Skip to main content

Mjøslandet - et desperasjonens landskap

Hjertet av hjertet av Toten er revet ut, til Mammon vi det løfter opp, ikke til vår apostels Gud.

-Wikimedia.

Meget, meget, meget godt og viktig intervju med Erling Okkenhaug hos Sivilisasjonen💓

- Kassekampen

I sentrum av Toten har vi Lena, og i sentrum av Lena lå meieritomta, med en stor, flott, staselig meieribygning på, i rødglødende, lokalprodusert murstein. Eiendomsutviklerne spilte godt og media spilte som alltid med, da annonseinntekter de ser i alt som rives ned. Men når man ser hva slags murgårder de redder i Amsterdam, finnes ingen tilgivelse for denne ugjerning, fatter ikke at det går an.

Reiv ut Totens rødglødende hjerte, gjorde man, for å la Statan få denne indrefileten, på vårt mest fruktbare land. Alt døde med Statans pust, intet menneskehjerte kan her gledes nå, Bauhaus, Bauhaus, vi hylle må!

Eiendomsutvikling man kaller dette her, men byavvikling, det først og fremst er. På Toten all kultur er borte vekk, urbant som ruralt, intet her nå vil gro.

Kassekampen tapte vi, var det enda potetkasser, men dette her er ikke det spor trivelig.

-Wikimedia.

I sin kamp for harmoni og variasjon har Okkenhaug en klar teori om hvorfor utvikling i dag ikke har gått i retningen av erfaringene fra Møllenberg, men heller latt seg forføre av den funksjonalistiske kasseideologien som herjer landet rundt.

– Funksjonalismen som kom på slutten av 1920-tallet var et svar på de helsemessige problemene som fant sted i de rustikke bydelene. Deretter gikk det helt av skaftet, og har blitt det eneste gyldige ideologien. – Bjørvika er blitt en videreføring av det mantra som funksjonalismen førte med seg. Det er lite emosjonell kapital i det som er investert der. Vi opplever nå kun store volumer og endeløse uinteressante kvartaler. Dette er eiendomsutvikling – ikke byutvikling.

Han refererer da også til den svenske arkitekten og forskeren Lena Steffner om arkitektur og byutvikling.

I sin doktorgradsavhandling Evaluation of urban environments – a method to measure experience forsket Steffner på hva stedsmiljøene kan gjøre med oss mennesker.

– Lena slo fast at de kalde , funksjonalistiske miljøene skaper uro og angst, mens mer romantiske miljøer skaper harmoni, sier Okkenhaug. - Sivilisasjonen

Bauhaus, Bauhaus, vi hyller deg. Måtte intet spor av humanøkologi komme i vår veg. På Toten vi er moderne som få, også nye, kule Rausteinshytta, har vi fått nå. Sure, gamle gubber som Okkenhaug, eller skammingen i engen, vi spytter på👅

-Wikimedia.

Etter flere tiår i sitt virke med alternativ stedsutvikling har Okkenhaug funnet et passende begrep som beskriver hans engasjement rundt organisering av harmoniske byrom: «Humanøkologi».

– Det er forståelsen av menneskets behov i våre naturgitte omgivelser, våre skapte omgivelser og våre sosiale omgivelser, forklarer han.

– Naturgitte omgivelser er selve skaperverket. Skapte omgivelser er stedsutvikling, som jeg jobber med. Og sosiale omgivelser handler om hvordan mennesker finner ut av hverandre. Vi snakker altså om Bærekraft, Stedskraft og Værekraft. Man må forstå de tre faktorene for å bygge for mennesker, utdyper Okkenhaug. Så kommer i tillegg evnen til å realisere, Handlekraft.

Et stort forbilde i humanøkologisk byplanelegging er HRH Prince Charles av Storbritannia, en varm forkjemper for det klassiske og bærekraftige levesett. Prince Charles står for et verdisyn der arkitektur er et språk som fremmer harmoni og setter mennesket i sentrum. I boken A Vision of Britain lister han opp ti prinsipper for bærekraftig by- og stedsutvikling. Den viktigste anbefaling er å ta folk med på råd. - Sivilisasjonen

***

Nok en ny, meget god og viktig artikkel om drømmen om Suburbia, som kvalte mine forfedres smekre urbane landsby ved Kværnumsstrykene, samt nå er i ferd med å ta fullstendig knekken på hele Toten med det vanvittige Totenpark-prosjektet!👿

It’s hard to imagine a less efficient or more socially isolating scenario than living in a classic “bedroom community” built in the latter half of the 20th century. Life in suburbia requires a car for almost every adult residing in each home, who drives to work, drives to shop, and drives to find entertainment or meet up with friends. And yet this is seen as the “norm” by most Americans.

