Monday, September 23, 2019

Okergult - Husmannstroens farge

Legg merke til at laven på vannbordet har tatt husmannstroens farge, eller var det motsatt?

-Wikimedia.

Okergult er husmannstroens farge. Gult representerer håpet i kristendommen, men da den kreaturlige kristendom nådde sin fullbyrdelse i engene og oker er en jordfarge, i likhet med det kreaturlige eller bondske, er derfor okergult husmannstroens farge.

Okergult er behagelig for øynene, i motsetning til det kvite. Det kvite skjærer en i øynene, det skjærer i landskapet og det brenner ut på sensoren, hvor det blir liggende igjen lik stygge, innholdsløse sår i landskapsbildet. I høst har det hele toppet seg med en ufattelig mengde kvite traktoregg rundt omkring i mjøslandskapet, hvor låvene enkelte steder ligger lik et krater omgitt av fjell av traktoregg. Og det ligger hauger av traktoregg alle steder, mange motiver fra i våres er helt ødelagt.

Nedenfor følger en samtale om det kvite med Marius Holje:

Marius Holje: Det er jammen en ta de fineste små plassa på Østre toten!

PermaLiv: Særlig i skodde. Ingenting gjør seg så godt i mjøs-skodda som okergult, og her er det ekte okergult, ikke disse moderne plast-etterligningene. Mer okergult i mjøs-skodda er min oppfordring. Alle disse kvite våningshusene blir ingenting i sammenligning. Er det skodde synes de ikke, er det solskinn reflekterer de så mye lys at de brenner ut på kamera-sensoren. Så ja til okergult!

Marius Holje: Ja! Tenker på hva far min støtt har sagt. "Det kvite hører ingen stand heme". At det så å si alltid er finere med farger,og sjølsagt da de naturlige fargene fra omgivelsene.

De kvite husa skjærer i bildet. Vi er jo veldig vant med å sjå kvite gårdsbygninger og kirker. Det kan jo være staselig det. Særlig på kirker så har det jo den signaleffekten at det er synlig fra langt hold og det kvite,som kristus.

Men,kirka i Nordlia ble jo et helt annet og mye finere da den fikk igjen farger nå. Og gardsbygninger i rødt og oker,brunt,blågrå,umalt,tjærebredt/gyllent er uten unntak penere enn kvitmalt.

Håper Trenden er i ferd med å snu nå. Vekk fra det gråhvite og "kaffelatte"beige.

Det er varme og liv i det der.

Og apropos maling. -Når ble det huset er malt sist tru?

Sikkert slitt og krakilert,men den kan sikkert friskes opp igjen og vare videre med samme pigmentet.

Dro minsta en tur på kjelken i djupsnøen rundt Holmstadengen, før vi akte ned igjen sammen.

-Wikimedia.

Skulle egentlig levert minsta i bhg. i dag for skitur i Øverbymarka, men vi var så satt ut etter rivingen av vakre gamle Bondelia husmorskole på Gjøvik i går, at vi bare måtte ta oss en innhentingsdag. Tok istedenfor en kjelketur opp til Holmstadengen, som lå innhyllet i et tynt tåkeslør. Men når sant skal sies gjør dette okergule våningshuset seg svært godt som en kontrast til den grå skodda. Det var god glid ned igjen:-)

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

Utsyn fra Holmstadengen mot naboenga Grythengen, hvor disippelen Totenåsens apostel hadde kjær, holdt til.

Dette var den gangen hverdagen sentrerte rundt livets hellige treenighet, Troen, Kulturen og Fedrealteret. Skal forsøke å komme tilbake til disse tre livsfundament, som vi i dag har forlatt, med den følge at vi alle har blitt guder.

I følge den siste jødiske profet fra det Hellige land, Sam Vaknin, kommer vårt valg til å koste oss dyrt.

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...