Tuesday, September 15, 2020

Advarsel mot Billerudløken & Gutufotografiets spede begynnelse

Jeg håper dette er satire og Photoshop, ikke en ekte portal? Det knøyt seg i magen av det bildet, Øyvind. Du må sette tydelig advarsel og bare en lenke til sånne bilder, ikke vise dem så bardus rett opp i fleisen på følsomme sjeler som kommer her for mjøsfotografens melankoli og skjønnhet, ikke horror-opplevelser. Fytti katta. - Achsel Ford
For å spare sarte sjeler har jeg valgt å begynne denne artikkelen med et skikkelig gutufotografi. Dessverre har gatene på Toten forfalt, hvor Raufossgata nå er vår vakreste gate, men gutuene er fremdeles i verdensklasse. Derfor er Toten et Mekka for gutufotografer!

Man kan selvsagt få tårer i øynene av slike flotte gutuer, som denne i Faarlundslandet. Dette er gledestårer. De tårene man får av Billerudløken derimot, skjærer en i øynene og etser vekk huden. Verre løk finnes ikke! Derfor vil jeg på det sterkeste advare leserne mot siste bilde, og må du bare se Billerudløken, hopp tilbake til dette bildet så raskt du kan, da denne Toten-gutua er skikkelig motgift mot vår tids heslighet.

-Wikimedia.

Tar med litt gutustemning til med det samme, og her har faktisk naturen helt på egenhånd laget til en flott gutu-portal, uten bruk av metall eller skrikende blåfarger, men med mykt løvverk og tilhørende myke farger. Så meget bedre for sjelen.

-Wikimedia.

***

Tenkte å få Toten Troll til å benytte et bilde fra grenda mi til årets stolpejakt, men så hadde de fått beskjed fra kommunen om å prioritere kommunens skulpturer, hvor de ville fronte løken ved Billerud. Sendte dem allikevel et forslag😏

Synd, der røk årets inntekter. To år i dag siden jeg ble degradert til den moderne husmannsklassen, og inntektene er deretter. Selv om mitt virke er det viktigste i hele Mjøsregionen.

La med det samme fotografiet inn i Wikipedia-artikkelen om Billerud gård.

-Wikimedia.

Hei!

Så det er løk det forestiller, det har jeg ikke reflektert over. Hadde kun noen gamle bilder derfra, dessverre med delvis utbrente himler og så som så skarphet. Fargene er imidlertid umiskjennelig Canon. På den annen side gjør den utbrente himmelen så løken trer klarere fram, og man kan derfor si det er et kunstnerisk valg:-) Personen under portalen understreker dimensjonene.

Vel, legger med det beste alternativet, hvis det kunne være av interesse?

Hører gjerne fra dere igjen til neste år.

Mvh,
PermaLiv


Legger samtidig med denne inspirerende videoen om gate-fotografering. Dessverre nytter det ikke lenger å bedrive gatefoto på Toten, da den vakreste gata vår har blitt Raufoss-gata, og det er ikke akkurat "Lyckliga gatan" dette heller😫

Nei, på Toten er det kun gutu-fotografering som gjelder, og er man riktig heldig kan man fremdeles treffe på ei og annen ungmø og annet fe etter Toten-gutuene👍

Var gutufoto et nytt ord? Ja, faktisk finner jeg ikke ordet etter et søk på Google, og slår derfor fast at begrepene gutufoto og gutufotograf ble meislet ut i finstuggun på Grythengen fredag 8. mars 2019.

Så er jeg ikke lenger kun Mjøslandets tårefotograf, men også Totens gutufotograf. De verden hvor mange flotte titler jeg begynner å få nå😊

Gutufotografen, det er meg! Siste skrik innen fotoverdenen🙌

Årets nyord 2019: GUTUFOTOGRAF🎉

4 comments:

  1. Jeg håper dette er satire og Photoshop, ikke en ekte portal? Det knøyt seg i magen av det bildet, Øyvind. Du må sette tydelig advarsel og bare en lenke til sånne bilder, ikke vise dem så bardus rett opp i fleisen på følsomme sjeler som kommer her for mjøsfotografens melankoli og skjønnhet, ikke horror-opplevelser. Fytti katta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk Achsel! Ja, jeg må passe meg for ikke å bli en propaganda-papegøye for modernistene. Har alltid lurt på hva dette er, fram til Toten Troll fortalte meg at det er en løk. Hver femte løk i Norge kommer forøvrig fra Totenvika og disse er vannet med mjøsvann, så er redd for at hele Norge er i ferd med å bli av-empatisert av dette mjøsvannet vårt.

      Nei, det er ikke Photoshop. Fikk ikke lært meg dette, da Adobe Camera Raw ikke skalerer rett på min Dell 13", og hverken Dell eller Adobe gidder å ta seg bryet med å komme til bunns i saken. Melder derfor full overgang til Capture One. Nye Pro 12 skal forøvrig ha fått en skikkelig overhaling av brukergrensesnittet, og skal nå ikke være vanskeligere enn Lr Classic. Man kan ikke lære alt, så skalerer Capture One godt på min Dell, får jeg være fornøyd med de mulighetene denne programvaren byr på.

      Delete
  2. Å huff. Det verste er at jeg ved første blikk helt seriøst var overbevist om at det var en drøy spøk laget i Ps eller noe, så jeg måtte spørre for å være sikker. Ikke lett å fatte at noen kan finne på sånt uten at noen i nærheten tar grep og stopper det, og får vedkommende mentalundersøkt.

    Vedr. skaleringsproblemene er det kanskje på tide å rett og slett prioritere en ny maskin med større og bedre display enn den lille Dell'en, heller enn å kjøpe mer nytt kamerautstyr før du har gjort det? Uansett utrolig mye bedre å jobbe med bilder på en større skjerm, selv om du velger bort Ps. Selv gjør jeg bildebehandling, vektorgrafikk, videoredigering og alt av spesiell jobb-programvare på to skjermer, og jobber på en stasjonær pc. Det er veldig greit, og man føler fort etter å ha satt opp et system med to, at en maskin med bare én skjerm mangler en viktig arbeidsflate, samme hvor stor den skjermen er. Det er noe med å kunne åpne hovedvinduer i fullskjerm på den ene, og ha det meste av verktøyene på den andre skjermen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maskina er nok bra, utenom den flisa svigermor slo av, men den fikser jeg på garantien etter sommerens store mjøsseilas, da jeg frykter det kan bli flere skader under denne turen. Tror den har 16 RAM og 500 GB SSD eller noe slikt. Har tenkt på større skjerm, men først må jeg få meg mus, da man kan bli litt stiv i fingrene av denne pekeplata. Imidlertid har jeg et problem med at kontoret mitt forsvant, hadde tenkt å få være i fred der, men det ble rett og slett okkupert av jentene. Så nå er der bare fullt av rot, leker og bråk.

      Mark Galer redigerer konstant alle fotografier i felt på sin Mac Book Pro, slik at han kan være tro mot stedets ånd, slik naturalistene var det. Men alt som skal til utskrifter etc. gir han et siste strøk på med en stor skjerm, for å få det rette inntrykket. Så når jeg kommer så langt at jeg begynner med utskrifter, må jeg nok bare få meg en skikkelig retina-skjerm. Men huff så dyre...

      Men nå får jeg lære meg C1, og en fordel med dette programmet skal være at det er veldig bra til å forberede utskrifter.

      Har lagt inn en advarsel mot Billerudløken, slik du anbefalte. Takk for tipset!

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...