Monday, September 9, 2024

Tur til Hauge-senteret og Fredrikstad, samt kongeriket Norges tilstand

Da fikk vi endelig til en tur til Hans Nielsen Hauge - senteret i vår avskjedsturne til Norge! Dette ble søndag 25. august 2024. Egentlig hadde jeg tenkt å ta helga på camping der, men da det var spådd dårlig vær, slo jeg det fra meg. Men så ble det spådd godt vær på søndag, så da ble det til at vi tok en dagstur, da dette var siste dagen senteret var åpent for i år.

Jeg tok en rask titt på kartet, hvor vi kjørte Rv. 22 fra Lillestrøm. Men dum som jeg var tok jeg av på E18 og kjørte mot Oslo igjen, da jeg mente at E18 var E16, slik at jeg var sikker på at E18 var E6, hvor jeg mente at vi skulle noe oppover igjen. Det var jentene som advarte meg og spurte hvorfor jeg kjørte tilbake til Oslo? De hadde kart på mobilen og syntes dette var rart. Da ble det til at jeg kjørte tilbake til Askim og tok av der, men vi mistet en time, slik at vi kom ikke fram før 12:45.

Hauge-senteret lå langt ute i ingenmannsland, mellom ufattelige mengder med lagerbygg og boligfelt, så uten mobilen til jentene og deres guiding, ville jeg aldri funnet fram. Senteret var også så lite at jeg ikke så det, men jentene kjente det igjen. Her ble vi tatt hjertelig imot av verten i resepsjonen, som var meget behjelpelig og imøtekommende på alle måter, så dette var en lettelse etter den lange og innviklede kjøreturen😌

Ikke lenge etter at vi ankom kom det ei lita gruppe med en minibuss, som hadde bestilt et foredrag av en lokal Hauge-ekspert, som vi fikk være med på. Dette var svært interessant, og det var hyggelig at de lot oss få være med på foredraget.

Etterpå ble jeg også med et annet ektepar, som dama i resepsjonen holdt en omvisning for, slik at jeg fikk mye ny kunnskap om Hans Nielsen Hauges liv. Jeg kjøpte også med boka «Alt eller intet», som senteret mente var den boka alle bør begynne med, som ønsker å vite mer om Hauge og haugianerne. Denne blir det nok til at jeg leser mens jeg venter på kulturskolen til vinteren.


Ah, det var nok fra boka "Haugianerne – Enevelde og undergrunn" av Trygve Riiser Gundersen, at jeg lærte om husandakten, forordret av Christian VI, sin betydning som brekkstang for utviklingen av haugianismen. Så det var vel da denne boka jeg egentlig hadde tenkt å skaffe meg, men får ta den ved en seinere anledning.


De hadde også en del interaktivt stoff om Hauge, men da begynte jentene å mase, så da senteret fortalte at hele denne delen også finnes på deres hjemmeside, kom jeg til at jeg får ta dette når vi kommer hjem.




Vi kjørte så til gamlebyen. Campingplassen så litt trist ut, så vi var glade for at vi bare tok en dagstur. Vi tilbrakte et par-tre timer i gamlebyen. Har redigert bildene derfra i dag, hvor det ser ut til at det ble omkring 30 dugandes fotografier, så er fornøyd med dette. Men det går nok et par måneder før de kommer inn hos Adobe, så oppdaterer denne posten med noen fotografier da.

Dette er høysetetavlene ved langbordet i stua på Hauge, hvor husbonden og husfruen hadde sin plass under disse, dette var da Niels og Maria. Hustavler hadde jeg hørt om, men ikke høysetetavler. Hustavlene var viktige i propagandaen for det lutherske standssamfunnet, som luther ble en varm forkjemper for etter Weinsbergsmassakren. Dette var nok mye av grunnen til at kongemakten gav sin støtte til Luther, samt at de fikk anledning til å konfiskere katolsk kirkegods.

