Wednesday, October 31, 2018

Ikke totning, men dahlitt!

Kulturbæreren i Holmstadengen er ikke hjemme i kveld heller. Han har nok forsvunnet for godt. Det var her åskulturen hadde sitt sentrum. Uten totenkulturen forsvinner også totenmålet, da kulturen er fundamentet for identiteten.

-Wikimedia.

Nå sier kun 25% av barnehagebarna på Toten itte, kunne jeg lese i Totens blad i dag. Vel, for det første, man lærer ikke totning i barnehagen. Selv ble jeg født før barnehagenes tid, og ble passet av bestemor og oldefar, hvis jeg ikke satt i flishaugen på verkstedet. Det er jo slik kultur alltid har blitt overført, fra den utgående generasjon til den innkommende.

Samtidig, i samme avis, er det et stort oppslag hvor man lovpriser den nye fasjonable Rausteinshytta i internasjonal stil. Hallo! Her har man kronet Østhøgda, Totens høyeste ås, med et internasjonalt ikon, uten fnugg av lokal identitet og respekt for den gamle åskulturen. Med dette signaliserer man jo at det lokale ikke er et snøfnugg verdt, så hvorfor skal man da holde på sin lokale dialekt? Dette er å snakke med to tunger, uten fnugg av totenmål!

Samtidig som man benytter millioner av kroner på dette internasjonale ikonet, hvor man høvler ned de gamle seterstiene til fordel for nye skitrasemotorveger, hvor man farer forbi engene etter Kronborgsætergrenda i en rasende fart, iført kondomfartsfantomdrakt, enser man ikke at den kulturen disse var en del av, forfaller sammen med dem.

Selv er jeg så lei at jeg ikke lenger orker å kalle meg totning, heretter er jeg kun dahlitt og ingenting annet!

Holmstadengen var sentrum for fattigfolkets religion, som gav de tidligere husmenn rundt Totenåsen identitet og stolthet. I bakgrunnen synes Balke kirke, hvor storbøndene etter Balkehøgda samlet seg.

Nå forsvinner engene etter Kronborgsætergrenda, men dette vil ikke Totens blad skrive om. Samtidig benytter man store summer til nye Rausteinshytta og tilhørende infrastruktur, et internasjonalt ikon og en hån mot den åskulturen Holmstadengen representerer.

Nei, vi fortjener ikke lenger å ha ei egen dialekt!

-Wikimedia.

Ja, de plasserer pengene i stiftelser, som bl.a. arbeider for å overbevise oss om at klassesamfunnet er dødt, og at alle har like muligheter innenfor et kapitalistisk system. Men egentlig er det et nyføydalt samfunn de introduserer, pakket inn i glanspapir. For gårsdagens føydale system hadde ikke PR-agenter. Derimot hadde undersåttene i mange føydalkulturer en nokså sterk beskyttelse gjennom tradisjonene. Derfor, er det noe disse menneskene undergraver, er det tradisjoner, med nye Rausteinshytta på Østhøgda på Totenåsen som et knalleksempel!


Er det ikke pussig, dess flere mennesker vi blir, dess mindre kultur får vi. Snart har vi konsumert all natur, all kultur, alle enger, alle grender, alle dialekter, alle historiemalerier og fedrealtre, høyder og fjell.

Tilbake står vi med en haug mennesker uten identitet, stolthet, ankerpunkt, forbilder, forfedre, religion og historie, oppslukt med å slå hverandre i hodet og grafse til seg de siste rester etter konsumentorgien.

Så slik gikk det med vår verden, engene til grenda mi var kun først i rekken.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...