Friday, January 31, 2014

Lysvett


Den hittil beste artikkelen om lysforurensning på norsk er skrevet av Christian Lysvåg, tidligere publisert i Aftenposten innsikt, nr. 2, februar 2013: "En lysforurenset klode. Kampen for mørket er i gang." Les denne meget viktige og banebrytende artikkelen på Lysvågs blogg her:

- Om lysets og mørkets fremtid
Fremtiden er amber-LED, mener Frederico. Det er varmt, rav-farget lys; dyrt å utvikle, men skånsomt mot mennesker og natur. Det hvite lyset forurenser voldsomt. Ikke bare griper det inn i mørket og forstyrrer nattehimmelen på mange mils avstand. Det er også uheldig for menneskers og dyrs helse. Det forstyrrer livets fine prosesser: fuglers migrasjon, innsekters forplantning, rovdyrs jakt, alle veseners instinkter og biologiske klokke. - Christian Lysvåg
Meget bra magasinutgave fra Aftenposten innsikt, nr. 2, februar 2013: "En lysforurenset klode. Kampen for mørket er i gang." Kan lånes på bibliotekene. Kan også lastes ned fra Christian Lysvågs blogg under tittelen "Om lysets og mørkets fremtid".

Artikkel om lysforurensnine fra AEON Magazine:

The end of night

Kjøpte nettopp ei Herstal bordlampe for å ha i vinduskarmen, en ubetinget suksess. En rein nytelse. Dette må være århundrets lampe! Se bildeserien:

Herstal blendingsfri vinduslampe lever opp til forventningene og vel så det!

Ett av bildene fra bildeserien du kommer til ved å følge lenken ovenfor

Meget god artikkel fra "Vi i villa" om å benytte lysvett når man lyser opp uteområdene. Husk også at lamper i vindusposten lett kan bli et blendingspunkt i vintermørket, særlig når husene ligger tett på hverandre.

Tenk på vinduet som et blomsterbed, som et punkt som skal skape helhet og skjønnhet i omgivelsene. Eller som et kunstverk. Alle store malerier og fotografier er laget av lysets mestere. I dag regner de fleste seg som atomister, de ser seg ikke som delaktig i en større helhet, de fornekter den verdensveven vi alle er del av. Se på deg selv som helhetsskaper, spør om å få se dine vinduer og din lyssetting fra naboens hus og hage. Skap harmoni!
In 1984, the environmental psychologist Roger Ulrich made a startling discovery. In studying hospital patients recovering from surgery, he found that one factor alone accounted for significant differences in post-operative complications, recovery times, and need for painkillers. It was the view from their windows! - Mehaffy & Salingaros
Dette må også gjelde TV- og dataskjermer! Sett ikke TVen så naboen får den rett i fleisen i sin vakreste utsikt fra stuevinduer og balkong. La ikke TV- og dataskjermer stå i "stand-by" og spre sitt iskalde blå lys når de ikke er i bruk.
Alle forstår hvor lyset fra fjernsyn, dataskjermer og digitale apparater faller i denne sammenheng. Det er vitenskapelig etablert at på samme måte som all ytre stimuli vi mottar gjennom sansene også bestemmer bevissthetens innhold, så kan frekvensen på disse stimuli – i lysets og lydens bølger – også være utslagsgivende for hjernens egne bølger. Høyfrekvente, kantete inntrykk, ikke i innhold men i form, kan skape ”taggete tanker” og et nervøst sinn. Det er vanlig å forklare for eksempel innsovningsproblemer med for mye skarpe inntrykk. Det kan tas helt bokstavelig: om man fratar seg selv den naturlige blå timen, (som ikke må forveksles med blått lys, hvilket oppfattes som hvitt) som er nedskaleringen av sanseverdens frekvens, så fratar man seg også hjernens og hjernebølgenes utflating mot ro. Christian Lysvåg

Å ha et rom med en TV rett imot ditt hus er som et diskotek, et evig fyrverkere, der rommet blafrer ut i omgivelsene i gyselig grønt, gult, blått og rødt. Dette river i filler sjela, sinnet skjærer tenner. Lystortur!

Selv gjennom kvite persienner trenger dette gyselige TV-lyset, lik dødsrikets sykelige ånder siver de ut i nattemørket.

Original artikkel i "Vi i villa" her.

Se eksempler på blendingsfrie vinduslampetter:

Vinduslamper uten blending

HERSTAL Y1944, en enkel, genial og rimelig vinduslame helt uten blending. Legg spesielt merke til den tiltbare skjermen. Hvis du ønsker ei vinduslampe uten forstyrrende blendingspunkt for dine naboer, eller for deg selv innendørs, er denne innertieren fra Herstal et naturlig førstevalg.

