Skip to main content

Stabburet og syrinen

Stabburet til min oldefar under syrinblomstringen. Var her enda like fredelig som det er vakkert. Men det er lenge siden man kunne ligge i ro i de grønne enger i Grythengen nå. Det var noe annet den gang min oldefar og Totenåsens apostel satt her på stabburstrappa og sang fra Pris Herren, mens de nøt den skjønne solnedgangen over Øverskreien. Nå er det ikke lenger Herrens røst som her lyder, men en helt annen røst.

-Wikimedia.

-Flickr.

Tunepletreet til venstre er et søtepletre og er over 100 år gammelt, hvilket vil si at min tippoldefar Herman Evensen Fossemøllen (1839-1919) spiste av dets frukter.

Mens epletreet hyller stabburet gir syrinen det en skikkelig klem.

-Flickr.

Herr Fossemøllens sønne-sønne-sønnesønns datter foran stabburet til sin tippoldefar. Hun skulle vært rotfestet som kulturbærer av herr Fossemøllens øyensten, men istedenfor har vi blitt jaget fra sted til sted av onde kvinnemennesker på Gjøvik.

-Flickr.

Velkommen til Dahls kafé & galleri i stabburet utpå seinsommeren, eller kanskje mer realistisk forsommeren 2019?

 "Totscana med Dahls Kafé & Galleri (57 unike fotografier fra Toten)"

Med forbehold om at stabbursbrisen igjen vender tilbake🙏

"Det store 100-års jubileet i 2020: "Stabbursbris fra ei tapt tid""

"Det Folk som glemmer sin Historie,
har ingen Fremtid at vente."

(Henrik Wergeland)

-Wikimedia.

-Flickr.

Mottok nettopp følgende essay av professor Nikos A. Salingaros, som jeg håper kan bli en av foredragsholderne under det store stabbursjubileet i 2020.


Vil tro PermaLivs lesere nå er så innforstått med de 15 transformasjonene for liv i geometrien, at de forstår i hvilken grad oldefars stabbur uttrykker en genuin form for kultur og sosial interaksjon, som slo ut i full blomst etter denne grenda i tiden for stabburets fullbyrdelse.
Traditional form languages evolved richness of expression, to accommodate human life and all the higher applications of social interaction and culture. Design innovation within adaptation is possible only with a complex form language that has a robust grammar. If a form language’s organized complexity is below a threshold, then it can never express adaptive solutions. A simplistic visual style, on the one hand, cannot pretend to be a form language — its complexity is too low. On the other hand, a complex style that lacks coherence in its grammar is just as unsuitable for adapting to human uses.

Comments

Popular posts from this blog

Feiende flott trapp i en fart

Når de som skulle ha støttet har sviktet, er det godt å vite at ikke Wikimedia-fellesskapet har det. Rørende er det hvordan de oppretter mappesystemer over bildene mine fra Holmstadenga og Grythengen og andre steder, og ellers legger dem i alle relevante mapper. Dette er mye jobb, og man føler stor takknemlighet over å bli tatt slik på alvor av mennesker man ikke kjenner.
Virkelig inspirerende er det, og dette oppmuntrer til å ta mange flere bilder fra grenda mi. Den dagen Holmstadengen har falt ned og blitt til jord, og Grythengen er solgt til fremmede fordi jeg ikke orket mer av all motstand og fiendskap, tipper jeg noen omsider vil vite å verdsette min innsats.

Riktig fint ville det vært hvis man også fikk inn noen fotografier som er over 70 år gamle, som er utløpsdatoen for åndsverk i Norge.

Raknehaugen og våre slektsgårder

På Toten råder omtrent samme grad av toleranse som under Taliban i Afghanistan, hvor enhver som ikke underkaster seg drømmen om Subeksurbania* er en kjetter og må steines eller utstøtes av det gode selskap. F.eks. er det blasfemi å hevde at slektsgårdene er våre fedrealtre og skal få ligge i fred i kulturlandskapet, lik gravhaugene. Man ribber ikke fedrealtrene og plyndrer ikke gravhaugene, fordi da mister de sin funksjon og sitt innhold!
Grunnen til at det er slik skyldes et dypt hat til vår rurale arv, fordi denne ikke kan forenes med de subeksurbane idealer. Trist, men sant😰


*Så langt jeg kan se etter søk på flere søkemotorer er begrepet Subeksurbania eller Subexurbania ikke tidligere benyttet, og må derfor anses som en ny betegnelse eller et nytt ord. Ordet Subexurbania eller Subeksurbania, motsatsen av Narnia, ble skapt i mitt hode søndag 17. juni 2018, og første gang benyttet i denne tekst 19. juni 2018.

Fremtidsdystopi på Hovdetoppen

Stats/markeds-duopolet går sammen om en UFO-landing på Hovdetoppen, et monument for Fremskrittet midt i Gjøvik by. Hvorfor kunne de ikke bare ha bygd opp igjen den gamle og hyggelige restauranten som brant, istedenfor denne gigantiske etterligningen av Apples hovedkvarter i California?

Trodde disse planene var stanset av MDG, men neida, og det skal ikke forundre meg om de støtter dem denne gangen. Hadde tenkt meg på visning i Bassengvegen i dag, men da jeg så i Gjøviks blad at disse planene er tatt fram igjen i et enda større format enn forrige gang, med hele 200 rom for UFO-hotellet på selve toppen pluss 350 boenheter i solhellinga nedenfor toppen, vil denne grønne lunga midt i byen bli ødelagt.
Resultatene fra vår forskning viser at elementer fra den fredelige atmosfæren - stillhet, varierte muligheter, god sosial atmosfære og tilknytning til steder gjennom for eksempel historiske bygg - er veldig viktig. De stille og fredelige steder er gjerne knyttet til opplevelse av parker, vann…