Under foredraget ble det forklart at ordtaket med "å få sitt pass påskrevet", stammer fra denne tiden, hvor man trengte et reisepass, skulle man reise omkring i Norge. Alle unntatt de adelige måtte ha reisepass, som man måtte få påskrevet for hvert nye lensmannsdistrikt. Kunne man ikke redegjøre for sitt ærend på skikkelig vis for lensmannen, ble man i beste fall sendt hjem.

Dette fikk meg til å tenke på at tross alt var bevegelsesfriheten mye større i det føydale Europa, enn i det protestantiske Norden, hvor en stor andel av befolkningen til enhver tid var på pilegrimsvandringer. Jeg har hørt en gang hvor stor andel av befolkningen som var engasjert i pilegrimsvandringer på et eller annet vis under middelalderen, men jeg finner det ikke igjen, uansett utgjorde nok pilegrimsvandringer en langt større andel av samfunnet, enn hva turisme gjør i dag.

Det fine med pilegrimsvandringer var at fikk man godkjennelse for pilegrimsreisen av biskopen, fikk man utlevert en pilegrimsstav, hvor man med denne staven kunne vandre fritt omkring, uten å måtte innom lensmannen hver gang man kom til et nytt sted, for å få sitt pass påskrevet.

På et vis var pilegrimsstaven pilegrimens reisepass😂


Jeg er sikker på at jeg har en video hvor man får vite hvor stor andel av befolkningen som var engasjert i pilegrimsvirksomheter under middelalderen, men finner den ikke igjen. Uansett husker jeg at dette var et svært stort tall, jeg vil tro langt større andel enn de som er sysselsatt med turisme i dag, inklusive turistene.

Tar med denne fra Kings&Generals istedenfor videoen jeg ikke fant.

Det å reise rundt i Norge uten reisepass, var det svært strenge straffer for, hvor det er haugianerne vi har å takke for vår bevegelsesfrihet.

Selv om vi nok ikke var langt unna førhaugianske tilstander i tiden fra 2019 og utover. Så forsvinner Hauge ut av bevisstheten fra det norske folk, går det nok ikke lenge før reisepasset kommer tilbake, hvor vi må innom lensmannen hver gang vi kommer til et nytt sted på reisen, for å få vårt pass påskrevet.

Tenker de tøffe gutta på HAWGS MC på at de har Hauge og pietistene å takke for sin bevegelsesfrihet, der de cruiser omkring på landeveien med sine Harley Davidssoner, som om dette var den største selvfølge?

Neste gang de samles, bør de kanskje ta et minutts stillhet for Hauge og haugianerne, før festen braker løs?

Hvis ikke går det nok ikke lenge før de får sitt pass påskrevet!

Ah, det glemte jeg, de bør absolutt ta ett minutt til med stillhet, før festen braker løs, for også å takke Hauge og pietistene for sin forsamlingsfrihet, fordi uten denne ville det ikke blitt noen fest!

Og i tilfelle de skulle slenge ut noen stygge gloser mot statsmakten under festen, bør de nok også ta enda et minutts stillhet i ydmykhet for Hauge og pietistene, som gav dem ytringsfriheten, hvis ikke kunne nok festen raskt ta slutt!
 

Mens jeg redigerte råfilene i dag, lyttet jeg til denne podcasten, som jeg syntes var interessant. Særlig likte jeg allegorien ved vel 10 minutter, hvor han sammenligner overgangen fra hellenistisk religion til kristendom, med overgangen fra rock til rap på midten av 1980-tallet. Folk var rett og slett gått lei, og orket ikke flere varianter av de gamle greiene, som om den gamle, romerske kulturen var uttømt.

Var det noe lignende vi fant her i Norge i mellomkrigstiden? Fordi vi hadde jo denne vidunderlige gullalderen mellom 1885-1914, hvor nyromantikken, seinpietismen og dragestilen gikk sammen i en høyere enhet, samtidig som vårt land fikk sin frihet.

Men så fikk vi da allikevel 1. verdenskrig med påfølgende dyrtid, slik at folk tenkte vel at når det kunne gå så galt, på tross av at vi hadde det så flott, måtte det allikevel være noe galt med det gamle, som ikke kunne frelse oss fra all denne ulykken.

