Sunday, December 29, 2019

Mjøslandsaksjonen (Steinberg Free Air Museum)

English

Steinberg is Oppland's nicest free air museum, because of the protected environments. Maihaugen is too commercial, while Eiktunet is suffering heavily from the destruction of the Hovdetoppen Hill, the sacred mountain of the town of Gjøvik. So if you visit the Gjøvik region, go to Steinberg Free Air Museum and forget the rest.

-Wikimedia.

Norwegian

Da var jeg over på Capture One Pro 12, tok en liten runde på Steinberg og alle bildene er redigert i C1. Det at programmet er nytt synes nok på fotografiene, men får ta en overhaling når tiden er moden. Som vinterfotograf med Jacob Gløersen som mitt nye forbilde, er jeg uansett glad for at jeg tok meg turen for å fange litt av den siste vinterstemningen for i år.

Steinberg må være Opplands fineste friluftsmuseum, da det ligger helt for seg selv skjermet fra alskens styggedom. Maihaugen blir for kommersielt, og for Eiktunet på Gjøvik er det ikke noe hyggelig lenger etter skjendingen av Hovdetoppen. Gikk en tur etter folkestiene forrige dagen og oppdaget at nå har sannelig kommunen tatt den siste eventyrskogen sin, den etter 3-kilometeren, med skikkelig gammelskog og nydelige furulunder. Alt sammen meid ned like nådeløst som Hovdetoppen.

Samme dag var jeg på Biltema og kjøpte ny data-mus, hvor de foran meg snakket om hvor flott det hadde blitt på Gjøvik, med innlandets største Biltema, to Europris, Jula, Rustad, Clas Ohlson, Coop Mega, XXL etc. Gjøvik hadde visst alt nå, og når de får landet UFO-Hotellet på Hovdetoppen, blir nok byen reine himmelrik for disse sjelløse orkene. Selv orker jeg ikke mer hverken av dem eller byen deres. Dessverre er hele Mjøslandet i ferd med å lide samme skjebne som Gjøvik, innlandshavets Sodoma.

Da jeg gikk her og ruslet på Steinberg denne flotte vinterdagen, da alt blir vakrere med snø på, kom jeg i tanker om at vi sårt trenger en Mjøslandsaksjon. Vi har hatt en Mjøsvannsaksjon og kunne nok saktens trenge en slik en til, men nå står det minst like ille til med mjøslandskapet som det noensinne har gjort med mjøsvannet. Vi er simpelthen i ferd med å kvele hva som var verdens vakreste kulturlandskap helt og fullt!

En slik Mjøslandsaksjon måtte selvsagt begynne med engene, Mjøslandets høylys, da et landskapsbilde uten sine høylys er intet verdt. Landskapet mellom Totenåsen og Balkehøgda med Lenaelva midt i, hvor mjøsskodda siger innover Toten-landskapet, var et helt vanvittig, ubegripelig, fantastisk kulturlandskap. Allikevel, uten engene sine er det intet verdt!

Men Steinberg, det ligger her fremdeles som en liten lomme, hvor en stakkars sjel kan få trekke den friskeste luft som tenkes kan. Kildevann for sjelen er dette vidunderlige museet midt på Toten!

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.
Under turen kom jeg til å tenke på at aksen fra Mjøslandets tak, med Tjuvåsen og Østhøgda, deretter nedetter Olterudelva og Øverskreien ned til Lenaelva, hvor mjøsskodda siger innover totenlandskapet, hvor Skreia lå lik en smekker urban landsby ved Kværnumsstrykene, videre oppetter Balkehøgda med sine eldgamle storgarder og middelalderkirker, så over til Mjøsa med Hovinsholmen med sine gravhauger, Helgøya, smørklatten midt i Mjøsa, deretter innover Næslandet og Furnesfjorden til Brumunddal, dette var verdens mektigste kulturlandskap.

Ingenting over, ingenting til siden. Det eneste som kommer i nærheten er Transylvania og Toscana, som fremdeles er levende kulturlandskap. Det er ikke lenger Mjøslandet, som har falt fra tronen, sammen med sin blå dronning. Aller verst er Mjøstårnet til Arthur Buchardt innerst i Furnesfjorden, dette narsopatiske fallossymbolet, som skamløst står og blotter seg for Innlandets dronning.

Selv kjenner jeg kun på sorg og melankoli. Sorg over engene, Mjøslandets høylys, som ligger der overeksponerte og utbrente. Sorg over mine forfedres smekre urbane landsby ved Lenaelva, som endte opp lik ei konturløs billørje på McDonalds, sorg over vår blå dronning, full av antibiotikarester, plastpartikler, dioksiner og alskens dritt. Utenfor Hamar har fisken begynt å bli kjønnsløs, lik utenfor London, hvor hannfisk blir til hunnfisk grunnet alle hormonhermerne. Sorg over husmannstroen, som ble erstattet av hovdetroen. Sorg over alle disse menneskene som lever her, men som ikke sørger, og som dag og natt arbeider iherdig for å tilintetgjøre de siste rester av våre forfedres gullalder.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.


Relatert

1 comment:

  1. Kommentar av Olav:

    "Det er et positivt tegn om folk virkelig begynner å ane at det faktisk ikke finnes ekte mennesker bak politikermaskene. Men finnes det ikke ekte mennesker så finnes det strengt tatt ikke mennesker der i det hele tatt. Og det er dét det gjelder å ta inn over seg. Dette handler om “mennesker” som opptrer som om “deres egen” befolkning skulle tilhøre en annen art, som med kyr eller sauer. Hvorvidt befolkningen er “frittgående” spiller ingen rolle. Det politikerne i beste fall bryr seg om er å tilfredsstille de elementære behovene. Identitet, historie, kultur, tilhørighet i et landskap, det er i beste fall helt uinteressant. Det er i realiteten en form for sjelemord på hele nasjonen det stortinget holder på med, og masseødeleggelsen av landskap som disse “parkene” innebærer er bare et av de “ypperste” uttrrykk for den avstumpede mentaliteten. Men det er åpenbart vanskelig å ta det inn over seg for folk flest. Akkurat som når folk flest ellers treffer på psykopater. De fleste forsøker bare alt for lenge å holde fast ved at det tross alt dreier seg om et “ekte menneske” og ender med å ødelegge både sitt eget og andres liv fordi det ikke blir tatt et nødvendig oppgjør. Og det er egentlig bare to løsninger som gjelder med psykopater, man må enten komme seg bort fra dem eller man må uskadeliggjøre dem ved å beseire dem på en måte som sørger for at de ikke kan få makt over en. Hva skal en da gjøre når hele stortinget er gjennomsyret av en mer eller mindre psykopatisk mentalitet? Pkt.1 må ihvertfall være å ta inn over seg uhyrligheten ved det hele. Det å innse at det faktisk ikke lenger finnes “ekte mennesker” bak politikermasken det er ihvertfall en god begynnelse."

    https://steigan.no/2019/04/et-brutalt-angrep-pa-bygde-norge/#comments

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...