Wednesday, February 21, 2018

Aas kirke (Vestre Toten)

-Flickr.

Aas kirke er en korskirke fra 1921 ved Bøverbru i Vestre Toten kommune, Oppland fylke. Den var tidligere hovedkirke for hele Vestre Toten, og før Toten prestegjeld ble delt i Østre og Vestre Toten i 1826 var Aas kirke annekskirke under daværende hovedkirke og sokneprest i Hoff kirke som ligger i Østre Toten.

Byggverket er i stein og har 500 plasser. Nyromansk stil. Nåværende kirke er den 4. kirke på samme sted. Den første kirken var en stavkirke. Tidligere tømmerkorskirke fra 1789 brant i 1915 etter lynnedslag i spiret. Store deler av innredningen, f.eks. kirkebenker, altertavle, m.m., ble reddet ut av bygdefolket før kirka brant helt ned. Altertavle og prekestol er fra 1600-tallet og ble laget av daværende sokneprest for Toten Knut Sevaldsen Bang.

En av landets få og best bevarte kirkestaller står nedenfor kirka. Det var opprinnelig tre kirkestaller ved Aas kirke, men to har blitt revet etter at bilen kom og det ble mindre vanlig og kjøre med hest når en skulle til kirken.

Soknepresten i Aas bor på prestegården Kallerud i nærheten av kirka.

Det gamle kommunelokalet for Vestre Toten kommune ligger like nedenfor kirka. I dag ligger kommuneadministrasjonen på Raufoss.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...