Skip to main content

Lena, en spøkelsesby?

Det er vanskelig å forstå hvorfor Østre Toten kommune ønsker å kopiere fadesen til Gjøvik ved å etablere et kjøpesenter i utkanten av sentrum, som drenerer sentrum for livskraft og utarmer lokale kjøpmenn. Den siste i en lang rekke som har måttet trekke inn årene i Gjøvik sentrum er A. Hasle Jernvare, en butikk med historie og sjel. Er det noe man ikke finner fnugg av på et kjøpesenter er det sjel og atmosfære!

Store kjøpesentre er avleggs og i strid med den internasjonale trenden kalt ”New Urbanism”. Jeg vil anbefale kommunen å sette seg inn i de kodene ”New Urbanism” benytter, en god start kan være nettstedet ”New Urban Network” på newurbannetwork.com. Disse er også beskrevet i Nikos A. Salingaros siste bok, med tittelen Twelve Lectures on Architecture.

Vi har også noe å lære av de gamle romerne og deres tabernaer. Her vil jeg vise til min kronikk hos The Permaculture Research Institute of Australiapermaculture.org.au, med tittelen The Ancient Taberna in a Future World. Det er “tabernasentre” some er framtida, ikke kjøpesentre!

Til slutt vil jeg ønske Lena Handelsstands forening lykke til i kampen mot disse planene!

Lena stasjon ved nedlagte Skreiabanen

Innlegget har også vært på trykk som leserbrev i Oppland Arbeiderblad

Comments

Popular posts from this blog

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …