Saturday, November 23, 2019

Motvind i siget (Hyllest til Nils Faarlund & Totenåsen Skyline)

Tenk det, snart skal de til her. Rendalsølen i oktober. Hvordan klarer nordmenn å gå på jobb og feire jul, med sitt sedvanlige forbrukersmil om munnen. Gi heller pengene til Motvind, og feire jul med litt bedre samvittighet. Glem heller ikke å droppe edamerosten fra Tine i år, selv om det blir litt vemodig. Fikk svar fra Tine om at de kun samarbeider med Zero om tungtransport og plastgjenvinning, men det hjelper ikke. Zero Zero!

Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller

The destruction is insane, destroying our most iconic islands and forest mountains, like Frøya, the island devoted to the Norse goddess Frøya, and Kjølberget Mountain, the most iconic part of the once mysterious Finnskogen Forests. They will now drain Norways larges coastal marshlands, close to iconic Lofoten Islands, releasing enormous amounts of CO2 aggregated in the turf, for a huge "windmill park". - PermaLiv

"Min datter Anne M. Eieslands bidrag til Kvina kunstnarlags høstutstilling denne helgen og kommende uke. Følgende er en hilsen fra kunstneren til dere alle;

"Dedikert til alle vindkraftmotstandere som kjemper for landet jeg elsker og en spesiell takk til alle i gruppen "Nei til vindkraftverk på Frøya" og til Motvind Norge som har vært min hovedkilde for inspirasjon gjennom sitt fantastiske engasjement, utholdenhet og pågangsmot. Dere er utrolige!"

Del gjerne🙂

Bildets tittel: "I came here to dance""

- Eiesland Oddveig‎

Fant to melkekartonger i kjøleskapet, en fra Tine og en fra Änglamark. Om Änglamark er trygg å drikke, vet jeg ikke, men Tine-melka går i vasken, infisert som den er av vindkraftverks-industrien. Inntil videre blir det å holde seg til Q-melk og deres produkter, da disse skal være helt friske, dvs. ikke infisert av vindkraftverks-mafiaen.

Uansett bør merkevaren "Nyt Norge", byttes ut. Her i landet er ikke igjen mye å nyte, det eneste fornuftige man kan gjøre er å sørge. Selv sørger jeg med kameraet.

-Wikimedia.

Til Tine: "Har blitt opplyst fra Nei til vindindustri på Finnskogen i Hedmark om at dere støtter Zero, som arbeider aktivt for en rasering av norsk natur gjennom vindkraftverk. Selv er jeg absolutt knust over knusingen av Kjølberget på Finnskogen og Frøya, øya til kjærlighets-gudinnen vår. Iom. at Tine indirekte er medskyldig i disse ugjerningene, kommer jeg ikke til å kjøpe deres produkter igjen, hverken yoghurt, ost eller melk, før støtten til Zero overføres til Motvind." - PermaLiv

Kunne vel forsåvidt passet godt for Hovdetoppen også, dette her. Eneste forskjellen er at der er de kvite bauhaus-turbinene byttet ut med kvite bauhaus-kjøleskapsblokker, samt et luksushotell på toppen, som gulltornekronen på verket!


Tenker selv på det samme, at jeg bør gjøre en avskjedsreise i landet vårt, som er under angrep av en langt verre art enn noe vi så under 2. verdenskrig. Holder for tiden på med å ta avskjed med husmannstroen, himmelengene, kulturelva mi, fedrealteret mitt og den urbane landsbyen min, som også er knust og lagt øde, men ser nå at hele vårt land går ned med mann og mus.

Nessadalen 15. august.

Foto: Jan-Egil Eilertsen
Ja, jeg tenker på det, har lyst til å fotografere Lofoten, men vet ikke om jeg orker å reise gjennom dette ødelagte landet lenger? Man får vel bare bli der man er for å fotografere bruddstykker av et knust land. - PermaLiv
Fotografiet ovenfor av naturfotograf Jan-Egil Eilertsen, er det som har grepet meg mest hittil fra Frøya. Det er fantastisk komponert, hvor anleggsvegen leder blikket innover i bildet. Tenk hvis dette var en sætersti istedenfor, inn i et vidunderlig landskap!

