Wednesday, September 27, 2023

Kunsten å gå på do, uten å belaste Moder Jord

For å kjøpe boka i norsk språkdrakt,
kontakt sjolberg@online.no
Dagens rådende avløpspraksis, som Østre Toten kommune ønsker å styrke (OA 21. desember 2010), blir av Lester Brown og Earth Policy Institute beskrevet å tilhøre en forgangen tid.

The existing water-based waste disposal economy is not viable. There are too many households, factories, and feedlots to simply try and wash waste away on our crowded planet. To do so is ecologically mindless and outdatedan approach that belongs to a time when there were far fewer people and far less economic activity - Lester Brown

Komposttoalett-teknologien forbedres stadig, jeg vil henvise til to artikler:

- Humanure: Goodbye, Toilets. Hello, Extreme Composting

- An Urban Composting Toilet: It Doesnt Smell. Really

Det beste er naturligvis
hvis også selve toalettet
 er komposterbart.
Foto: Marina 
Som et minimum bør kommunen innføre urinsorterende toaletter. I urinen gjenfinner vi 80 prosent av nitrogenet, 50 prosent av fosforet og 60 prosent av kaliumet (NPK) fra maten vi spiser. Fosforet skilles riktignok ut nær 100 prosent ved avanserte renseanlegg, men det blir mindre tilgjengelig på grunn av tungmetaller.

Et annet spørsmål ved avløpsslam er det økende innholdet av nanopartikler, som blant annet absorberes av meitemark. Internasjonalt er dagens avløpspraksis en ytterligere byrde for verdens korallrev.

Halvparten av de 15 millioner tonn fosfor som utvinnes hvert år ender opp i havene, og verdens kjente fosforreserver kan kun forsyne oss i 30-80 år til. Hele gjødselforbruket av nitrogen og fosfor i det norske landbruket kan sannsynligvis dekkes ved å bruke urin. En enkel avskiller under toalettet, oppsamlingstanker og distribusjonsnett kan gjøre Norge uavhengig av kunstgjødselproduksjon. Dette ifølge høgskolelektor Thomas Cottis, Høgskolen i Hedmark.

Produksjon av kunstgjødsel frigjør lystgass (N2O), en nitrogenforbindelse som bidrar til global oppvarming. Hvert kilo lystgass har samme oppvarmingseffekt som 300 CO2-ekvivalenter. Ved produksjon av kunstgjødsel med topp renseteknologi dannes det ca. 0,01 kg N2O per kg N produsert.

Østre Toten som en ledende landbrukskommune bør derfor innføre urinsorterende toaletter, og støtte opp under de som ønsker å installere komposttoaletter.

Les Humanure Handbook 3rd Edition (pdf/gratis) på engelsk her.

Les førsteutgaven av Humanure Handbook gratis online her.

Se bokanmeldelse hos PRI-Australia her.

Artikkelen er også publisert som leserbrev i Oppland Arbeiderblad.

***

Så ble PermaLiv omsider hørt, etter 13 år!


Og i mellomtiden har kommunen ødelagt den magiske brønnen nedenfor kjørbrua, Stysjinbekken og ila øverst i Stabbursjordet, for godt. Ingen må tro at vi gidder å leve her uten disse.

Fordi ila i Stabbursjordet skal vi bruke til å vanne grønnsakene nedover i det fruktbare draget der, slik bestefar gjorde, og slik folka i langhuset her gjorde det under folkevandringstiden.

Fordi våre barns barn skal ikke få oppleve å ikke få leke i Stysjinbekken, slik jeg gjorde som barn, samt barna til Nils og Eli Grythestuen på 1700 - tallet. Nå er bare noen myrputter og masse mygg, dette var det aldri da Stysjinbekken sildret friskt.

Fordi brønnen nedenfor kjørbrua var grunnen til at Grythengen ble lagt nettopp her, og det lenge, lenge før kjørbrua ble bygget, faktisk helt tilbake til folkevandringstiden, hvor langhuset lå mellom grønnsakhagene i draget nedover Stabbursjordet, med folka mot jordet og dyra mot brønnen, og med utsyn mot krigergården oppe på Grjótholmr.

Den magiske brønnen nedenfor kjørbrua gikk aldri tørr, ikke engang i tørrsommeren 1947, hvor gardene her omkring måtte hit for å hente vann.

Derfor kan vi ikke lenger ta med barna ned til den magiske brønnen på søndagsskole, for å fortelle dem at slik som denne brønnen, slik er Jesus, en kilde som bare flommer opp av livets vann, og aldri går tørr.

Og derfor har våre barn måtte bytte ut Jesus i sine hjerter, med Vårt Falske Selv, vår nye guddom i vår nye religion, narsissismen.


Fordi Østre Toten kommune har gravd i filler den magiske brønnen nedenfor kjørbrua for godt, har ikke lenger våre barn annet valg enn å bytte ut Jesus i sine hjerter, med Vårt Falske Selv.

Er et samfunn hvor alle går rundt og tilber Vårt Falske Selv, et godt samfunn?

Eller hadde man det bedre den gang den magiske brønnen nedenfor kjørbrua flommet opp av livets vann, og søndagsskolene var fulle i hver ei lita grend?

Batel Skater redegjør i videoen ovenfor på glimrende vis om hva Vårt Falske Selv er.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...