Tuesday, October 1, 2019

Andresen om godhetsposering

Selv har jeg blitt forsøkt gjort til et sertifisert hat-objekt av diverse snyltegenerøse godhetsposører med skjulte proksimate mål, for da jeg endte opp lik en nymoderne husmann, tenker de nok som så at her er et enkelt offer for deres forkledde taperstrategier. Hva de neppe forstod, er at jeg er over hundre prosent fargeintelligent, og derfor ser verden i sin helhet, lik van Gogh. Dette er en mutant-egenskap man ikke bør spøke med💪

-Wikimedia.

Etter at det ble stilt fra Bongard har jeg hatt stor glede av å følge Trond Andresen, som er sylskarp på humanøkologi!

Andresen om godhetsposering


"Godhetsposering" - som det flommer over av på FB og spesielt på Twitter - er en realitet og bør drøftes seriøst. Den er en logisk følge av to ting:

1. Vi er evolusjonært psykologisk utvikla for å søke anerkjennelse fra andre i flokken. En del av dette er å bli oppfatta som "god". Menneskene utøver kontinuerlig strategier for å bli likt. De som var gode til slikt, fikk flere etterkommere. Denne mentale tilbøyeligheten er derfor gjennomsnittlig sett innebygget i oss, overlevert fra evolusjonen over titusener av generasjoner.

2. Det nye - og med dramatisk styrke - er virkninga av sosiale medier. Før Internett måtte man gjøre noe for å bli oppfatta som et godt menneske. I dag koster det bare noen tastetrykk. Dette er en uimotståelig fristelse for mange. Derfor har godhetsposering (virtue signaling) nå eksplodert.

Godhetsposering kan anta flere former. Den positive og harmløse varianten er å skamrose noen som man beundrer, eller føler at det er lurt å si at man beundrer. Den andre og problematiske varianten er å hyperventilere i flokk over folk som "hater" eller er "rasister", eller annet med negativ klang. Til dette er det greit å ha sertifserte hat-objekter, som man sammen kan være "rystet" over. (Kari Angelique Jaquesson er et slikt objekt - seinest i rasende tåder på Twitter.)

De som bedriver dette i stor skala blir sjølsagt svært offentlig fortørna når man påpeker slike ting. Dette er også en menneskelig psykologisk strategi.

Merk: Dette kan diskuteres uavhengig av Thunberg-debatten. Det gjelder en serie med saker i samfunnsdebatten hvor det er stor uenighet.

PermaLiv kommenterer

"...svært offentlig fortørna". Knallbra formulering:-) Lykkes man ikke med godhetsposeringen, kan man alltids ta en herostrat, noe som vel kan være en utveg for folk med lav sosioøkonomisk posisjon og lite nettverk. Vi husker jo Utøya, som er herostratisk posering tatt helt ut, og kanskje et resultat av at inngruppa i nærmiljøet har forsvunnet for de fleste.

Relatert


Solberg lovet bort 500 millioner kroner i superstjerneshow i New York (super-mega-stjerne-godhetsposering)

Vil klimabevegelsen at fattige land skal sulte? (Mer godhetsposering.)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...