Friday, September 20, 2019

Walking the Lake Mjøsa Land V

Tenk om enga mi hadde fått lov til å ligge like fritt og godt, da ville det ikke vært noen sak å vært kulturbærer av Tjuvåselva og husmannstroen! Men den ble kvalt, hvorpå jeg endte opp som en fredløs, og mjøsfolket som troløse. For med tapet av himmelengene mistet Mjøslandet sin tro, husmannstroen, hvorpå dets folk ble troløse. Hva som er verst av å være fredløs og troløs, er sannelig ikke godt å si?

-Wikimedia.

Det har vært mye gråvær i det seinere, hvilket gjenspeiler seg i bildene mine, men i dag tidlig brøt sola gjennom skydekket, sammen med et slør av mjøsskodde i lavlandet, en utmerket kombinasjon. Jeg lar derfor disse solstrålene denne morgenen over totenlandskapet, avslutte vår femte vandring i Mjøslandet sammen.

På Torsætra har man den beste maten, derom er det ingen tvil. Men det er heller ingen tvil om at på Toten gjestegård, der har man den beste utsikta!

-Wikimedia.

Ord blir overflødige!

-Wikimedia.

Igjen, Totenåsen Skyline, velsignet fri for monstermøller, takket være Nils Faarlund:-) Men jeg gråter med frøyaværingene. Kanskje tar jeg en tur oppover, for å vise min sympati og støtte?

-Wikimedia.

Det er mye fanteri som forsvinner, når mjøsskodda kommer og legger sitt myke slør over landskapet:-)

-Wikimedia.

Gråværet gir seg ikke. Tro hvordan det skal gå med all lauken som ligger ute til tørk?

-Wikimedia.

Det er grått for tida, men som tårefotograf tror jeg det er viktig at man lærer seg å omfavne gråværet. Det er også slik at det kvite ikke skjærer like sterkt i øynene ved gråvær, og heller ikke brenner ut like lett på sensoren.

Her skuer vi sørover i Mjøsa mot Helgøya.

-Wikimedia.

Rossgutua.

-Wikimedia.

Så ble det en liten runde i Mjøslandet i dag også, skulle hente eldstejenta, som hadde overnattet hos ei venninne, men så viste det seg at hun skulle se en håndballkamp. Lykkeligvis hadde jeg fått rotet med meg kameraet, så kjørte meg en liten runde imens.

Tatt med super-35, hvilket vil si at min 75 mm omforvandles til en 112 mm, men går til nød. Tenk hva man kan få til med en 100-400 mm supertele nede fra bygda og oppe fra Neshøgda, for å fotografere kulturelva mi!

-Wikimedia.

Hver femte løk i Norge skal være fra Totenvika, men denne er fra Bilitt. Så får vi tro den ikke råtner vekk i regnværet?

-Wikimedia.

-Wikimedia.

Begynner å bli en stund siden nå at mine forfedres urbane landsby ved Kværnumsstrykene var en herlig stasjonsby! Dessverre endte også denne bygdebyen opp som ei billørje til slutt, helt uten konturer eller innhold.

Så det ble ingen Tolfa for to på Toten:-( For hvem vil svinge seg i valsen med ei billørje? Ikke jeg i alle fall!

-Wikimedia.

Tro om det var her Fællesmissionen hadde sitt trykkeri, og om det var i denne bygningen Pris Herren ble trykt? Men det får jeg nok aldri vite, da jeg har blitt en skamming, slik at ingen vil fortelle meg noe. Så jeg får bare fortsette å vandre omkring i Mjøslandet, sammen med min siste kamera(t).

-Wikimedia.

Den gamle bensinstasjonen står fremdeles og skjermer for det stygge, nye Rema-1000 bygget bakenfor.

-Wikimedia.

Lenaelva under Skreia-brua.

-Wikimedia.

Gress lener seg ut i Skreiadammen i Lenaelva.

-Wikimedia.

Håper fotografiene tar seg like godt ut på de mange skjermene der ute, som på min lille laptop? Skulle hatt lært å farge-kalibrere den! Som vanlig ble bildene tatt med min lille Tamron 28-75 mm.

Stien nordover fra Evjua camping etter Mjøsa.

-Wikimedia.

Hadde egentlig ikke tenkt å starte noen femte del av denne serien med det første, da jeg nå venter på min nye 24 mm f1.4, hvoretter jeg helt og fullt tenker å vie meg til kulturelva mi. Men så kom jeg over et par fine bilder til, ved en siste gjennomgang før jeg sletter katalog E fra laptoppen min. Så får vi se hva det blir til etter hvert?

Ble voldsomt overrasket da jeg så at telt er listet opp på skiltet ned til Evjua camping i Totenvika, så da kan jeg ikke forstå annet enn at det må være mulig å ligge i telt her på den flotte plassen til venstre for campingvognene. På Hekshus har de jo forbudt teltere, på Sveastranda er de forvist til bakkanten av campingen nedenfor Rv.4, og på Gjøvik har de helt utradert campingplassen sin og erstattet den med en bobil-parkering.

Denne stemoderlige behandlingen av teltere irriterer meg voldsomt, vi skal liksom være annenrangs mennesker! Så er det slik at man som telter får den flotteste plassen i Evjua, tror jeg jammen at jeg tar med jentene dit ned noen dager neste sommer, bare for å nyte slik telt-luksus!

-Wikimedia.

- Walking the Lake Mjøsa Land IV

Har brukt å begynne disse seriene med en video og her kom jeg over en ny fotograf, Juan Pons, som også har gått over fra Canon til Sony. Ser at han også mener 24-105 mm er den viktigste linsa, så har nok ikke noe valg og får bare bytte ut min Tamron 28-75 mm etter hvert. For tross alt er nok dette den mest versatile linsa å vandre rundt i Mjøslandet med:-)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...