For man gripes straks av dette bølgende, rolige, karrige landskapet, med de mektige fjellene i bakgrunnen. Men, når man ser litt bedre etter, får man øye på vindturbinene til venstre i bildeflaten, som liksom presser på innover i dette vidunderlige vakre landskapsbildet, og truer med å overta det hele, hvilket de dessverre også gjør.

Bekreftelsen på at så skjer er gravemaskinene, som man heller ikke får øye på med det samme, da blikket straks ledes inn mot fjellene i bakgrunnen.

Et viktig fotografi av Jan-Egil Eilertsen, som på en fremragende måte illustrerer Norges tragedie og bunnløse fall!

Men i det minste er det noen som bryr seg om Frøya. For Hovdetoppen, villmarkstoppen midt i Gjøvik by, byens hellige fjell, var det ingen som brøy seg. Hva kommer dette av?
Det sentrale natur- og bylandskapet, og befolkningens sentrale friluftsområde, Hovdetoppen, ble forrige sommer, høst snauhogget og skamfert, som om dette var en privat, liten skogteig, mens alle vet at det er et helt sentralt område i byen og kommunen med klare offentlige interesser og hensynskrav knyttet til seg. Hvorfor er det bare MDG, av kommunens partier, som bryr seg om denne saken? Hvorfor er det totalt øredøvende taushet fra alle andre partier, også f eks Venstre, SV, KRF, som påberoper seg å være miljøpartier? Miljøpartiet De Grønne gir seg ikke og står på for naturhensyn og mot å bygge ned viktige natur- og friluftsområder, som Mjøsstranda og Hovdetoppen. - MDG Gjøvik
Det er helt vanvittig. Hvor skal vi dra for å slappe av til slutt? det er jo snart by, næring og industri overalt. Alt bygges jo ut. Det er ikke få hytter det åpnes for heller. Det lages jo hyttebyer med skianlegg og alt som tar enorme områder og eierne av hyttene er der 2 uker i året. For ikke å glemme strandlinjene. Hva skal vi med allemannsretten når alt blir privatisert? Nå kjøpte jo Google 4000 mål skog....<det kan lage flere arbeidsplasser> avsluttet han så fint i dagsrevyen. The classic. Friluftslivet, freden, miljøet og folkehelsa er under angrep. - Kenneth Tempel
-Wikimedia.

Beklager at denne artikkelen har blitt litt rotete, skal forsøke å rydde opp i den etter hvert.

-Wikimedia.

-Flickr.

Lovet være Nils Faarlund! Vi har revet Meierigården på Lena, vi har kvalt himmelengene, vi har utslettet våre forfedres smekre urbane landsby ved Kværnumsstrykene, vi har plassert DSAKs seierssymbol på Østhøgda, og skal nå til med å skjære et stort, stygt rift i det unike landskapsbildet vi fikk i arv, med nye Kapphøgda næringshage, som selvsagt blir et industriområde synesen fra hele Helgøya. Men vi kan fremdeles nyte utsynet mot Totenåsen Skyline!

-Wikimedia.Totenåsen Skyline sett fra Byvegen, tidligere Owrenvegen.

-Wikimedia.

«Mareritt i fjellene»

Digital kunst, fritt etter Harald Sohlberg.

Tidemand, Gude, Cappelen, Fearnley, Dahl, Hertervig og Sohlberg slapp heldigvis å oppleve dette.

