Friday, October 5, 2018

Nina Witoszek tar et kraftig oppgjør med de Grønnes endimensjonale fortettings-politikk

Absolutt fantastisk og spikeren midt på hodet - artikkel av rikssynseren Nina Witoszek, som her ikke på noe vis synser, men forklarer alt akkurat slik det er. Dessverre😱


Vil også minne om min artikkel om nedhøvlingen av Hovdetoppen i Gjøvik, en usedvanlig brutalistisk handling!

- Hovdetoppens fall

Norske byer og tettsteder er i en rasende fart i ferd med å bli komplett ubeboelige for mennesker med intakte sjelsevner, grunnet alliansen mellom profittkåte utbyggere og trangsynte politikere😭

Audun Engh har en meget god kommentar til Ninas tekst:
Nina Witoszek tar i denne kronikken et kraftig oppgjør med de Grønnes endimensjonale fortettingspolitikk i Oslo, med bygging av inhumane og stygge blokker overalt. Hun etterlyser nybygg som er like vakre og godt tilpasset naturen som bebyggelsen i Oslos eldre bydeler, f.eks. Ullevål Hageby og Grünerløkka. Hennes konklusjon: "Uansett hvor trivielt eller Prince Charles-aktig det lyder, er det på tide at de som bryr seg starter en kamp for den fortrengte skjønnheten i byens rom. Det trengs et genuint forsøk på å leve opp til maksimen «thinking dutifully, acting beautifully» som Arne Næss så elegant har formulert det. Fremtidens utvikling tillater oss både å bekjempe CO₂ og å bygge vakkert".

Det er på sin plass at Nina Witoszek nevner Prince Charles. Han er en av verdens ledende forkjempere for vakker arkitektur som viderefører velprøvd tradisjonell byggeskikk. Prince Charles var involvert da en liten gruppe mennesker, meg inkludert, i 2001 stiftet INTBAU, International Network for Traditional building, Architecture and Urbanism. Vårt mål var å vise at det finnes valgmuligheter; klassiske og tradisjonsbaserte kvaliteter kan med fordel videreføres som samtidsarkitektur. Prince Charles er stadig INTBAUs beskytter. Vi har 6000 medlemmer og avdelinger i 30 land.

Jeg sitter i styret for INTBAU, og 23. til 29. november arrangerer jeg en studietur til London for å delta på en INTBAU-konferanse og studere ny tradisjonsbasert arkitektur. Bl.a. skal vi besøke Poundbury, den nye bydelen i Dorchester initiert av Prince Charles for 20 år siden. Poundbury har nå flere tusen innbyggere, og er stadig under bygging. Ta kontakt om du er interessert i å delta på studieturen.

INTBAUs nettside: www.intbau.org

Og Audun gir seg ALDRI...

Min kommentar på Dagsavisens nettside, under artikkelen:

Ikke bare plasseringen, men også utformingen av mange byutviklingsprosjekter i Oslo kan karakteriseres som helseskadelig. Vi har et beboeropprør i mange av Oslos bydeler, mot den massive fortettingen som utbyggere går inn for, dessverre med Byrådets støtte og oppmuntring. Folk lokalt er ikke motstandere av at det skal bygges nytt, de ønsker at nærmiljøet skal forbedres med flere lokale tilbud.

Det folk protesterer mot er nybyggenes umenneskelige skala. Det som bygges er ikke atttraktiv og fotgjengervennlig bymessig bebyggelse, slik vi kjenner den fra f.eks Frogner og Grunerløkka. I stedet oppføres kompakte varianter av drabantby og næringsparker. Bygningene er overdimensjonerte og klumpet sammen uten velfungerende gater og offentlige rom. Nybyggene skaper dermed ikke et godt urbant mijø, slik vi kan oppleve det i alle Oslos godt bevarte, eldre sentrale bydeler.

Forskning innen bl.a. "biophilia" dokumenter at mennesker har et psykisk behov for omgivelser som ikke bare han grønne elementer, men også en bebyggelse som er i menneskelig skala og oppleves som harmonisk og vakker. Det dreier seg ikke om "smak og behag", slik arkitekter påstår, men om dyptliggende behov.

Det er derfor befolkningen krever at nybygg skal være godt tilpasset stedets eksisterende kvaliteter, og ikke minst tradisjonell byggeskikk som folk verdsetter. De fleste utbyggere, arkitekter og kommunale saksbehandlere avfeier slike velbregunnede ønsker som nostalgi og "NIMBYism".

Det er et folkehelseproblem at befolkningen overkjøres og opplever at de ikke har noe de skulle sagt over sitt eget nærmijlø. Det gir en opplevelse av maktesløshet.

Å måtte se på at nabolaget forstygges takket være komninasjonen av utbyggeres grådighet og byrådets ekstreme fortettingspolitikk representerer også et folkehelseproblem.

Byrådet har en teknokratisk og instrumentell definisjon av hva bærekraftig byutvikling innebærer: At mest mulig skal bygges så tett som mulig i nærheten av t-banestasjoner, uansett hva befolkningen og bydelsutvalget måtte mene. De kulturelle og sosiale aspekter av bærekraft ignoreres. Men utbyggerstanden jubler. De stiller gjerne opp for å hjelpe partier til å oppnå målsettinger om stor befolkningsvekst og massiv utbygging av boliger og kontorer.

Det bør ikke lenger tillates at private aktører styrer planleggingen av større byggeprosjekter. Valg av byform og arkitektur bør være et offentlig ansvar, gjennom demokratiske og deltakende prosesser.

Planlegging og vedtak om byutvikling bør i stor grad delegeres til bydelsutvalgene, kombinert med reelle medvirkningsprosesser helt i starten av planleggingen, gjennom f. eks. plansmier.

Bydelsaktivister og velforeninger i Oslos bydeler samarbeider nå får å gjøre en mer human byutvikling og forpliktende lokal medvirkning til de viktigste sakene i kommende kommunevalgkamp.

Prognosene om ekstrem befolkningsvekst i Oslo bør ikke aksepteres som uavvendelige, men møtes med bedre regional planlegging. Veksten må fordeles på flere byer og tettsteder.

Partier som ikke snur og tar mer hensyn til både lokalmiljøenes kvaliteter og beboernes ønsker fortjener å bli valgets tapere neste høst.

Man kan følge beboeropprøret på bl.a. disse Facebooksidene:

https://www.facebook.com/BeboeraksjonOslo/
og
https://www.facebook.com/groups/ArkitekturopproretNorge/
--
Audun Engh

Car free streets for children.

Urban fishing.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...