Sunday, June 30, 2019

Engene er til for Tjuvåselva og husmannstroen

Av de siste rester av min kulturarv, som har falt sønder og sammen. Jeg tilhører rett og slett en utdøende minoritet:-/

-Wikimedia.

Fikk endelig gått en litt lengre tur i dag fra Grythengen om Tjuvåskampen og Hemningsdalen, og det var på tide, da formen begynte å bli laber. Etter påkjenningen etter den nye skitrasemotorvegen i den gamle sæterstien til mine forfedre, som man symbolsk nok har utslettet ethvert spor av her etter denne gamle kulturelva fra Tjuvåsen, var det deilig å svinge inn til Nedre Hongsætra, hvor mine forfedre sætret, for å ta en kaffekopp.

Hongsætrene ligger i et bend i Olterudelva og var med på å gjøre elva fra sagnomsuste Tjuvåsen til slik ei rik kulturelv. Mens jeg satt her og mediterte ble det klart for meg at slik som det er her, slik må det bli i Grythengen igjen, vi må kunne få meditere i fred over husmannstroen i enga vår, uten å bli forstyrret. I grunnen bærer navnet Grythengen i seg en profeti om ei eng i ei gryte, avsondret, hvor det bobler og koker av liv. Nå er det ei giftgryte, men slik kan det ikke fortsette. Husmannstroen og Tjuvåselva vår er for verdifulle til det. Derfor må engene få tilbake sin misjon som en lovprisning av kulturelva fra Tjuvåsen og husmannstroen som her rådde!


Ingen, absolutt ingen, har rett til å forstyrre roen og stillheten i de hellige enger! Derfor er det en katastrofe at totiban har tatt Golanhøydene og plassert sin mest fryktede totibaner der oppe. Hvor inderlig forstår jeg ikke Israel! Var det ikke for denne ugjerningen kunne vi blitt her og kjempet, men nå må vi vekk og fortsette kampen i utlendighet. Hvortil vi skal flykte er uvisst, men underlige ting skjer på Gjøvik, hvor Oppland fylkeskommune nå har kastet seg inn i kampen for å bevare Hovdetoppen. Klarer man å stanse galskapen på Hovdetoppen og dette megalomane kulturhuset på Huntonstranda, er det mulig vi gjør en ny vurdering for byen?

Totenpark-prosjektet i all sin gru, hvor målet er å utslette ethvert spor av det gamle Toten, hvilket man har lyktes overmåte vel med her etter den gamle sæterstien nedenfor Hongsætrene.

-Wikimedia.

Måtte bare stoppe opp litt i respekt for denne falne kjempen på Tjuvåsen.

-Wikimedia.

Det er nitrist å skue ned mot Skreia fra Holmstadsveen nå. Nei, totningene ville ikke ha noen "Tolfa for to" ved Lenaelva. Forbannet være dem!

På Toten finnes intet snev av urban kultur tilbake! Skreia skulle vært ei Sareptas krukke for urbant påfyll, og det finnes ingen unnskyldning for denne 1930-talls ideologien, som nå er fordømt i tusentalls av bøker og millioner av artikler😡

"What is Traditional Development?"

Men en dag skal vi rive Fossenfeltet og bygge opp igjen våre forfedres smekre urbane landsby ved Lenaelva!

-Wikimedia.

Uten Badehuset, Bedehuset, Bryggerhuset og Brønnhuset, de fire B'er, finnes ikke lenger noen rural kultur. På Toten har vi tapt alt, all rural og urban kultur, husmannstroen, kulturelva vår fra Tjuvåsen, himmelengene, kun et skall er tilbake, uten tradisjoner til å fylle det med.

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...