Skaper: Dag Røttereng
Eller vil du stå opp mot den lille såkalte elite som har lurt seg til topps og ranet til seg makt og kontroll over oss og våre fellesskap? Skal vi la ulvene i fåreklær løpe oss utfor stupet, eller si nok er nok? Vil du være en flygende ape og medløper eller vil du være et medmenneske? - Sannheten Seirer
Skaper: Erik Kristoffer MacNitter Flaaten
Vi trenger en ny, nasjonalromantisk vekkelse! Selv har jeg lagt min elsk på Jacob Gløersen, innlandsmaleren og vintermaleren, som ønsket å gi oss nasjonal identitet med sine kunstverk. Nå bare farer jeg rundt med kameraet og forsøker å fange de siste fragmenter av vår fedrearv og naturarv, før de forsvinner. Trist at det skulle ende slik... - PermaLiv

Akkurat her ville vel ikke monstermøllene syntes oppe på Totenåsen Skyline, annet enn for flyene nordfra som går inn for landing på Gardermoen, da rotorbladene nok ville blitt så store at de ville stukket opp over skydekket.

-Wikimedia.

Snart er det eneste vi har tilbake å glede oss over Totenåsen Skyline. Hamarsingene aner ikke hvor mye de skylder vår kjære Nils Faarlund. La oss håper de vil fortsette å ære Totenåsen Skyline, og ikke forstyrre sin skyline med skyskraper på Tjuvholmen! For sammenlignet med Totenåsen Skyline kommer selv New York Skyline til kort👍Når skal vi forstå at vi må slutte å ta så fordømt mye plass? - Grethe Nygaard


Takk for godt utført jobb! Vi hadde verdens vakreste land, født ut av nasjonalromantikken, men snart er landet en eneste stor industripark. Vi har verdens styggeste byer og tettsteder, og etter å ha ødelagt byene våre, følger vi opp med å rasere naturen vår. Å ødelegge Norge er 10 ganger verre enn å ødelegge Tyskland, da Norge var 10 ganger vakrere, for ikke å snakke om Sverige. Vi hadde et unikt ansvar for å ta vare på naturarven vår, kulturlandskapet såvel som naturlandskapet. Dette er verre enn andre verdenskrig. Vi er invadert av tysk storkapital. Man blir bare så ufattelig trist. Hva ville de tenkt om oss, de store nasjonalromantikerne, som fødte landet vårt?


Flott ny video fra Norges Jeger- og Fiskerforbund👍 Nå må vi stå samlet mot vindkraftverkene, så får vi ta klimaspørsmålene i etterkant. Uten naturvern blir miljøvern meningsløst!

Samme utsnitt, samme sted, men Totenåsen Skyline er alltid i endring. Er det nordavær tømmer gjerne skyene seg over Øverskreien, hvor vi holder til nå, med det resultat at vi får det meste av snøen, samtidig som all gråsteinen nede fra bygda ble skjøvet opp til oss under siste istid. Det var under disse beinharde forutsetningene husmannstroen ble formet, med vekt på nøysomhet og en asketisk livsstil. Apostelen i Holmstadengen bøtte alltid sine klær selv, og bruket hans ble et mønsterbruk det gikk gjetord om over hele Mjøslandet. Så det var utrolig hva de fikk til med husmannstroen som drivkraft!

Nå er drivkraften borte, jeg er den siste husmannstroende, og har ikke lenger noe historiemaleri å eksponere. Men takket være Nils Faarlund kan jeg fremdeles eksponere Totenåsen Skyline på kamerasensoren!

-Wikimedia.

-Wikimedia.

Tenk så heldig jeg er som får leve i et område som skulle vært ødelagt med 70 monstermøller på rekke og rad etter Totenåsen Skyline, men som ble reddet nærmest egenhendig av Nils Faarlund. Nå har jeg med kameraet i bilen og benytter enhver anledning til å hylle denne seieren.

Jeg håper at denne seieren for Mjøslandskapet kan være til inspirasjon for resten av landet! - PermaLiv, som svar på regjeringens høringsuttalelse
Etter å ha levert kona på bussholdeplassen stoppet jeg så vidt på Lena og tok et bilde av Totenåsen skyline, tro mot mitt lille oppdrag om å hylle denne mektige seieren med fotografier gjennom sommeren. Selv om det var midt på dagen, var det nokså stilige skyer. Tenk at her skulle vært en lang rekke monstermøller.
Signert med følgende kommentar: Jeg er så takknemlig for Nils Faarlund som reddet Totenåsen Skyline fra 70 monstermøller, og håper dette underet kan gjenta seg for resten av landet. Nå har jeg alltid med kameraet for å ta bilder av Totenåsen Skyline, i takknemlighet og for å hylle Nils Faarlund!
Når man snakker om monstre, monstret har gått bananas nå, hvor det gjelder å rasere alt vi har tilbake av urørt kultur- og naturlandskap. Vi snakker om et holocaust mot norsk natur. Monstret begynte med Hovdetoppen på Gjøvik sist høst, og har nå spredd seg over hele landet. Helvetets sluser har i sannhet åpnet seg på vidt gap, og i Djevelens fortropper står en fallen speider, Gjøviks mektigste person!

