Wednesday, May 28, 2025

Domme er den franske landsby-drømmen, mens Sarlat-la-Canéda er en suburban metafor på Grythengen

Landscape of Toten, Norway, in May. Stock-bilde | Adobe Stock


Nei, se her da dere😍 Domme er jo akkurat slik jeg forestilte meg at Sarlat var, bare at man mangler jernbanestasjon. Her går man rett fra landsbyen ut i et uforlignelig, fantastisk kulturlandskap!

Problemet er at Domme ser ut til å ligge langt ute i ingenmannsland, hvor det kun er i juli og august det er bussforbindelse til Sarlat. Uansett er byen svært gangbar, og en dagligvare vil jeg tro det finnes. Men jentene ville nok måtte reise vekk for å ta seg utdannelse.

Landskapet ligner svært på Toten, og det er ingen tvil om at jeg bare kunne bo her og ha massevis av fotomuligheter for resten av livet.

Så hadde jeg visst om dette, ville jeg bare tatt flyet til Biarritz, slik jeg tenkte, og lagt meg til ved den kommunale camping-plassen nedenfor Domme ved Dordogne-elva😎

Nå får vi kun en dag i Domme, slik at vi har vært skikkelig domme😖

I dag tidlig, tirsdag 13. mai 2025, gjorde jeg en forferdelig oppdagelse. Det viser seg at hele den fantastiske gamlebyen i Sarlat er omgitt av et belte av suburbant ødeland, akkurat som Grythengen! Man har da en intakt, unik gamleby, hvor man har omringet denne av et belte med veger, big-boxer, parkeringsplasser, asfalt og suburbane byggefelt ala Fossenfeltet😢 Utenfor dette beltet kommer man til et fenomenalt kulturlandskap, like flott som gamlebyen, men man må da altså passere dette beltet av suburbant ødeland hver gang man skal ut i kulturlandskapet, eller inn i gamlebyen.

Videre oppdaget jeg at jernbanestasjonen i Sarlat-la-Canéda, hvor jeg hadde tenkt å sitte og se på alle togene, er plassert midt i det aller verste suburbane ødelandet, der er bare rundkjøringer, parkeringsplasser og store haller, omtrent som på Kallerud på Gjøvik.

Og som om dette ikke er nok, er Sarlat stasjon en endestasjon, hvor de har kuttet ut den videre jernbanelinja på 25 km, og omgjort denne til en sykkelveg. Denne sykkelvegen ser ut til å begynne midt mellom alle rundkjøringene, og virker ikke særlig spennende engang.

Alt dette var svært trist og et stort sjokk å oppdage, da jeg trodde jeg hadde funnet en skikkelig markedsby i et unikt kulturlandskap.


Så det å passere gjennom dette suburbane ødelandet hver gang jeg skal ut å fotografere, eller når jeg kommer hjem, virker ikke særlig fristende. At man er i stand til å gjøre slikt i Frankrike, det trodde jeg ikke, man skulle nesten trodd man var på Otta eller Vinstra.

Uansett, nå er det for seint å gjøre om på reiseplanene våre, så vi får bare ta det som en tur. Neste år satser jeg da på plan B, nemlig å finne en landsby etter pilegrimsleden The Way of St James (Via Podiensis).


I tillegg kom jeg på da jeg ruslet litt på Kapp i kveld, at vi også må besøke Nantes til neste år, fordi nå som det nok ikke blir Sarlat allikevel for oss, må vi finne et sted hvor vi kan sende eldstejenta til som utvekslingsstudent, i 2. år på videregående. Hvor jeg kom på at Nantes har hatt en sunn urban utvikling de siste årene, med svært positive byutviklingsprosjekter, samtidig som byen ikke er så altfor stor eller så langt fra Paris. Slik at dette tror jeg kan være en trygg og oversiktlig by for henne å studere i.

Oppdatering! Nei, til Nantes skal vi ikke, har dere sett noe så mistrøstig:


Tenk at de avslutter denne vakre Loire-elva, med alle sine slott, med denne nitriste, modernistiske øya😡

Ellers oppdaget jeg i går, da jeg leste om Paris, at Voltaire faktisk fikk sin utdanning ved en jesuitt-skole, slik at da er det ikke noe rart at han mente at meritokratene skulle erstatte adelen. Fordi det var jesuittene som importerte meritokratiet til Frankrike fra Kina, da det kinesiske hoff ikke kunne få nok av jesuitter, hvor hundrevis av jesuitter arbeidet ved det kinesiske hoffet. Jesuittene var da en kunnskapsbasert, kontrareformatorisk munkeorden, hvor kineserne satte stor pris på jesuittenes kunnskaper.

Voltaire mente at meritokratene ville skape et perfekt samfunn med utgangspunkt i fornuften, men faktum er at de i praksis er den nye adelen, hvor de i Norge har snik-gjeninnført det lutherske standssamfunnet, som haugianerne nedkjempet.

