Friday, April 5, 2024

Frankerne og Karl den store

At frankerne kalte vikingene for askefolket, fordi de bygde båtene sine fra asketreet, var interessant å få vite.

Dette asketreet finner vi i Totenvika ved Mjøsa, men for meg synes ikke dette å være særlig velegnet konstruksjonsvirke.

Kanskje dyrket vikingene fram egne askeskoger, hvor de avlet fram rette, fine stammer, til båtbyggeriet?

Bestill fadografiet her.


Her var en fin liten serie om frankerne fra Empire-Builders, hvor jeg i denne videoen lærte at vikingene ble kalt "ashmen" eller askemennene, fordi de bygde båtene sine av asketreet.

Noen av videoene har faste undertitler, mens noen har autogenererte, hvor jeg tar disse til slutt.

Slektstavla vår fra Karl den store tar vi med oss til Frankrike, samt boka med kapitlet Herman Nettum skreiv om dette arbeidet, i Totens årbok. Slektstavla er fra 1976, så vil anta at dette er en av årbøkene fra 1975-1977? Har noen et eksemplar til overs av denne boka, tar vi den gjerne imot.





Det ser ut til at det kun var denne siste videoen, som hadde autogenererte undertekster. Kommer det flere episoder i denne serien, poster jeg dem under her.


Tar også med denne, om opprinnelsen til den franske sentralmakten og byråkratiet, som faktisk stammer fra Frankrike. Uansett, jammen er Paris litt av en mastadont!


Denne videoen fra Athen skulle man kanskje ikke tro hadde noe med Frankrike å gjøre, men det er fem minutter om Paris fra 15 minutter inn i videoen, som jeg synes er svært interessante.

Her forklares at grunnen til at man reiv de gamle bydelene under den 2. napoleonske epoke, var for å forhindre opprør, ved at massene ikke kunne barrikadere seg i de smale gatene, samt at man ved de nye, brede boulevardene, enkelt kunne skyte med kanoner innover i gatene, mot opprørere.

Selv har jeg trodd dette var for å gi lys og åpenhet til folket, og det ble sikkert markedsført slik, men den egentilge grunnen var å forhindre opptøyer og en gjentakelse av den franske revolusjonen.

Ironien er da at man her skapte ideelle forhold for massedemonstrasjoner, i den moderne tid! Hittil har jeg trodd at franskmennene er så dyktige til å demonstrere, grunnet sitt lynne, men slik er det da altså ikke.

Grunnen er at den nye bydesignen er som skapt for moderne massedemonstrasjoner, hvor store folkemengder enkelt kan samle seg i store, brede protesttog på boulevardene, hvor dette skaper svært dramatiske bilder i fotografiets og massemediets tidsalder.

I tillegg kan transportører og bønder enkelt kjøre inn til bykjernen og blokkere denne, samt sprute ned sentrum fra store møkkatilhengere, slik vi så det på nyåret 2024, hvor enorme kolonner med traktorer med møkkatilhengere, kjørte inn mot sentrum i store, dramatiske massedemonstrasjoner!

Dette ville selvsagt vært umulig med gamle Paris, slik vi fremdeles finner det i Latinerkvarteret, med sine smale gater og trange smug😏

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...