Vindturbina i norsk natur e ikke relevant som klimagrep!

Vill intakt natur e like viktig for klimaet som for oss!

For helsa vår ,for fuglan, for dyr for alt av biologisk liv og mangfold!

Et bilde på kor galt det er fatt e Andmyran , verdens største myr , på Andøya , kor har NVE allerede har gitt konsesjon. Myr er en livsviktig del av verdens lunga og evne te å håndter CO 2.
saken viser med all tydelighet at klimaargumentet er helt hult.

Vind turbina handle om penga, ingenting anna .

Hele den vestlige kapitalen står i kø for å bygg om Norge te et industrialisert restområde med kolossale irreeversible inngrep.

Det at så mye natur ødelegges akkurat nå , i dag , e ikke bare galt , det gjør vondt på en helt spesiell måte fordi:

Vi nordmenn e sterkt knyttet til naturen , hele vårres nasjonale og personlige identitet og selvfølense er bygd på dette urgamle gjensidige intime forholdet;

Vi e natur naturen e oss! Det e livsromme vårres og har aldri vært nokka te pynt.

Dette er ikke sentraleuropeisk føydaljord..det e vårres land med Norrøn allemannsrett!

Det e det herre som ligg i Eidsvollsmennerns ed:

Enig og tro til dovre faller!

Nå fell Dovre .vi miste det umistelige.

Grunnlovens paragraf112:. «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Min families verden ;Aure, e nettop utpekt som spesielt egna for vindindustri. Av NVE. Denne vedenen er i dag i store trekk lykkelig inngrepsfri. Den bær alle slektene i Aure sin historie. Den e selve livseventyret.

Vi er mange som tenker at det e som en dødsdom .

Vi sjer kor hensynsløse Konsesjonssøknada NVE si ja te.

Naturmangfold , inngrepsfrihet , nærhet til bebyggelse , saman sine reinbeiteland, alt det her sjer ikke ut til å bety nokka i sak etter sak .
Fra agder i sør , i rogaland oppover hele kysten , og nå begynner slaget også om innlandet , helt inn til femundsmarka, Namdalen , inn i Trollheimen , ja selve finnskogens skinnende magiske helhet har fått dødsdommen. Setesdalen. No sist også Sørøya!

Første konsesjonssøknad i Aure e fra selskapet Njordr med en plan om å omdanne en tidel av den 60kvadratkilometer lille Skardsøya til et vindindustrianlegg. Ødelagt uberørt natur, katastrofal virkning på unikt dyre og fugleliv og stor støy og infralydpåvirkning for mange , de fleste hus mindre enn 3 kilometer unna , e konsekvensan..

Eiera i Njordr har bakgrunn fra naturslakt i verdensklasse , på Borneo.

Et område av verdens rikeste mest fantastiske regnskog ,på størrelse med Singapore ble demt opp og Sjølie i njordr var direktør for dette . Over 8000 urfolk ble tvangsflytta i damprosjektet omtalt som omgitt av «Monumental corruption.. «
Dette e rein nådeløshet fra helvete..
Vi e svært bekymra . Ka blir omfanget tilslutt.

Kæm beskytte oss, ka kjæm vi te å ha igjen. Kor er de formaterende kreftan som kan hold igjen , gi fasong?

korfor svikte landets forfatning oss.!

Korfor svikte media oss!

E virkelig politikeran og informasjonsbransjen så totalt styrt av pæng?

