Skip to main content

En kvalitet "uten navn"

Med glede ble jeg i dag kontaktet av en av mine nye "Alexandrine" venner (selv ble jeg Alexandrin februar 2010 etter tilfeldigvis å ha kommet over A Pattern Language), Federico Mena Quintero, programmerer og skaper av GNOME. Pussig dette at systemdesignere, som Federico og Alan Cooper, så lett begriper Alexanders teorier, mens for arkitekter er det som om han kommer fra Mars.

Alexanders 15 verdier for liv, derivert ut fra biologi, matematikk og fysikk, er like nyskapende som de er urgamle. Her sett i en fossil trilobitt. Foto: Didier Descouens 

Note that in TheNatureOfOrder, written more than twenty years after TheTimelessWayOfBuilding, ChristopherAlexander gives a name to what he used to call "the quality without a name": wholeness.
Federico Mena Quintero kontaktet meg i dag fordi han har fullført et kapittel i ei bok han ble spurt om å bidra til.
Your posts at the PRI blog have been great, as always. In particular I appreciated your summary and quotations from "The Timeless Way of Building", as I don't have that book and haven't been able to find a *cough* online copy.
Recently I was asked to contribute a chapter to a book on tips for newcomers to the free software universe, and I decided to write about "Software with the Quality Without a Name".
Vel, jeg bøyer meg i støvet for å bli kreditert av en som har en så til de grader dyp og ektefølt forståelse av det Alexandrinske univers (som er det ekte univers, i motsetning til det livsfornektende maskin-mekanistiske univers vår verden lider under i dag).

Jeg vil herved introdusere det norske folk for Federico Mena Quintero sitt forunderlig kildevannsklare og glitrende, splitter nye essay: Software that has the Quality Without a Name.

Intervju med Federico Mena Quintero på P2P Urbanism fra arch4peopleVimeo:


Relatert:

Comments

Popular posts from this blog

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.