Saturday, December 16, 2023

Toten - Norges rurale svar på Puerto Rico

Tenk det, at Gjøvik en gang var like flott, som Amsterdam! Ikke noe rart at bestefar Bjarne og bestemor Nelly, heller valgte Gjøvik enn Amsterdam, for bryllupsreisen sin på 1930-tallet.

Men nå må man til Amsterdam, skal man få skikkelig urbant påfyll.

Ellers er det fint i Lund i Kolbu. Blir vi ferdige med å bygge mørkevern og plante trær en gang, kommer vi gjerne dit. Ja, faktisk, kommer alle kolbuingene hit og hjelper oss å bli ferdige, lover jeg etterpå å ta med jentene for å holde piano-konsert i Lund i Kolbu, samt å arrangere fotoutstilling der😁

Grunnen til at Amsterdam ble en slik rik by, var fordi de stjal den lukrative krydderhandelen fra portugiserne. Det startet med at portugiserne ønsket å utvide markedet sitt, hvor de begynte å samarbeide med hollandske kjøpmenn, som allerede hadde etablerte handelsnettverk oppover de store elvene inn i dagens Tyskland.

Dette endte da opp med at hollenderne utviklet fluyten, et handelsskip som langt overgikk den portugisiske caravellaen, samt at de etablerte det nederlandske ostindiske kompani, som helt feide portugiserne av banen.

Så alt dette og mye mer, lærte jeg grunnet den ville ferieturen kona plutselig bestilte sist vinter. Hvor jeg da også ble hodestups forelsket i Vincent van Gogh, og jeg nå fordyper meg i franske malere. Kanskje klarer vi å finne en fransk landsby, hvor vi kan tilbringe siste del av livet, i vakre omgivelser sammen med hyggelige mennesker? Hvor vi tar svippturer ned til Lisboa og opp til Amsterdam.

På toppen av det hele ble eldstejenta overført fra tysk til fransk i valgfag, og det synes vi alle nå er helt topp, hvor hele familien nå satser på å lære oss fransk.

Bestill fadografiet her.

"Det er ufattelig vakkert i øverste bilde! Selv lysstolpene overgår det beste av hva som bygges i dag. Forstår godt at bestemor og bestefar tok bryllupsturen til Gjøvik, med bestefars Harley Davidsson, da de giftet seg på 1930-tallet. I år tok vi ferieturen til Lisboa og Amsterdam, men dette var kun fordi det har blitt så heselig på Gjøvik, eller Skreia, for den saks skyld. Tenk hvor mye man kunne spart både lommeboka og miljøet, hvis man gjorde det så flott der man bor, at man ikke trengte å reise vekk!" - PermaLiv



Totningene er like besatt av biler, som folk i Puerto Rico. Hele Toten har blitt et suburbant ødeland, hvor folk raser rundt i kulturlandskapet, på veg fra sone til sone, dagen lang. De fyller opp bunkrene, garasjene og tomtene sine, spredd vilkårlig omkring i kulturlandskapet, med biler og skrot, hvor alle sitter i sine stuer, segregert, uten levende gater, gatetun, lommetun, torg eller grender, og koper på hjemmekinoene sine. Hvis de da ikke er ute og durer med sine gressklipper-tanks. All urban og rural kultur er borte, alle biokulturelle koblinger er brutt!

Med unntak av lille Lund i Kolbu, der er det bra. Men dit kommer jeg meg ikke, da her må man bare bygge mørkevern og plante trær.

Ja, jeg kjører jentene omkring dagen lang jeg også, annet valg har jeg ikke, men i det minste har jeg med kameraet, hvor jeg bråbremser og hopper ut av bilen, hvis jeg observerer et flott motiv i øyekroken.

Men egentlig skulle vi bare kost oss i Grythengen, som kulturbærere og historiemalere, sammen med dølagampen Rauen II.

Så kunne heller totningene kommet opp hit, til Fossemøllen II, fra den bilfrie, urbane landsbyen Skreia, full av urban kultur, for å oppleve levende kulturarv, med alle biokulturelle koblinger intakte, i denne eldgamle kværnenga vår, ved stenelven Grýta.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...