Den naturen som får Vindindustri dør helt , ikke litt. !

Ka ska vi ta oss til med i de her tapte landskapan . Kor ska bolyst og energi kom fra .

Absolutt all anna virksomhet rammes! Allerede nå e verdi og investeringstapan i kommunen store , bare med grunnlag i NVE sin plan.

De naturtapan som står foran oss e ikke te å bær og vi ska ikke tål dæm !

Derfor slåss vi nå , derfor blir vi stadig fler , derfor ska vi slåss enda harder!

Distriktsnorge ska ikke bli sentralmakta og pengekreftan sin koloni.

Vindturbina i Norsk natur e ikke relevant som klimagrep!

Leve Aure , Leve Norge!

- Erlend Leirdal

Ett varningens ord till samtliga boende på landsbygden!

När du minst anar, som blixt från klar himmel så överaskas du plötsligt en dag av besked att din idyll skall bli en industripark. Utan förvarning kallas du till samrådsmöte om din egna hemmiljö.

En väl förbered människa talar om för dig att där du bor och dina förfäder bott i århundraden skall jättekolosser på över 200 meters höjd byggas. Vindkraftverken kommer till din hembygd. Och du skall sitta där tacksamt och mottaga den för dig helt nya information.

Samråd skall gälla. Samråd för mig är när flera personer talar ihop sig om något gemensamt och sedan kommer till ett gemensamt beslut efter ett givande och tagande. Men här ställs du inför faktum! Utan vidare prut. Det är bara att acceptera. Lite finputsning kan man tänka sig, men inga drastiska förändringar. Sen får du tycka vad du vill. Att din hembygd blir förstörd tex eller att din ro kommer att störas av ett evigt oljud från vindkraftverken. Att din tomt kommer att skuggas med epilepsiframkallande skuggspel. Att vägarna ni värnat om i generationer och skött som om de vore era egna barn nu kommer att rätas och se ut som grusade motorvägar.

Ersättning för fördärvad boendemiljö talar man inte ens om. Men man kan i sin godhet tänka sig en bygdepeng. Tillåt mig småle. Bygdepeng innebär att markägarna där Vindkraftverken står erbjuder sig, i sin godhet, att till en förening i grannskapet skänka en slant.

Detta kan innebära att scouterna i Hok får 10 000 kronor för att min hemmiljö blivit förstörd. Eller varför inte det lokala jaktlaget får 10 000 kronor för att det inte går att jaga älg mer, för de har stuckit därifrån.

Detta är ju ett hån mot oss som bor där.

Markägarna förresten ja, De får ersättning på 7% av omsättningen på Vindkraftverken. Avtalen är givetvis hemliga. Men tala emot mig om du vet. 7% innebär mellan 150 000 kronor och 250 00 kr per år i 25 år. Så jag förstår att dom är entusiastiska. En av markägarna där jag bor har två verk på sin mark och bor i Stockholm. Han skrattar åt oss hela vägen till banken.

Som sagt du får tycka vad du vill men så blir det.

Nu startar processen. Om du inte finner dig i att bli behandlad som en mindre förstående lallande idiot utan tycker att människovärdet och din rätt till att bo där du bor. Att din rätt att ha en tyst hemmiljö skall kämpas för. Då startar processhelvetet nu!

För nu, utan att be om det, så måste du ta strid för din rättighet att bo på landsbygden utan att ha en industripark som granne. Nu måste du sätta dig in i ämnet. Ett ämne som du inte tidigare ägnat särskilt mycket tanke åt innan. Du måste bli expert på något som du egentligen inte brytt dig om innan.

Du måste till och med betala egna pengar för undersökningar av ljudnivåer eller annan experthjälp som behövs. För all fakta som presenteras är annars partsinlagor från de som vill bygga. Och hur opartiska de är kan man räkna ut med njuren.

Du måste ständigt vara på hugget, svara på samtliga beslut och förslag som kommer. Ibland är de på obegriplig byråkratsvenska så du måste ringa och fråga dem som skrivit.

