Skip to main content

60-års markering ved Raufoss kjøpesenter

Det er i år 60 år siden kjøpesenteret ble lansert av Victor Gruen i juniutgava av Progressive Architecture, i 1952. Denne artikkelen vakte stor interesse hos arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere, og noen har foreslått Victor Gruen som verdens mest innflytelsesrike arkitekt. Han har i alle fall hatt stor innflytelse for utviklinga av Gjøvik sentrum de siste åra, en utvikling Raufoss sentrum nå følger opp med brask og bram i anledning 60-års markeringa for kjøpesenterkonseptet, med lanseringa av en kraftig utvidelse av Raufoss kjøpesenter.

CC Gjøvik har gitt en dominoeffekt for omlandet, hvor man gjør alt for å stoppe handelslekkasjen, helst med nye og større kjøpesentre. Hvor lenge blir det planlagte COOP-minisenteret på Lena et "minisenter"? Har man som kjent gitt en viss person lillefingeren griper han raskt hele hånda.

Er vi tjent med å sperre inne urbant liv og samspillet mellom mennesker under institusjonslignende forhold? Er innkapslinga av stadig flere aspekt av menneskelivet svaret på det gode liv? Disse og andre spørsmål har jeg forsøkt å besvare i et lengre essay hos kulturverk.com, med tittelen ”Seksti år med kjøpesentret”.

Publisert i Oppland Arbeiderblad den 29.06.2012.

Comments

Popular posts from this blog

Feiende flott trapp i en fart

Raknehaugen og våre slektsgårder

På Toten råder omtrent samme grad av toleranse som under Taliban i Afghanistan, hvor enhver som ikke underkaster seg drømmen om Subeksurbania* er en kjetter og må steines eller utstøtes av det gode selskap. F.eks. er det blasfemi å hevde at slektsgårdene er våre fedrealtre og skal få ligge i fred i kulturlandskapet, lik gravhaugene. Man ribber ikke fedrealtrene og plyndrer ikke gravhaugene, fordi da mister de sin funksjon og sitt innhold!
Grunnen til at det er slik skyldes et dypt hat til vår rurale arv, fordi denne ikke kan forenes med de subeksurbane idealer. Trist, men sant😰


*Så langt jeg kan se etter søk på flere søkemotorer er begrepet Subeksurbania eller Subexurbania ikke tidligere benyttet, og må derfor anses som en ny betegnelse eller et nytt ord. Ordet Subexurbania eller Subeksurbania, motsatsen av Narnia, ble skapt i mitt hode søndag 17. juni 2018, og første gang benyttet i denne tekst 19. juni 2018.

Overflatebehandling

EmulsjonsmalingFibermalingGrunningJernvitriolKalk- / kalksementmalingKaseinmaling LeirmalingLinoljeLinoljemalingLimmalingLutNaturlige harpikser NaturmalingPigmentRustbeskyttelseSilikatmalingSkjellakkSlammalingSyntetisk malingSåpeTreoljeTretjæreVannglassVoks