Så meritokratene, som byråkratiet består av, er da egentlig gudløse jesuitter i dress. Hvor de da mener at de skal herske over oss, da de er så rasjonelle og fornuftige, tror de. Men sannheten er at de bare tjener seg selv, og er fiender av Norge, da de har gjeninnført standssamfunnet og statens allmakt, som haugianerne nedkjempet, med det moderne Norges far i spissen, hvilket er Hans Nilsen Hauge.

Derfor må meritokratene vekk, disse gudløse jesuittene med slips, og erstattes av oss selv, gjennom lommedemokratiet til humanøkolog Terje Bongard, slik at vi blir kvitt staten og standssamfunnet en gang for alle.


Til slutt må jeg nevne at jeg fikk svar fra turistkontoret i Sarlat, hvor det viser seg at det går en egen turistbuss mellom Sarlat og Domme i juli og august. Så da tar vi bussen dit og nyter den flotte utsikta, og uansett blir jeg svært glad hvis horisonten er vindturbin-fri, da vindkraften skal og må vekk i hele Europa.

En liten oppdatering, vi ser nå at meritokratiet, akkurat som adelen, ønsker å kunne disponere oss vanlige folk, slik adelen disponerte de livegne bøndene.


Så i sannhet, alt haugianerne vant for oss, og som Even Helmer fikk feire her i jubelenga hans, et jubelår eller 50 år etter Hauges død, er nå tapt!

Alt takket være disse gudløse jesuittene i dress, meritokratene, som Voltaire mente skulle ta adelens plass, og skape det perfekte, rasjonelle samfunn, i opplysningstidens ånd.

Så er de bare ulver i fåreklær, disse meritokratene eller adelen versjon 2.0, hvor vi nå entrer et nytt standssamfunn, som ser ut til å være noe langt verre enn det lutherske standssamfunnet, som haugianerne nedkjempet. Med bøndenes Luther versjon 2.0, Hans Nielsen Hauge, det moderne Norges far, mannen som førte oss ut av 400-års natten under danskene, i front.


Derfor oppfordrer jeg alle til å se den nye Hauge-filmen på kino i sommer, med premiere 21. juni!


Det var forbannet at franskmennene har klart å bygge dette svært uestetiske, meningsløse suburbane ødelandet, beliggende som et belte mellom den enestående gamlebyen i Sarlat, og det omkringliggende, herlige kulturlandskapet i Dordogne. Hvordan er dette mulig?

Forbannet være også vår stygge og heslige tid, hvor vi krenker alt vakkert i verden.

Der hvor våre forfedre hedret landskapet ved å skape enda mer skjønnhet. Lag på lag med skjønnhet, skapte de. Så kommer vi og bare skiller dette, med et uestetisk belte av suburbant ødeland.

Som i Grythengen, så og i Sarlat, et suburbant ødelæinn, æille stæinn.

Men vi gir oss ikke, fordi i Norge kan vi aldri få det noe gøy igjen, uten kværnenga Grythengen, som et levende elvebruk, ved stenelven Grýta.


Denne dama lister opp ei lang rekke med eksempler på hvorfor hun mener alt kjennes så kjedelig nå, men nevner ikke hovedårsaken, hvilket er at kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer, ligger stein døde tilbake i kjølvannet av etterkrigsgenerasjonens og meritokratenes herjinger, her ved stenelven Grýta.

Dessverre gjelder dette for hele verden nå, hele verden har blitt et uutholdelig, gørr kjedelig høl, grunnet Grythølet vårt.

Eneste unntak er påskeleir på Livoll, men dit rekker vi nok ikke igjen, da vi har det altfor travelt med å flykte til Frankrike.

Monday, May 26, 2025

Christopher Alexander hos The Aesthetic City

I Grythengen nytter det ikke lenger å skape skjønnhet, da alle biokulturelle koblinger er brutt, derfor forsøker jeg istedenfor å fange litt skjønnhet på kamerasensoren.

Her er ormegras fra forrige dagen, ved stenelven Grýta nedenfor Grythengen.

Ferns of the Olterudelva Valley, Norway, in May. Stock-bilde | Adobe Stock


Last ned professor Bin Jiangs "Beautimeter", basert på Christopher Alexanders forskning:


"The Aesthetic City just made a video on Christopher Alexander mentioning the 15 properties! If I can handle the air pollution from my industrial asthma, I think I'll try to settle on Montmartre with my family, to be surrounded with so many of Alexander's design patterns and this organic design, should be such a blessing. We don't need much space. We just get one day at Montmartre this summer, but go back as soon as we can, hopefully during winter holidays." - PermaLiv

The Aesthetic City har blitt min nye favoritt-kanal om arkitektur, ikke bare har de laget den beste videoen om Paris, som jeg anbefaler alle å søke opp, hvor de nå slår til igjen med den beste videoen om arkitektur-filosof Christopher Alexander!

Selv leste jeg "A Pattern Language" i februar 2010, og har siden vært helfrelst alexandriner, hvor jeg benytter de 15 egenskapene for helhet, som fundament for mitt fotografi.