Och detta tar tid, detta håller på i evinnerliga tider. För vår del har det hållit på i 5 år nu. Och vi är inte framme ännu.

Det värsta av allt är att du blir ansedd som en byfåne och ”klimatförnekare”. För att alla är väl för vindkraftverk. Det är ju en helig ko som man inte skall diskutera ens en gång. Om du tar upp diskussionen så antingen skojar folk bort dig eller så tystnar dom och vill inte prata om det. Och detta för att det är en helig ko. Om miljö får man inte ha annan åsikt än att man är för den. Javisst ja, vi är ju emot miljön. Hur man nu kan vara det? Undrar jag. Är inte vår närmiljö också miljö. Vi är också för en bra och god miljö.

Det värsta som händer är att folk svarar dig ”inte på min bakgård” vad dom nu menar med det?

Troligen menar dom att man är för något men bara det inte finns på min bakgård. Tex att man är för hem för utvecklingsstörda bara dom inte bygger det där jag bor. Och det är ju ett effektivt sätt att ta död på diskussionen, för vem tycker inte att vi skall hjälpa utvecklingsstörda, alkoholister, pensionärer och andra sämre ställda i samhället. Men det är ju en annan diskussion! Om det inte vore så att det drabbade mig så hade vi givetvis inte engagerat något vidare i denna debatt. Utan vi hade väl låtit den bara rinna förbi oss. Men vem i Sverige engagerar sig i Västlänken, Förbifart Stockholm, mm mm omdiskuterade miljöprojekt och stora byggnationer om inte de som direkt drabbas av dem. De som får det nära eller på sin egna tomt, de som får det på just sin bakgård. Vi andra engagerar oss väl så där i det.

Det värsta jag utsatts för var under denna strid bli anklagad för att inte vilja ha hem för utvecklingsstörda där jag bor. Som en konsekvens av att jag inte vill ha Vindkraftverk där jag bor i Ekesås. Jag blev så upprörd så jag tappade talförmågan, och det vill till att få mig att göra det. Vad dessa saker har med varandra att göra övergår mitt förstånd.

Men ett enkelt svar kan ju ha varit att jag är inte för Vindkraftverk som sådana. Nu när jag har satt mig in i ämnet så har jag förstått att de inte är någon god tillgång för miljön med Vindkraftverk. De förstör mer är de tillför. De förstör närmiljön för människor, de tillför oreglerbar energi ofta när det inte behövs.

De byggs inte av miljöskäl utan enbart av profitintresse. Bolagen som bygger dem gör enorma profiter. Eolus tex måste ha extra bolagsstämma för att besluta om extra utdelning till sina aktieägare. Verken som tänks byggas hemma hos mig har inga ägare utan är till salu till hugade spekulanter. Dessa är ofta tyska kapitalister som låter oss bygga vindkraftverk i Sverige (die dumme shweden) för hemma måste dom ha respektavstånd till hus på 10 gånger verkens höjd. Och den eventuella el de producerar behövs inte nu i Sverige utan exporteras till bla Tyskland. El som vi subventionerar med 30% genom de så kallade elcertifikaten. Så inte nog med att jag skall ha Vindkraftverk på 200 meters höjd hemmavid, jag får vara med och betala dem också indirekt.

Och apropå höjd, så undrar jag om folk har insett vad 200 meters höjd innebär? Ett normalt träd är cirka 30 meter. Så de är cirka 7 gånger högre. Lika högt som Turning Torso i Malmö. Mitt i skogen öster om Vaggeryd.

Så ni som brukar cykla runt här kan glömma det nu. Här kommer att stå giganter i skogen som låter som ånglok. Ni som plockar svamp här kan göra det i skuggspel och evigt oväsen. Ni som kör på Ekesåsvägen för det är så vackert, ni kan glömma det nu. Här kommer att bli en rak uppgrusad motorväg genom skogen.

Och mitt i skiten bor jag och mina grannar. Fy fan på ren svenska!

Lasse Olsson,
Ekesås

Relatert


Takk til Nils Faarlund som reddet Totenåsen Skyline!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...