Saturday, June 1, 2024

Erfaringer med vindkraftverket i Kjølberget

Minsta var på omvisning på Stenberg med skolen denne uka, hvor hun fikk skrive med fjær og blekk, hvilket hun syntes hadde vært ustyrtelig morsomt.

På kafeen Ditlevines utsikt, serverer de herlig løksuppe om sommeren, sikkert hentet fra Amtmanindens kokebok. Kanskje kan vi få med oss denne oppskrifta til kafe-galleriet vårt i det franske Toten?

Det er merkelig hvordan Norge kollapser på alle fronter nå, hvor vi har et massivt angrep fra vindkraftsmafiaen, hvor det nå er planer om to nye vindkraftverk også for Elverum.

Selv ønsket jeg jo å skape et aksjonsnettverk mot vindkraft på Toten allerede i 2021, men måtte gi opp mine planer, grunnet omstendighetene. Hadde jeg sluppet å bygge mørkevern og å plante trær med mer, ville PermaLiv stanset vindkrafts-mafiaen, dette kan jeg garantere!

Så det at Norge nå knuses, pulveriseres og blir borte, dette får folk først og fremst takke seg selv for. Vi forlater i alle fall landet med god samvittighet!

Dessuten er det jo også slik at uten kværnenga Grythengen som et levende elvebruk ved stenelven Grýta, blir all moro falsk moro. Dette er hovedårsaken til det akselererende narkotikamisbruket på Toten, som nå er i ferd med å komme helt ut av kontroll!

Men vi fortsetter ufortrødent videre med å avvikle våre liv i Norge, hvor jeg gleder meg til den dagen hvor vi bare kan sette oss i subaru'n og reise😌

Og jeg skal passe godt på kona, så hun ikke ser seg tilbake over skulderen, fordi da risikerer hun å bli til ei saltstøtte!

Bestill fadografiet herher.

"I 2020 ble Kjølberget vindkraftverk med 13 turbiner oppført på Finnskogen i Våler på grensa til Trysil kommune. Vindkraftverket ligger 4-5 km unna bebyggelsen, på andre siden av Rysjøen.

Fastboende og hytteeiere i Rysjølia har i to år levd tett på et vindkraftverk. Hvilke erfaringer har de gjort seg? Hvordan beskriver de hverdagen, og hyttelivet?

Både fastboende og hytteeiere i Rysjølia mener at de verken har blitt hørt eller respektert. I fjor høst ble det kalt sammen til et møte for hytteeierne og de fastboende for å utveksle erfaringer med å være naboer til vindkraftverket. Mange er oppgitt over situasjonen. Man føler seg sviktet av egen kommune. Man er irritert over at Våler har forringet eiendommenes verdi i Rysjølia og Storsvea. -Det er vi i Trysil som plages med turbinene, ikke de i Våler. Hele vindkraftanlegget kom som en overraskelse på folk. Flere av de fastboende og hytteeierne forteller om hvordan livskvaliteten er betydelig forringet. Magne og Liv Sletten forteller at kosen med å sitte ute er borte. Det visuelle landskapet er forstyrret av fremmedelementer.

Man merker veldig godt lysene fra turbinene. Lysforurensning skaper ubehag. Turbinene blinker ustanselig, og noen turbiner lyser hele tida, forklarer Magnhild Wie. Noe som alle poengterer, er at lysforurensningen får dobbelt effekt fordi lysene fra 13 turbiner reflekteres i sjøen. Gjenskinnet i sjøen sees godt om natta, og gir aldri naturlig nattemørke.

Verst av alt er kanskje allikevel støyen, som forekommer i ulik styrkegrad avhengig av værforholdene. Helge Bogsveen forteller at det av og til føles som hele huset dundrer, og plages av en konstant lavfrekvent rumling. Både fastboende og hytteeiere bekrefter at en djup brommelyd høres mer eller mindre hele tida, og like mye inne i huset som utenfor. Det høres ut som et jetfly som du tror skal være ferdig, men aldri lander.

På Noregs vassdrags- og energidirektorat sine nettsider kan man lese at støyen fra en vindturbin nettopp påvirkes av ulike værforhold. Videre står det at ‘’støy fra vindturbiner ofte oppleves som mer plagsom enn støy fra andre kilder, blant annet fordi lydbildet varierer, men at lyden samtidig er konstant gjennom døgnet.’’

En beboer forteller at han har prøvd å ta seg fram «på gamle stier», men allerede 300 meter unna kraftverket møter han et varselskilt om overvåket industriområde. Kjølberget er den høyeste kommunetoppen i Våler kommune, med utsikt over store skogsområder og skogkledde åser – nå er det plassert en 220 meter høy vindturbin akkurat der på en massiv betongplate.

Stortinget har avgjort at kommunene skal innlemme vindkraftsaker i plan- og bygningsloven. Flere vindkraftverk, deriblant Kjølberget, er satt opp ulovlig i henhold til denne loven. I tillegg er det nå et lovforslag som handler om at kommunene skal ta stilling til en kommunal arealplan der antall turbiner, trafostasjoner og veier skal vurderes. Dette krever lokalpolitikere som er opplyste og bevisste om urfolks rettigheter, naturvern og folks helse!

Berit Østmoen"Ser stadig mindre grunn for å bli i Norge, i dag igjen kom det planer om enda et vindkraftverk på Elverum. Gjøvik har bare forsvunnet som by, det samme har bygdebyene på Toten, og kværnenga vår er nedbygd og revet fra hverandre, uten mulighet for å videreføre noen kulturarv. Bærekraftsdalen Hurdal går helt på trynet, hele aksen Oslo-Gjøvik over Hurdal er en tragedie, og hyttebyene spiser seg stadig lengre innover i Valdres. Narkotikamisbruket på Toten er i rask økning, kommunen innkaller alle foresatte til krisemøte, vi følger amerikanerne også her. Elsker Amsterdam, men Nederland blir for flatt. Elsker Lisboa, men Portugal konsentrerer vindkraften i de vakreste fjellområdene sine i nord. I Frankrike har de bygget en del vindkraft mot Tyskland, samt at de bygger et vindkraftverk i havet utenfor Marseille, men de skal ha avsluttet galskapen nå. Så det får bli Frankrike og kulturlandskapet etter de øvre deler av Sarthe-elven. Om økonomien i Frankrike går nedover, bryr jeg meg ingenting om, det er kulturen som betyr noe. I tillegg ser jeg at franskmennene elsker løksuppe, og det gjør jeg også 😋

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...