Skjønnheten skal frelse verden, heter det, og dette er så sant så sant, hvor Christopher Alexander har gitt oss det teoretiske fundamentet. Men vi trenger et bedre rammeverk, da innenfor kapitalismen er tid penger, hvor skjønnhet ikke engang får andreprioritet.

"As a civil engineer I can tell you that most places are built with greed and disgust. Sadly, nobody actually cares about beauty." - cowboybeboop9420

Dette rammeverket er lommedemokratiet til humanøkolog Terje Bongard!



Hvor da på Toten alle forsøker å flykte fra all denne hesligheten, til det rene, suburbane paradiset, i kulturarven til Grythengen😖

Med den konsekvens at verden har mistet sin sjel!


Paris har heldigvis bevart de fleste av sine togstasjoner, men Gare Montparnasse, som betjener Nouvelle-Aquitaine, er ødelagt, hvor man tom. finner det med rette forhatte Tour Montparnasse rett oppå den tidligere stasjonsbygningen😕

Så i tillegg til at hurtigtoget mellom Paris og Bordeaux er sinnsvakt dyrt, ankommer man Paris på denne forferdelige togstasjonen, hvor det ikke finnes andre alternativ.

Derfor må vi nok bare avskrive Nouvelle-Aquitaine, samme hvor vakkert det er der nede, hvor togstasjonen i Sarlat også er en tragedie, beliggende i et suburbant ødeland.

Jeg vurderer derfor nå å skaffe oss ei lita leilighet på Montmartre, 35 m2 holder for oss, hvis vi innreder smart. Her har vi fullt opp av skjønnhet, både for formspråket og mønsterspråket, hvor, når man er omgitt av en slik enorm urban kulturarv, ikke trenger store plassen for seg selv.

Hvor jeg bare kan gå ned på en av disse vakre togstasjonene sammen med min a7III, for å foreta reiser ut i Europa, slik som impresjonistene.

Problemet er luftforurensningen, men ser ikke bort fra at dette kan være bedre på Montmartre enn i Grythengen, med all fyringen og vedhogsten.

Med ei så lita leilighet blir det heller ikke store flyttelasset, Subberu'n med en liten henger burde holde.





Dette var rart, nå skal vi i konfirmasjonsfest for Elina om to timer, hvor maleriene hennes skal utstilles, hvor hun har Claude Monet som favorittmaler, hvor jeg akkurat nå fant at Musée Marmottan Monet, hovedmuseet for Monet i Paris, ligger like ved camping-plassen vår!

Her har de i tillegg en utstilling med Eugène Boudin denne sommeren!


Museet huser også en liten utstilling med Berthe Morisot, den første kvinnelige impresjonisten, henne hadde jeg ikke hørt om før, så dette blir morsomt for jentene:



Høydepunktene er her, men jeg kommer til å prioritere impresjonismen:


Så med denne oppdagelsen dropper vi Musée d'Orsay denne gangen!

Gjett om Elina skal bli misunnelig😉


Her er en fin gjennomgang av sommerens utstiilling med Eugène Boudin, det var han som var så flink til å male skyer, husker Waldemar Januszczak omtalte ham i sin store serie om impresjonismen.

Her er litt om Musée Marmottan på norsk:


Det var nå sannelig bra jeg oppdaget dette museet med denne utstillingen før vi dro nedover!

Men nå må det prioriteres hardt, Musée Marmottan tar jeg på torsdag, dagen før vi reiser til Sarlat, da på torsdager er det åpent til 21:00.

Så hva som må prioriteres er Musée Marmottan med Boudin, Palais Garnier med 150-års jubileum, Montmartre, Notre Dame og Jardin du Luxembourg. Mer er det ikke sikkert jeg rekker!

Uansett, med denne utstillingen spørs det om vi ikke bør satse på Normandie med Honfleur, Alpes Mancelles, Eugène Boudin, Claude Monet med mer sommeren 2026.

Ser at Boudin også likte å male i havna til Bordeaux, som jeg et annet sted fikk vite at var verdens nest største havn i sin tid.

I Bordeaux får vi ikke mye tid, men tror vi skal klare å få med oss de fire viktigste severdighetene, som ligger på rekke og rad etter Garonne ovenfor jernbanestasjonen.


En tid fabulerte jeg om å danne en korsfarerstat i Nouvelle-Aquitaine, men det blir vel heller bare til at vi trekker oss tilbake som skjønnhetskultister på Montmartre. Fordi her i Grythengen nytter det jo ikke å skape noen skjønnhet lenger, da alle biokulturelle koblinger er revet fra hverandre.

Hva som har gjort størst skade for Europa, islam eller modernismen, veit jeg sannelig ikke? Uansett er det sikkert at den fysiske skaden, på tross av enkelte terroraksjoner, er det modernismen som står bak.

Modernistenes overgrep, som Tour Montparnasse, er da også å regne for terror frosset i tid😡

Friday, May 23, 2025

Det er jo litt rart da?