According to the 2017 American Housing Survey of nearly 76,000 households, about 52% percent describe their neighborhood as “suburban.” But why should people continue to spend huge amounts of money on cars and gas and insurance, on maintaining roads and other infrastructure, when the demographics of home buying are shifting in a different direction? “Freedom” is the American answer—and, for a while, it was perhaps a plausible one. In the invented reality of suburbia, however, people are largely slaves to their cars. And the inefficiencies of low-density living mean that taxes explode to pay for all the necessary infrastructure. As a result, the freedom of each and every American family to own its own castle comes with hard costs, not to mention significant environmental costs as well.
Hadde glemt dette lille foto-prosjektet, men her kommer nok nye, tragiske fotografier fra Totenpark-prosjektet, en gigantisk fiasko, som har gjort livet meningsløst for oss alle.
Many towns are rewriting zoning laws to accommodate apartments-over-retail. The old suburban zoning almost willfully separated “home” from every other aspect of life: working, shopping, entertainment. It is an anachronism. The future of suburbia is shifting to a place that might end up returning us to the 19th century model: fewer cars, more buildings and people per acre.
Politikerne og byråkratene på Toten er syke, intolerante og faststivnet i et gammelt, utdatert tankemønster. Den siste utvidelsen av Fossenfeltet er utilgivelig! Dette var det siste nådestøtet for Skreia. Hvorfor ville ikke heller totningene ta en Tolfa for to ved Lenaelva?


Ja, du verden hvilken forskjell det er på Peter Aas og nye Rema 1000 på Skreia. Thoughty2 forklarer oss hvorfor i denne videoen. Merk at han presiserer at moderne arkitektur vanærer vår kulturarv. Så får de nye totningene flokke seg på nye Rausteinshytta, mens jeg får feire 100-års jubileet for stabburet etter oldefar. Dette jubileet blir jeg nok alene om, mens nye Rausteinshytta helt sikkert får masse hurra-artikler i Totens blad!

Her er "bare lave priser", intet annet, ingen identitet, ingen tilhørighet, ingen respekt for stedegen arkitektur, historien og kulturlandskapet omkring. Ingen ærefrykt for Balke middelalderkirke på Balkehøgda bakenfor. Absolutt ingenting! Bare lave priser, som om mennesket lever av brød alene.

-Wikimedia.

Bildet ovenfor, av Rema 1000 på Skreia, er tatt utelukkende som en reaksjon på James Howard Kunstlers nyeste essay:

- The Landscape Of Despair: How Our Cities And Towns Are Killing Us

Skal prøve å få til flere slike fotografier utover høsten, for å illustrere Kunstlers essay. Men har det travelt, det ble felt en hel del trær ved linjeryddinga oppover dalen min i høst, som jeg må få ryddet vekk, skulle ha plukket litt tyttebær, satt opp en liten levegg før telen kommer, etc.

Valget ble skuffende, MDG fikk knapt 4% oppslutning i Gjøvik, selv om det kun er de som har stått opp mot den vanvittige byødeleggelsen i byen det siste året. Men SP gjorde det sterkt, er usikker på hva de står for, men kanskje er de mer åpne for en grønnere framtid for Gjøvik og Mjøslandet?

Uansett lever vi i en svært trist tid. Kun litt over 1000 mennesker møtte opp på demonstrasjonene mot vindkraftverk i Oslo i helga. Det norske folk ser ut til å være komplett likegyldige:-(
Ny MTA plan? Hva skal 7 stykker være godt for? Har de ikke allerede all den data de trenger? Tilsammen blir det mere vei og 22 master. 21 på over 100 meter. Her er en ting som er 100% sikkert. Vi har 0 peiling på hva som foregår i nærnaturen. Alt skal holdes hemmelig til siste innspurt. Dette er enda ett svik mot Frøyas befolkning. Det finnest ikke ord. FRØYA DEN FORTAPTE ØYA OG DET SVIKTEDE FOLKET. – ‎John Haftor Haftorsen
Så det er sørgelig. Jeg kan ikke se annet enn at Staten har blitt psykopatisk og folk flest narsissistiske, i større eller mindre grad. For hvordan kan alt dette ellers være mulig?

Det eneste jeg kan gjøre er å bli bedre i fotografiet. Har hatt lyst til å samle ei gruppe tårefotografer, men det ser ut til at jeg er alene som tårefotograf, så nå lurer jeg på om jeg ikke skal forsøke å få til ei Sony Alfa - gruppe istedenfor? Ser Mark Galer har fått til ei solid gruppe i Melbourne. Slik at vi kunne utveksle erfaringer om Alfa-kameraene med tilhørende utstyr. Har sett gjennom en del videoer av Galer i dag, og lært utrolig mye!

Relatert


Vassekampen

Comments

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Hårdåg i engen I

Følg "Hårdåg i engen II"!Det kommer en tid da historien skal skrives. Våre etterkommere er interessert. - John-Arvid Volden, Utflyttet frøyværing
Selv fotograferer og deler jeg først og fremst for våre etterkommere, slik at de kan ha en historie å skrive, hvis de er interessert. Volden tror de vil være det. I likhet med Volden vil vi snart også være utflyttet, da skjebnen ville det slik at vi skulle være her en tid. Men kommer en vakker sommerkveld, som i går kveld, har man straks denne forskrekkelige gaulingen og kaklingen utover de grønne enger langt inn i sommernatta. Ikke alle forstår at himmelengene er like hellige som en hvilken som helst katedral, dessverre. For her ble husmannstroen født!

Overflatebehandling

EmulsjonsmalingFibermalingGrunningJernvitriolKalk- / kalksementmalingKaseinmaling LeirmalingLinoljeLinoljemalingLimmalingLutNaturlige harpikser NaturmalingPigmentRustbeskyttelseSilikatmalingSkjellakkSlammalingSyntetisk malingSåpeTreoljeTretjæreVannglassVoks