Skip to main content

Skjønnhetens befrielse

Jeg har tidligere blitt anbefalt boka Skønhetens Befrielse og tenkte nå jeg skulle google den, til min store glede fant jeg at boka finnes fritt tilgjengelig som e-bok i svensk oversettelse:

- Skönhetens befrielse (fri pdf-bok)

Her følger en liten introduksjon til boka i dansk språkdrakt:
De sammenbrud i jordens økologiske systemer som vi i disse år er vidne til, får stadig flere til at indse fornuften i at skifte spor. Spørgsmålet er, hvorfor der stadig ikke rigtig sker noget. 
Svaret er nok det enkle, at det altid er lettere at forsætte med business as usual. Både dem der har megen magt og dem der har mindre magt har investeret så meget i den nuværende model for vækst og velstand, at det vil kræve en betydelig indsats at skifte retning. 
Både i naturen og i kulturen udrydder vi artsrigdom og mangfoldighed til fordel for kommerciel ensretning og materiel vækst. Løsningen på problemet er ikke teknologisk, men kræver en ny måde at se verden på. Vi bliver nødt til at forstå livet som en helhed, hvor alt hænger sammen med alt andet. Ved at bringe vores måde at leve og producere på i overensstemmelse med naturen omkring os vil vi ikke blot sikre menneskehedens overlevelse, men også skabe grundlag for et samfund hvor skønheden kan flyde frit som følelse, nærvær og udtrykskraft.

Morten Skrivers bog er fuld af spændende indfaldsvinkler, tankevækkende oplysninger og eksempler, svimlende perspektiver og – ikke mindst – originale løsningsforslag. Han skriver: 
“Da forurening og miljøproblemer for alvor blev et tema i den offentlige debat, følte jeg mig på en ejendommelig måde lettet. For mig gav det dyb mening, at de æstetiske ødelæggelser jeg så i mine omgivelser, måtte have videregående konsekvenser; at de så at sige var imod livet. Jeg fandt det betryggende at vide, at det der var grimt også var sygt. 
Morten Skriver, født 1954. Billedkunstner med en særlig interesse for grænseområdet mellem kunst, videnskab og religion. Han har skrevet bøger, artikler og essays og instrueret flere dokumentarfilm. Morten skriver har desuden undervist i forskellige sammenhænge, blandt andet en årrække som lektor på Det Kongelige Danske Kunstakademi. - Kulturplakaten 
Fakta om bogen:
Titel: Skønhedens befrielse
Forfatter: Morten Skriver
Anden info: 1. udgave. 264 sider.
Udgivelsesdato: 18. oktober 2008
Forlag: Tiderne Skifter – www.tiderneskifter.dk
ISBN: 9788779733350

Comments

Popular posts from this blog

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…