Sävstaholm-blomstring.

apple tree bloom in the garden Stock-bilde | Adobe Stock


"The whole world has lost its soul, and it happened recently. I know how it happened, but people don't believe me, so I don't vast my life explaining. I plan to get a small apartment at Montmartre and spend the rest of my life travelling Europe together with my a7III." - PermaLiv

"Ingen reaksjoner på det som er den eneste demokratiske løsningen på krisene vi går inn i. Alle dere som demonstrerer mot makta, og plager vanlige folk på vei til jobb… Det er jo litt rart da?" - Terje Bongard, april 11, 2024, kl. 6:22 am


Denne kommentaren av Bongard hadde jeg ikke sett før i dag, vel ett år etterpå. Og dette er veldig rart, er det virkelig ikke tilbake noen med evnen til indre dialog eller sjel?

Ellers har hele verden mistet sin sjel, det er ikke tvil om dette, og årsaken er at Grythengen har gått tapt. Så veldig rart at ingen ønsker å ivareta historien til dette stedet også?

Hva gjør man i denne situasjonen? Takler jeg luftforurensningen, kanske finner vi oss ei lita leilighet på 35 m2 på Montmartre? Innreder vi den smart, klarer vi oss på dette.


Dessverre har jeg kols, jeg trodde dette bare gjaldt de nedre luftveier, men det gjelder de øvre også. Så slik går det når man ofrer seg for slekt og familie, man mister helsa, blir utstøtt og kastet i rennesteinene. Selvoppofrelse har ikke lenger noen verdi, folk ser på dette som tegn på idioti og svakhet.

Selv om det kun er jeg, Bongard og kanskje et par stykker til, som har intellektuell kraft til å forstå at RID-modellen er inkarnasjonen av Hans Nielsen Hauges prosjekt.

Så nå går det på stumpene, livet er ikke lenger noe gøy, samfunnet går opp i liminga, kulturen dør og økosystemene kollapser.

For noen raringer dere er!


Jeg tar med denne videoen også, fordi som det sies, flokken har intet ansikt, navn eller sjel. Så dette er bygdedyrene i Øverskreien, i tillegg til at de har ingen evne til hverken indre eller ytre dialog. Hvor de liksom forestiller seg at det er vi som ikke hører til her, som rokokko, nyromantiske seinpietister i jubelenga til Even Helmer, og kværnfolk i kværnenga til herr Fossemøllen. Slik at det burde da være opplagt for alle at det er vi som er urfolket her, våre røtter er her, det er vi som hører til her, slik at strengt tatt burde de alle sammen bare pakket sammen alt tullballet sitt og stikke!

Vi har da heller ikke noe ønske om å være her, vi har alltid forsøkt å flykte fra Grythengen og Øverskreien, hvor vi sist gang ble jaget tilbake hit av covert-høna i D, som skulle drepe meg og jentene. Dette fordi vi ønsket å lage til verdens herligste lommetun, verdens kuleste skolekorps, samt verdens flotteste lommekroks-vennskap mellom store T og lille m. Aldri blir det flere kornett-duetter mellom hvert sitt hjørne av kvasilommetunet vårt i varme sommerkvelder, hvor lille m mistet det eneste mennesket med sjel og evne til indre dialog, som henne selv, som hun noensinne kommer til å treffe i hele sitt liv, takket være sin mors beste venninne.

Hvor vi nå forsøker å flykte til Frankrike. Første forsøk ble bare tull, hvor det ikke blir noen ting av noe som helst, hvor Sarlat-la-Canéda faktisk er en suburban allegori på Grythengen. Hurtigtoget mellom Paris og Bordeaux er sinnsvakt dyrt, hvor man må bestille lenge i forvegen, men jentene klarte til slutt å finne et overkommelig tog fra en stasjon utenfor Paris. Selv hadde jeg aldri klart dette, og jeg ville aldri klart å komme meg dit heller, men de finner vegen med smarttelefonene sine. Alternativet var noe som het Flexi-buss, som gikk fra en park full av prostituerte kl. 02:00 om natta, på andre sida av byen, som det skulle være nesten umulig å finne, da bussholdeplassen ikke engang var merket.

Hva vi skulle ha gjort var å tatt SAS til Biarritz, og lagt oss til ved den kommunale campingplassen ved Domme i Dordogne. Her er det flotteste kulturlandskapet, hvor vi kunne padlet på Dordogne-elva, kost oss med vandringer i kulturlandskapet, og besøkt gamle slott og landsbyer i nærområdet. Mellom Sarlat-la-Canéda og Domme går det dessuten buss i juli og august, slik at dette kunne blitt en sinnsvakt behagelig og mye billigere tur, hvor vi kunne fordypet oss skikkelig i ett område, istedenfor å bare flakse over alt.

Så alt dette var en skikkelig tabbe, men nå er alt bestilt, så da får vi bare forsøke å flakse oss gjennom det hele, som best vi kan!

Tuesday, May 20, 2025

Valdres, Valdres & Verdier

girl picking wild raspberries Stock-bilde | Adobe Stock


Hvis disse gudløse jesuittene i dress kommer hit og jager meg og jentene til Valdres, skal jeg garantert sette et slikt telt på taket til Subberu'n med en gang😍 Hvor jeg bare skal parkere jentene et sted hvor de klarer seg selv, uten at jeg må kjøre dem rundt omkring i hytt og pine i tide og utide, mens jeg bare kjører runden om Valdresflye, Sognefjellet, Skjolden, Sogndalsfjøra, og Øvre Årdal med Utladalen om sommeren. Og runden Lærdalsøyri, Flåm, Hallingskarvet og Gol om vinteren. Begge rundene med STORE avstikkere, slik det passer seg.

Det blir mye fine bilder det, og det skal bli knallmoro å komme vekk fra Toten og Mjøsregionen, som jeg sant og sies begynner å bli nokså lei av😝

Kom an da, vær ikke pyser, vi drar med en gang vi ser en eneste liten jesuitt med slips på Stabburstunet, ikke noe problem👌 Vi bare pakker alt ned i telthuset og drar, dere er kvitt oss på 14 dager, så får gamlefar ordne med resten.

Vi tar uansett opp saken med våre venner fra Valdres, nå som vi allikevel snart skal treffes, hvor vi forteller dem at bygdedyrene på Toten sammen med disse gudløse jesuittene til Voltaire, har planer om å jage oss vekk fra kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer nå i det store 150-års jubileumsåret vårt. Og at vi da svært gjerne slår oss sammen med dem i Valdres😆

Dette blir kjempemorsomt og vi gleder oss ustyrtelig til en miljøforandring✌


Ps! Havner vi først i Valdres, tror jeg dette blir så knall at vi utsetter våre nye liv som franskmenn, til vi får et endelig vedtak for vindkraftverket over Høyanger og Snøheimen. Men vedtas denne djevelskapen, da er det slutt på våre liv som nordmenn, garantert😡

"Vi er i den situasjonen at vi ikke tåler mer «verdiskaping», det vil ta de siste ressursene og gjøre nær framtid svært farlig. Vi må definere begrepene verdier, verdiskaping og bærekraft på nytt, og erstatte dem med realverdier, verdier som varer lenger enn kvartalsregnskapene. Vi kan ikke ete penger, leve av kapital eller oljefond hvis verdens økosystemer bryter sammen. Vi må ha produksjon og forbruk innenfor rammene av hva jorda kan klare å opprettholde og gjendanne. Kapitalismen har ikke denne evnen til å tjene penger på å produsere mindre. Den omdanner livsgrunnlaget til verdimålet pengedata på servere, uansett om industrialiseringen kalles grønn." - Bongard



"Europe's greatest enemy is indifference." - DisFantasy

Snart er det 17. mai, hvor en haug med likegyldige mennesker feirer et likegyldig land, blottet for verdier.

"Et truet urfolk

Dette er avgjørende. I en tid da internasjonale konvensjoner beskytter «urfolk» som indianerne i Amazonas, melaneserne og stillehavsvalisierne, er det på høy tid å forsvare europeernes – Europas urbefolkningers – rett til å beskytte sine forfedres landområder. Retten til å forsvare sin etniske og sivilisatoriske identitet, retten til å nekte invasjon av befolkninger fra andre steder. Ja, FNs erklæring om urfolks rettigheter (2007) må også gjelde for europeere, som trues av en overveldende bosetterkolonisering."

"Europeiske identitære, foren dere!"

 - Jean-Yves Le Gallou


Disse ordene gjelder også i høyeste grad fossemøllingene, kværnfolket og de rokokko, nyromantiske seinpietistene, i kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer, her ved stenelven Grýta!

Vi er så absolutt urfolket her, hvor våre forfedres landområder trues av en overveldende bosetterkolonisering, en invasjon av subeksurbanitter fra andre steder, som ikke bare truer, men som har utryddet og tilintetgjort vår etniske og sivilisatoriske identitet😠

Remigrasjon er både en nødvendighet og en mulighet, det er ingen grunn til at alle disse malplasserte menneskene skal leve meningsløse liv i sine gigantiske kråkebolle-villaer i kulturlandskapet, hvor de har spist opp vår kulturarvs-tareskog, der de bare samler skrot og møkka-bikkjer, bråker og kjører rundt omkring på gressklipper-tanks, og stirrer på Netflix og ellers ødelegger nattemørkets mystikk.

Stillheten og nattemørkets mystikk er avgjørende for vår identitet, for å kunne la oss fylle av det sublimes tredje sfære, som var kjernen i nyromantikken.

Det finnes ingen mer identitære, innenfor hele den vestlige sfære, enn oss her i Grythengen, da det var her vi fant høyden av vår vestlige sivilisasjon, lik toppen av Mount Everest, gjennom den rokokko, nyromantiske seinpietismen, med brennpunkt i Grythengen!


Dette var en rørende video av ei nydelig svensk jente, hvor hun oppfordrer amerikanerne til å returnere til sine røtter. Men det kan de jo ikke, da Grythengen er USAs hjørnestein, hvor den viktigste biokulturelle koblingen over Atlanterhavet, er den mellom Stoughton og Fossemøllen II. Hvor da USAs hjørnestein er knust, og alle biokulturelle koblinger her er revet fra hverandre.

Snart går det mot jonsok, men denne får vi ikke feiret, da festsletta vår øverst i Stysjin nå er parkeringsplass. Det var her husmannsfolket samledes til St. Hans, hvor vi nå vet at disse var fra Grythengen, Grythebonløkken og Grythedalen under Grythe, og Tonga, Steinberg, Holmstadengen, Holmstadjordet og Holmstadeie Vestby under Holmstad.

I fjor var vi på Astruptunet, hvor vi så flere versjoner av Nikolai Astrups aller mest elskede motiv, jonsokbålet. Rart å tenke på at slik var det her en gang i tiden også, med stort bål, dans og moro ved stenelven Grýta.

Det aller verste er allikevel at ingen, absolutt ingen, vil vite av vår historie, selv om det var her den nordvestlige, europeiske sivilisasjon tok slutt. Jeg har jo avdekket lag på lag med historie her nå, og kunne holde guidinger som varte i dagevis, men alt skal visst forsvinne ned i det Orwellske minnehullet.

Hvor nå på toppen av det hele bygdedyrene på Toten sammen med de gudløse jesuittene i kommunen, skal jage oss til Valdres, etter hva vi hører. Slik at det ikke blir tilbake noen her som kjenner historien vår, eller bryr seg om dette stedet.

Alt skal bare være et meningsløst, suburbant ødeland, uten historie, uten kultur, uten røtter, uten fellesskap, uten søndagsskole ved den magiske brønnen nedenfor kjørbrua, og uten kålrot i Stabbursjordet.

Så en gladnyhet på slutten, Otternes klyngetun, hvor jeg var to ganger sommeren 2024, er fredet!


Så det var morsomt, da jeg selv er fra Petter-Kvåle i det tidligere klyngetunet Kvåle, før dette igjen høvdingegården Kvåle, som mistet sin betydning da vi kom under danskene, og gården ble til et klyngetun. Jeg er da Petter-Øyvind Kvåle.

"Mange tenker at kulturminne handler om ting, men det handler om mennesker og den felles historien og tilhørelsen vår. Otternes-tunet har som fredet kulturminne verdi for hele Norge, sier Skeidsvoll."

Men dette har da sannelig Grythengen også, dette stedet har, eller da skulle ha hatt, stor verdi for hele Norge, hele USA og hele den nordvestlige, europeiske sivilisasjon!


Er det ikke rart, her omkring i eldgamle Grythengen lever folk i enorme kråkebolle-villaer, hvor de har spist opp kulturarv-tareskogen vår, mens i Paris lever folk i bitte små leiligheter, omgitt av en enorm kulturarv.

Marais ser ut til å ha blitt litt for turistifert for pariserne, så tror vi dropper denne bydelen denne gangen, selv om det var her man også fant de jødiske kvarterene.

Tenk at vi kunne ha laget til en like flott urban landsby, som Paris, nede på Skreia. Så kunne alle disse i kråkebolle-villaene sine bodd i bitte små leiligheter der, hvor de kunne kommet hit i helga, for å oppleve en like flott rural kulturarv her, som den urbane kulturarven i Paris.

Men nå som det ikke ble noe av Sarlat-la-Canéda, kanskje blir det Montmartre allikevel, landsbyen i Paris?

Vi trenger ikke store plassen, så kanskje er det mulig?

Monday, May 12, 2025

Til Frankrike, for Frankrike

Landscape of Toten, Norway, in May. Stock-bilde | Adobe Stock



Det var skikkelig morsomt å oppdage at Opéra national de Paris - Palais Garnier har 150-års jubileum i år, i likhet med kværnenga vår. Men i motsetning til totningene, vet pariserne å verdsette sin kulturarv. Her skulle vært masse omvisninger og kulturarrangementer i sommer, sammen med stor jubileumsbok, da Grythengen er av minst like stor kulturhistorisk betydning, som Paris sin gamle opera.

Begge er også produkter av den gylne tiden, eller la belle époque, slik vi ser det i videoen til Rick Steves.

Men da det ikke ble noen minnebok, ingen vandringer og ingen samlinger her ved stenelven Grýta, da ingen lenger vil vite av sin historie og kulturarv, passer det jo da veldig godt å heller bli med på jubileet til Palais Garnier nå i 2025, hvor vi i det minste skal være med på en omvisning, og kanskje også en forestilling.

Her blir det vel heller til at vi skal jages til Valdres i jubileumsåret vårt, tenker jeg, slik Vincent van Gogh ble jaget fra Arles i sin tid, av landsbybeboerne der. Fordi jeg og van Gogh har mye til felles, begge fremragende billedkunstnere, hvor jeg da benytter kameralinsa, som malerpensel. Den store forskjellen er imidlertid at her i Øverskreien er det kun PermaLiv som har sine røtter, og her er det kun PermaLiv som hører til, mens øverskreiingene er aliens uten tilhørighet her, slik at strengt tatt er det de som bør fordrives til Valdres, slik at vi fikk være i fred med vår fedrearv og vårt landskap.

Men så vondt vil jeg ikke valdrisene, så vi skyfler da alt ned i telthuset, mye ligger fremdeles i pappesker etter at vi ble fordrevet fra Gjøvik, og slår oss sammen med våre venner i Valdres, som vi nå heldigvis har gjenopprettet kontakten med.


Jeg får stadig mer lyst til å flytte til Frankrike, med Europas siste kulturfolk. Det er mye jeg har lyst til å fotografere i Norge, som mogop, men nå ser jeg at de har dette i Pyreneene også. Slik at for Innlandet kutter jeg nå ned lista til Høgronden og Vingelen kopargruve med Sara Oust.

Blir vi fordrevet til Valdres, vil vi nok bli ett år forsinket for våre nye liv som franskmenn, men til gjengjeld vil det bli mange fantastiske fotografier fra Jotunheimen og Sognefjorden.

Avstanden Sarlat-Domme fant jeg at kun er 15 km, slik at går det ikke buss, leier jeg en sykkel.


Tilstanden i Norge er ti ganger verre enn i USA, hvor jeg blir stadig mer overbevist om at vi har passert et kultur-økologisk vippepunkt "of no return".

Hele elendigheta bunner i at den viktigste biokulturrelle koblingen over Atlanterhavet, den mellom Fossemøllen II og Stoughton, er brutt.

Så det er jo ingen vits i å bli her for å bli med skuta ned, bedre da å satse på Frankrike, da den franske kulturen fremdeles er oppegående og flyter høyt, hvor denne nok ikke blir noe dårligere av at vi kommer nedover.

Bare se hvor populært det har blitt med pilegrimsvandringer i Frankrike!


Så det å tilbringe resten av livet på franske pilegrimsleder sammen med min a7III, tror jeg så absolutt ikke at er noen dårlig avslutning på livet!

Landskapskonsumenter (Landscape Consumers)

"Særlig vestlige kulturer har de siste tiårene fjernet menneskene fra sin naturlige bakgrunn. Naturen er blitt kjøps- og utstillingsvare, den er noe man går ut i og betrakter, men ikke er en del av." - Terje Bongard

"Especially Western cultures have removed people from their natural background in recent decades. Nature has become a buying and exhibiting product, it is something you walk into and watch, but not being part of." - Terje Bongard

Chocolate Hills, Bohol, Philippines.

-Wikimedia.

Sunday, May 11, 2025

Raymond Ibrahim sin uforlignelige, alternative Europa-historie!

Tog på Eina stasjon. Tenk om de hadde bygget opp en vidunderlig, urban stasjonsby her, i likhet med Sarlat-la-Canéda, og ikke de nitriste kassene vi får nå.

Da kunne det vært at vi valgte å bli vester-totninger, etter seieren over vindkrafts-vandalene på Glåmåsen og Lauvhøgda.

parked vintage train Stock-bilde | Adobe Stock


Raymond Ibrahim har en helt fantastisk og superspennende alternativ vinkling på Europas historie! Jeg har begynt å lytte litt, og håper jeg rekker å lytte ferdig før årets Frankrike-tur. Det er forresten pussig å tenke på at hele denne lange historien fant sin fullbyrdelse og tok slutt her i lille Grythengen.


Her var en flott video om Frankrikes tidlige historie, hvor vi også får vite litt om Clothilde, som vel må ha vært Europas mest innflytelsesrike kvinne. Da først og fremst gjennom sin innflytelse over sin ektemann, Chlodvig 1., slik det jo gjerne er for kvinner.


I denne videoen får vi vite at Chlodvig 1. var hedning, før han konverterte til katolisismen, mens i forrige video jeg så om ham, hevdet de at han konverterte fra arianismen, så jeg veit sannelig ikke hva som er rett?

Uansett er det slik at Chlodvig 1. regnes som Europas bestefar, hvilket vi virkelig kan hevde med rette etter å ha lyttet til Raymond Ibrahim. Hvor da vår bestefar bestemte at for å kunne regne seg som europeer, må man akseptere at Jesus er Guds sønn og bor i våre hjerter.

Dette er den aller viktigste grunnen til at vi returnerer til Frankrike, Europas vugge, fordi i Norge er det ikke lenger mulig å tro på Jesus, grunnet at man ikke lenger kan ha søndagsskole ved den magiske brønnen nedenfor kjørbrua i Grythengen.

Derfor gleder vi oss ikke først og fremst til å bli franskmenn, men til å kunne bli sanne europeere igjen!

