Thursday, November 15, 2018

Snillheten trenger gode levekår

Det hjelper ikke så mye, er jeg redd... Ser ut som inn-utgruppe ulikhetene er vanskelige å innrømme, særlig for moralistene og de toneangivende på "venstresida". Som Trond er vi vel også en type sosialister, men i et lite mindretall mht å akseptere at snillheten trenger gode levekår... - Terje Bongard


- Ondskap: Forskere avslører personlighetens mørke kjerne
  1. Egoisme – å tenke på seg selv på bekostning av andre
  2. Machiavellisme – å mene at målet helliger middelet
  3. Overlegenhet – å føle seg bedre enn andre
  4. Selvpromotering – å ville øke og vise statusen sin overfor andre
  5. Narsissisme – å være selvopptatt
  6. Ondsinnethet – å skade andre med vilje
  7. Psykopati – å mangle empati
  8. Sadisme – å nyte å skade andre
  9. Skruppelløshet – å være samvittighetsløs
Hvis vi bare lukker øya for det vi ikke liker og snakker mye om det vi ønsker, går det bra! - Trond Andresen
Vår verden og vi mennesker blir styggere og styggere for hver dag som går, i en selvforsterkende spiral. Samtidig har vi problemene med en tiltagende ressursknapphet. En gordisk knute vi må løse. Jeg tilhører det lille mindretallet Bongard snakker om, foruten fra ham har jeg ingen støtte, flere ønsker å ødelegge meg, de finnes både i tunfellesskapet og i gardskoronaen. Allikevel er det slik at det er Bongard som har løsningen, og jeg er en av hans ytterst få våpendragere. 

Derfor, ønsker du å svinebinde ondskapen og å gi skjønnheten gode vekstvilkår igjen i vår verden, støtt PermaLiv💖

Kapitalismen har sin tvang til vekst, sjølvsagt.

Men som eit tankeeksperiment: Utfør ei omfordeling av den totale produksjonen av varer og tenester som skjer i verda i dag, slik at alle får ein lik del av kaka.

For å få til dette må kapitalismen sjølvsagt vere avskaffa, slik at vidare vekst ikkje skjer, men, altså:

Eit tankeeksperiment.

Å oppretthalde den noverande produkjsonen av varer og tenester vil likevel kreve at vi opprettheld det noverande konsumet av energi.

For å knuse malm, transporeter denne og omdanne den til metall må du ha varme, store mengder varme.

Heilt uavhengig av samfunnsystem.

Kapitalismen sitt krav til avkastning er også med på å effektivisere bruken av energi, det er ikkje mykje meir å hente før vi møter dei absolutte grensene som termodynamikken sine lover gir. Det er total utopi å hevde at den noverande produskjonen av varer og tenester kan skje ved bruk av kun fornybar energi.

Det er f.eks. komplett uråd å operere eit metallsmelteverk ved hjelp av ustabil energi som vind- og solkraft.

Forbruk av store mengder fossil energi er derfor bakt inn i den kaka som er ein industriell sivilisasjon og alle dei godene som følger med denne.

Vil du ha kake må du bake kake. For å bake kake må du ha varme.

Så vil vi ha kaka må vi tole varmen!

Den store bløffen er at det er råd å gjere noko med dette.

Venstresida står fast i ein rosa draum om eit proletært paradis “inn i evigheten”. Uansett samfunnsystem er vi i ferd med å gå oss på minkande utbytte av alt vi driv med. Stadig meir berg må brytast med stadig større kostnad for å oppretthalde dagens produksjon. Vi må springe fortare og fortare for å stå stille.

Å springe fortare og fortare betyr i denne samanheng å bruke stadig meir energi. Fossil energi, fordi all fornybar energi berre er ein drope i botnen av bøtta, uansett tiltak!

Den gode nyheita er sjølvsagt at uttaket av både olje, kol og snart gass er i ferd med å nå ein topp, av fysiske / geologiske årsaker.

Derfor har vi ikkje nok fossile energikjelder til at “worst case” scenarioet vil kunne utspele seg.

Den ikkje fullt så gode nyheita er at dette vil føre til kapitalismens kollaps. Truleg med øydeleggande krigar som følge, i alle fall med samanbrot i matproduksjonen, som også baserar seg på ikkje fornybare ressursar som fosfor- og syntetisert nitrogengjødsel.

Eit anna moment som venstresida skyr som pesten er diskusjonen om befolkningsvekst, sjølv om denne no er nede på litt over 1% pr år er dette likevel 70-90 millionar menneske, tilsvarande eit nytt Tyskland pr. år.

Som sjølvsagt også skal ha “det gode liv”…

Konklusjon: Malthus hadde ikkje berre rett, hans syn er vilt optimistisk.

Mennesket er ikkje smartare enn gjærsoppen: Når sukkeret / dei fosile energikjeldene er oppbrukte er festen vel og grundig over! - Garob
"Det er rett og slett merkelig at noen kan "mene" slikt. Å ønsketenke seg er en av de tre store fellene jeg nevner i boka mi." - Terje Bongard

"Jeg er en slags sosialist. Men sosialister er dessverre i svært stor grad ønsketenkere angående menneskenaturen. Det har de vært i over 150 år, og dette er - slik jeg ser det - en hovedårsak til at alle de revolusjonære forsøkene i de forskjellige land har degenerert over tid." - Trond Andresen

Ja, det skal ikke mye til før de blodsugende bygdedyrs-vampyrene kaster seg over deg. Kjenner de lukta av en empat og en idealist, da får de blod på tann! De trives gjerne i busker og kratt. Dessverre.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...