Lys i mørket

Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?



Nå som klokken er skrudd tilbake og kveldene er blitt lengre, merker flere av oss behovet for god belysning utendørs. Utelampene skal ikke bare gi lys, de skal vise vei, ønske velkommen, gi en følelse av trygghet, og mye mer.

- Ved inngangspartiet skal det være lys. Du skal ikke være i tvil om hvor inngangen til huset er, og man skal føle seg ønsket velkommen. Det kan også godt være lys i oppkjørselen eller langs gangstien, for lys gir en følelse av sikkerhet, sier Lorang Brendløkken, daglig leder ved Hamar Elektro og lysdesign.

Utendørs belysning uten noen form for blending. Foto: A. Johansen

Enkel regel

Han er levende opptatt av lys, og snakker entusiastisk både om muligheten ved god belysning og fellene ved å tro at lys er enkelt. For det er ikke bare å smelle opp et utelys og tro at det er alt som skal til.

- Det er mange som bruker kopier av smijernslamper og så setter de inne sparepærer. Smijernskopiene er dekorative på dagtid, men når mørket faller på og du slår på lyset, forsvinner lampa. Da ser du bare blendingspunktet. Sparepærer er ikke pene og det er heller ikke pent å bli blendet, understreker Brendløkken.

Han har en enkel regel for hvilke pærer du kan bruke i hvilke lamper.

- Har lampen klart glass, så bruker du klar pære. Har lampen derimot hvitt glass, bruker du matt eller hvit pære. Vil du bruke sparepære, sørg altså for at lampen har hvit glass.

Mer enn smijernslamper

Nordmenn er glade i det nostalgiske, men når det gjelder utebelysning er det kanskje på tide vi slipper litt taket i de gamle lampene og ønsker nye muligheter velkomne. For mulighetene er der, og alternativene i dag er enorme.

- Det er i dag veldig mange andre muligheter når det gjelder utebelysning. Det finnes for eksempel fine lamper med dekt blendingspunkt. Du kan rette dem i flere retninger, begrense området du velger å belyse og gjøre det litt mer spennende enn med lamper som bare sprer lyset overalt, sier Brendløkken.

Hos Hamar Elektro & Lysdesign fører de blant annet merker som italienske Flos, Castaldi, Luce Plan, Artemide og danske Verpan og Le Klint.

- Lys skal være der hvor man skal bruke det. Derfor er jeg veldig glad i lamper som gjør at du kan rette lyset der du vil ha det, heller enn en kuppel som kaster lyset overalt. Energiøkonomisk er det også, og det skal man ta med seg.

Stemningsskapende

I tillegg til å gi lys av praktiske grunner, kan utebelysningen være med på å skape ulike stemninger i hage og bakgård. Bruk gjerne lys til å understreke arkitektoniske særegenheter eller fremheve en vakker skulptur, plante eller benk i hagen, men gjør det med varsomhet.

- Vær forsiktig med lys i hagen. Tenk over hvem som skal se det, hvilken effekt du ønsker, og hvor sjenerende det eventuelt er for naboen. Men er du kreativ og har en hage som ligger slik til at det ikke sjenerer naboen og det skaper lysforurensing, så for all del, slå deg løs, sier Brendløkken.

Stemningsfult: Bruk gjerne lys til å understreke arkitektoniske særegenheter eller fremheve en vakker skulptur, plante eller benk i hagen, men gjør det med varsomhet. Foto: Hamar Elektro og Lysdesign

Tekst: Sesselja Bigseth

Andre relaterte artikler:
Unngå alltid blending. Hvis vi har blendende lyskilder i synsfeltet vil vår generelle synsevne reduseres.
Riktig fargetemperatur gir en god dynamikk. Utendørs trengs ikke så sterk belysning, men man skal tenke på ikke å rette lyset inn mot naboen. Bruk blendebeskyttelse og be om å få se på belysningen også fra naboens hage og hus. Å bruke fargede lamper kan være effektfullt, men Sebastian velger heller ulike fargetemperaturer som gir dynamikk og kontraster.
Hemmeligheten bak all god belysning er å gi lys uten at det synes hvor det kommer fra. Det er uterommet som skal fremheves. Og pass på at lysene ikke skinner rett i øynene, skriver Slipher.
Lys i uterommet skaper trivsel og trygghet, men det er ikke like lett å få det riktig. En stor kuppel som lyser opp foran garasjen er kanskje effektivt, men er det pent? Utelyset skal ikke bare være funksjonelt - det skal også skape en atmosfære og lede oppmerksomheten mot punkter vi ønsker å fremheve. Det krever planlegging og gjennomtenkte løsninger.

Relaterte lenker:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...