igjen. Det er større perspektiver som er viktigere. - Terje Bongard
Endelig et livstegn fra kaptein Bongard igjen! På et vis er Bongards karrière den motsatte av min, da han kunne ha levd av å holde foredrag hver eneste dag, da alle vil høre ham, men ingen vil lytte. Derfor orket ikke Bongard mer, han ville ikke bare være en maskot som repeterte seg selv i det uendelige, uten å bli tatt på alvor. Kun for å kaste glans over konferanse ditt og datt med sin doktorgrad og forskerstatus som Norges første humanøkolog. For Bongards budskap er mer enn knapper og glansbilder!

Selv holder jeg bare på og skriver og fotograferer, men absolutt ingen vil hyre meg for å kaste glans over noen konferanse, da jeg endte opp som en nymoderne husmann og deplorabel hatist i steinrøysa oppunder Totenåsen, hvor jeg ærer kulturelva mi, som har lidd samme skjebne som meg. Så jeg funker rett og slett ikke som maskot og trekkplaster, heller tvert imot. Ja, jeg ser jo det i hverdagen, hvorhen jeg går frastøtes folk og flykter for mitt blotte åsyn.

Norge har falt i knas, hvor de siste topper, øyer, daler, byer, urbane landsbyer, grender og enger må vike for en stadig mer desperat kapitalisme, som ødelegger de siste rester av verdighet, skjønnhet og natur i profitt-jagets navn. Det er klart at slikt går innpå en stakkars empat med 100 prosent fargeintelligens, og det er så altfor lett å begrave seg i nærsyn og detaljer. Derfor gjorde Bongards kommentar så godt, vi må løfte hodet og ikke ta blikket av det store målet der fremme, lommedemokratiets komme!

Min store drøm er å leve et mønsterliv i et mønstersamfunn i en lommekrok i et lommetun i et lommedemokrati, akk hvilken fjern drøm. For selv om vi får innført lommedemokratiet, som Bongard kaller for InnGruppe-Demokratiet (IGD), vil vi få litt av en jobb med å bringe samfunnet på skinner igjen. For Norge er på intet vis et mønstersamfunn. Tvert imot!

Det eneste vi har igjen å overlate til våre barn nå er lommedemokratiet. Alt annet er knust. Derfor, skal man ikke gå til grunne, kan man ikke miste demokratimodellen til Terje Bongard av syne. Dette er det viktigste, så får RID-modellen (Representative Inngruppe-Demokrati) være håpet, og fotografiet selv-medisineringen. Og man behøver slett ikke være kommunist som lommedemokrat, selv er jeg husmannstroende, og dette går helt fint sammen. Da både husmannstroen og IGD er sterke allmenninger, ja faktisk representerer Bongards modell de ultimate allmenninger, hvor staten oppløses i allmenningene og blir uten makt, ja staten rett og slett forsvinner, hvor staten, det blir oss. Med RID-modellen som verktøy.

Så vil sikkert noen komme og hevde at InnGruppe-Demokratiet er 170 år gammelt kommunistisk vås. Det er det ikke. Bongard bygger hovedsaklig sin modell på forskningen til Amotz Zahavi, som satt 40 år i Negevørkenen og studerte den sosiale flokkfuglen araberskriketrost. Og når alt kommer til alt er ikke vi mennesker annet enn en stor flokk araberskriketroster med altfor store hjerner.

Steigan, gammel og klok av dage som han er, har altfor stor respekt for Bongard til å forsøke å gjøre ham til maskot av noe slag. Så får heller jeg slå et slag for Bongard. For det er ikke noe jeg heller ønsker enn å se Bongard i slag, og aller helst at han kunne få oppleve at vi gav lommedemokratiet, den siste gave, til våre arme barn, i en fortapt verden. For med InnGruppe-Demokratiet til verdens mest grepa kar, var de kanskje ikke fortapt allikevel!

Videre studier


- Inngruppa som styrende prinsipp i et bærekraftig demokrati. En klassiker alle demokrati-forkjempere bør få med seg, hvor Levevei går i dypet i samtale med Terje Bongard.

- Let Christopher Alexander design your life. Christopher Alexanders mønsterspråk er på intet vis avleggs, men må danne mønster for våre nye mønstersamfunn ved lommedemokratiets komme.

- There Is No Normal. James Howard Kunstler beskriver mesterlig hva som venter oss, hvis vi ikke gjør InnGruppe-Demokratiet til vår nye normal.

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...