Friday, October 19, 2018

Klyngetunet - Den norske landsbyen

Endelig er den her, boka av Eva Røyrane om de norske klyngetunene. Det var det moderne klyngetunet, lommenabolaget, jeg ønsket å realisere for Skreia. Dessverre valgte de det suburbane helvetet framfor tunfellesskapet, slik vi finner det i det urgamle norske klyngetunet. Ubegripelig!

Nostalgien for klyngetunet er hva Kate Soper kaller "avantgarde-nostalgi", hvor man henter fram igjen det gode fra fortiden, for å anvende det i en fornyet utgave for vår tid. Nettopp hva Ross Chapin har gjort med sine "pocket neighborhoods". Selv om vi hadde noen forferdelige år i kvasitunet vårt på Gjøvik, fordi vi havnet i et lommehull sammen med ei covert-høne, vil jeg aldri oppgi drømmen om klyngetunet!

I klyngetunet dyrker man fellesskapet, hvor man setter de andres ve og vel foran egne behov. Derfor har man alltid et fredstre i sentrum av tunfellesskapets hjerte.

Foto: Ross Chapin Architects

Skald forlag om boka:
Dette er historia om den norske landsbyen, eit gløymt fenomen i historia vår. Mange trur bøndene i Noreg alltid har budd på kvart sitt tun, men ein gong i tida, før utskifting og dramatisk modernisering, budde mange nordmenn saman i landsbyliknande fellestun. I desse tuna budde og arbeidde familiar i små hus tett i tett, vegg i vegg, med eit lappeteppe av åkrar kring husklynga.

Forfattar Eva Røyrane og fotograf Oddleiv Apneseth fekk ideen til Klyngetunet då dei samla stoff frå heile landet til bestseljaren Norges låver. På si hittil siste reise har dei vitja meir enn femti slike små landsbyar som av ulike årsaker har overlevd, frå Agder i sør til Troms i nord. Fleire av dei er freda, nokre har blitt til museum og feriebustader, medan det i andre bur heilt vanlege folk som framleis driv aktivt jordbruk.

Ein gong fanst det mange tusen slike bondelandsbyar, før dei vart oppløyste i perioden 1860–1920. Boka fortel om korleis den dramatiske oppløysinga endra det norske landskapet og bygdelivet, og korleis det gjekk med dei få tuna der bøndene ikkje flytta for å etablera seg kvar for seg. Boka fortel også om korleis kvalitetane i det tette klyngetunet no kan få ein ny vår om dagens arkitektar, byplanleggarar og husbyggarar ser til denne eldgamle buforma for inspirasjon til nye bumiljø der den moderne nordmannen kan trivast og bu i fellesskap.

I tillegg til Apneseth sine bilete av klynge- og rekketuna, slik dei framstår i dag, inneheld boka historiske bilete, gamle utskiftingskart som viser den opphavlege organiseringa, og fleire av Arne Berg sine teikningar av dei gamle tuna.

Dei siste åra har vi sett ei stadig aukande interesse for historia vår, det nære og det solide. Denne boka er ein augeopnar for ein tradisjon som inspirerer stadig fleire nordmenn.

Det moderne klyngetunet, utformet av Ross Chapin Architects. Huttemegtu, noe slikt kunne ikke bygdedyrene ha på Skreia!


Ps! Fotografiene ser herlige ut😊 Håper denne boka finner vegen under mange juletrær i år, hvilket i sin tur kan lede til en gjenoppblomstring av det norske fellestunet. Husk da på at PermaLiv har den beste ekspertisen. Jeg har selv fått lide i et lommehull og opplevd tunhelvetet, så ingen vet som meg hva som skal til for å skape suksessfulle tun!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...