Saturday, January 13, 2024

De fantastiske bragdene til det sefardisk-jødiske fellesskapet i Porto

Bestill fadografiet av den portugisiske synagogen i Amsterdam her.


Sist vi var på kino var det for å se animasjons-utgaven av Spiderman på Colosseum i Oslo sommeren 2023, en super animasjons-film i beste japansk kvalitet, hvor vi gleder oss til oppfølgeren.

Neste film blir nok denne ovenfor av folkemordet på jødene i Lisboa i 1506, en av flere supre filmer laget av det sefardisk-jødiske miljøet i Porto.

Hvilket samhold de må ha, som klarer å produsere slike mesterverk over sin historie!

Historien her i Grythengen er verdig tilsvarende filmatiseringer, da vi har en svært dramatisk og viktig historie liggende her, hvor dette både er USAs hjørnestein, hvor "Det store Grytheng-spelet" er et rituale som må gjennomføres hvert år, skal USA kunne bli stort igjen, samt det at den vestlige sivilisasjon ble avsluttet her, med den rokokko, nyromantiske seinpietismen.

Dette er også Fossemøllen II, samt at elvebruket vårt er det mest betydningsfulle historiske stedet etter stenelven Grýta, hvor dette er den viktigste kulturelva i hele Mjøslandet, langt viktigere enn både Lenaelva og Hunnselva.

Elva vår er essensiell for å sammenknytte Totenåsen med Mjøslandet, hvor all mytologi, all historie, inklusive hele arven etter Alf Prøysen, blir meningsløst, uten denne eldgamle kværnenga vår, som et levende historiemaleri, ved kulturelva si.

Jeg har forsøkt å etablere Grýta-fondet, nettopp for å kunne produsere kultur-historiske mesterverk, ala hva det sefardisk-jødiske miljøet i Porto får til. Men selv om etterkommerne av Herman og Mina nok er like mange som jødene i Porto, har alt samhold og all stolthet over egen identitet, forduftet.

Så jeg må si min respekt og beundring for det sefardisk-jødiske miljøet i Porto, og hva de får til, er grenseløs!

New film on 1506 massacre of Lisbon Jews garners worldwide attention - The Jerusalem Post (jpost.com)

Da vi var i Lisboa, vurderte vi om vi skulle ta en avstikker til Algarve-kysten, eller til Porto. Det ble til at vi valgte Algarve, da Porto tenkte vi var bedre skikket for en egen tur. Som vanlig under turen var alt "just in time", hvor vi ankom ekspress-bussen med lokal-bussen akkurat da den skulle dra. Hele kollektiv-nettet var på bristepunktet under vårt besøk i Lisboa, da paven skulle komme, og byen var stappfull av brasilianere. Det begynte allerede ved flyet fra Amsterdam til Lisboa, 90% av passasjerene var brasilianere, som skulle treffe paven. De danset og sang over hele byen, hvor, når man skulle ta undergrunnsbanen, var sangen øredøvende.

Fotografiet ovenfor, av den portugisiske synagogen i Amsterdam, ble skutt fra hofta i forbifarten. Vi hadde det travelt, da vi hadde bestilt billetter til Artis dyrepark, hvor vi etterpå skulle til Anne Frank - huset. På Anne Frank - museet er inngangsbilletten kun gyldig i 15 minutter på angitt klokkeslett, kommer man for seint, er det ingen nåde. Men vi rakk begge deler på målstreken, hvor jeg tror jentene registrerte 30-40.000 skritt denne dagen. Vi ble forresten geleidet av storesøster, som lastet ned ruta fra Google-maps, hvor dette ble oppdatert nå og da, ettersom vi kom inn på det frie nettverket i byen. Kona hadde selvsagt ikke betalt nett, hvilket nok resulterte i en del ekstra tusen skritt, samt nervepirrende øyeblikk om hvorvidt vi kunne rekke neste destinasjon i tide. Uten storesøster ville vi aldri klart det, hun var bedre til å lese kart, samt hadde bedre retningssans, enn alle oss andre.

Jeg hadde lest litt om den portugisiske synagoigen i Amsterdam på forhånd, og vurderte å dra dit, men jentene syntes ikke dette virket særlig spennende. Det var tilfeldig vi passerte den, så det er morsomt å i det minste ha sett den. Men nå, etter artikkelen i Jerusalem Post, har jeg blitt skikkelig interessert i denne synagogen, samt ikke minst det sefardisk-jodiske miljøet i Porto.

Så nå gleder jeg meg til å besøke Porto, og det sefardisk-jødiske miljøet der!


Min eneste gjenværende identitet, er som en invertert Jacob Gløersen, trist, men sant.


Dessverre er vi, som rokokko, nyromantiske seinpietister, utsatt for de samme fordommer, som jødene.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...