Så gikk vi da fra velferdspietismen til velferdsstaten, fra lekmannsbevegelse til ekspertvelde, fra det lokale til det globale.

Hvor vi nå er ved et nytt skille, da det er klart at det gamle holder ikke lenger. For Norge har liksom helt gått tomt for krutt nå, det er som om alt vi rører ved bare visner hen og dør.

Personlig mener jeg at vi burde gå tilbake til verdiene i den gylne tiden, mellom 1885-1914, og koblet disse opp med lommedemokratiet til humanøkolog Terje Bongard.

Men hvordan få tilbake livsgleden uten kværnenga Grythengen som et levende elvebruk ved stenelven Grýta?

Fordi det var jo her det tok slutt sist gang, under den rokokko, nyromantiske seinpietismen i Øverskreien.

Derfor regner jeg med at Norge bare brenner ut, da vi ikke har noe å gå til, slik som man hadde det etter Romerrikets bortgang.


Jeg tar med et fotografi av Jan Hus så lenge, da vi under vårt opphold i Praha bodde ved Betlehemsplassen, hvor Hus talte.

"Hus slutta seg til den tsjekkiske reformrørsla og blei i 1402 predikant ved Betlehemskapellet i Praha, som var det første forsamlingshuset i Europa med forkynning utelukkande på folkespråket (tsjekkisk)."

Jan Hus – Store norske leksikon (snl.no)

På samme vis som Hus, talte også Hauge til store forsamlinger i festningsbyen.

"Hauge talte også på flere store møter i Festningsbyen. En av plassene var hos Nils Bærsø for 400 tilhørere i nåværende Voldgaten 3."

Haugemusikalen – Det brenner en ild - Hans Nielsen Hauge Senteret (hnhsenteret.no)

Jeg fant Voldgaten 3, samt det gamle rådhuset, hvor Hauge først var fengslet, men Madam Kruses hus, hvor han arbeidet i en kjøttforretning, fant jeg ikke. Fant nå i et skolearbeid at dette var i Rådhusgaten, hvor det nye rådhuset lå, hvor jeg oppdaget at jeg faktisk hadde unnlatt å gå denne gata, så dette var synd.

I samme arbeidet skrev de at det var Hauge som begynte med fiskeoljeproduksjon, som seinere la grunnlaget for Møllers tran. Under foredraget på senteret fortalte de videre om Hauge-plogen, da Hauge var smed, hvor denne ble en populær plog i Østfold. Hauge ble også løslatt en periode fra sitt fengselsopphoild, for å hjelpe myndighetene med å utvinne salt fra sjøvann, en prosess han hadde lært under et besøk i Danmark.

Hus ble brent på bålet, mens Hauge, den personen som har betydd mest for Norge, langsomt ble knekt under myndighetenes åk.

Mens husittene ble berømte krigere, benyttet haugianerne seg av ikkevoldsmetoden, lenge før Gandhi.

Her leste jeg en god artikkel:

Experimental Theology: Platonism and Enchantment: Part 4, Antimechanism

Så dette er nok hvorfor vi er satt til denne avskjedsturneen for vårt fedreland, fordi fortryllelsen er borte, hvilket først og fremst skyldes at Grythengen ikke fikk leve😭

Greit også å få vite at det greieste er simpelthen å kalle seg selv for anti-materialist😏

Enda en artikkel på tampen:

Det er typisk norsk å være selvgod | Myten om «verdens beste land» – Sivilisasjonen

Helt klart at vi har blitt verdens styggeste folk i verdens vakreste land, hvor vi nå på toppen av det hele har utradert vårt kulturelle fundament, slik at samme hva vi prøver å få til, bygger vi på sandgrunn😶

Som om dette ikke er nok, skal vi nå også gjøre ende på naturarven vår:

Verdens vakreste sjøreise er ødelagt. Nå står innlandet og Nordsjøen for tur - tronderbladet.no

Kanskje burde vi holdt fast på velferdspietismen?

Bestill fadografiet her.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...