Ellers fikk jeg endelig fordypet meg i Paris i går, hvor jeg så videoer fra Rick Steves og søkte opp stedene på Google Maps. Slik at nå begynner jeg å få Paris-kartet inn i hodet. Jeg har jo da ikke smart-phone, slik at jeg er avhengig av å legge alt inn i hodet før avreise.

A ZSSK Class 475.1 departs from Vrútky train station (Slovakia).

En herlig tog-video, hvor jeg nok kommer til å tilbringe mye tid på stasjonen i Sarlat, for å se på togene😍

Gleder meg skikkelig til å leve bil-fritt, hvor jeg forliter meg til toget, i likhet med impresjonistene😊

Saturday, May 10, 2025

Når profitt ikke lenger er et mål

Mjøslandets tårefotograf forgår av tårer over tapet av Mjøslandets viktigste historiemaleri, kværnenga til herr Fossemøllen ved stenelve Grýta, hvor han derfor ikke har annet valg enn å flykte til Frankrike, som det kulturmennesket han er.

Øyvind Holmstad - Inland II

En tid trodde han Skjolden kunne være et alternativ, men ikke tale om at han vil tilbringe alderdommen som Petter-Øyvind Kvåle med pusteproblemer, innerst i en fjord med pusteproblemer. Det frister heller ikke å satse på en framtid for sine barn, ved en døende fjord.

Like lite som for det suburbane ødelandet Øverskreien, Totens rurale svar på Houston.

A pond at the Helgøya Island by Hovinsholm in Lake Mjøsa in April 2025. Stock-bilde | Adobe Stock

Da fikk jeg plantet ferdig de 15 tujaene jeg fikk tak i sist uke, i dag er 5. mai 2025. De står hovedsaklig på kjørbrua på innersida av mørkevernet, fint å få denne bufferen mellom det stygge mørkevernet og huset. Her tør nok ikke rådyrene å nærme seg, hva jeg frykter er tørken, da kjørbrua jo mest er stein. Men har forsøkt å stampe til med feit jord nede i hullene, som jeg håper kan holde på fuktigheta.

Bak stakitten hadde et rådyr tatt basten på en tuja igjen i natt, fant fram gjerdet far laget til for Trampe kanin, og satte dette etter hekken. I morgen får jeg hogge mer pinner å sette rundt dem, hvor jeg kom på at jeg også får prøve å få tak i noe hønsenetting, som jeg deler i strimler og setter rundt tujaene. Jeg skrur også av fjørene på fjørharva til oldefar, og setter disse ned i jorda inntil plantingene.

Det er forferdelig å måtte plante til jorda si med hekk og trær, for å skjerme ut Stabburstunet fra det omkringliggende, suburbane ødelandet. Dette er akkurat like forferdelig å drive med, som det var for de bøndene mongolene med Djengis Khan i spissen fanget ute på landsbygda, for å tvinge dem til å rive bymurene til deres herskere, mens de ble beskutt av sine egne. Men ville de ikke gjøre jobben, ble de brutalt henrettet av mongolene, hvilket var enda verre.

Så slik er det å være "kulturbærer" av kværnenga Grythengen i det store jubileumsåret 2025!

I Øverskreien er det spinnvilt mye biler nå, hvor folk bor alle steder rundt omkring i kulturlandskapet, uten noen grunn.

"Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig." - Terje Bongard

Øverskreien er ødelagt, alt er jo da også gravd i filler for å holde alt dette her kunstig i live, med ufattelige mengder plast og rør nede i bakken, og et virvar av kraftgater og kabler over bakken.

Så Øverskreien er Totens rurale svar på Houston, en by ribbet for urbane kvaliteter. Hvor da Øverskreien har mistet alle rurale kvaliteter. Alt er bare et meningsløst, suburbant ødeland, på begge sider av andedammen.

"We can build compact walkable towns instead of Suburban Wastelands." - James Howard Kunstler


"Seth argues that our planners and engineers have built a physical landscape optimized for cars but minimized for actual human relationships, suggesting that the automobile is arguably the technology that has made the biggest impact on our associational life while our spread-out community design isolates and divides, weakening the bonds that tie us together. This is especially problematic for children, whose opportunities for spontaneous free play—and the constructive friction that self-organized activities create—are further limited when the physical landscape discourages exploration. He emphasizes that having meaningful destinations within comfortable walking distance is key to building strong ties between us." - Active Towns

Hvor vi da forsvinner til Frankrike, fordi vi ikke orker å leve i Norge uten kværnenga til herr Fossemøllen, som et levende elvebruk, ved stenelven Grýta.


Dordogne ser ut til å kunne være et godt alternativ til Toten, med intakte urbane og rurale karakterer, hvor ikke alt bare er sauset sammen i et intetsigende, suburbant ødeland. Så får vi bare tro det ikke åpenbarer seg et vindkraftverk nedenfor utsiktspunktet ved Domme😟

Rick Steves er som alltid best, med sine mange underfundige detaljer og lune humor👌



Det er ingen vindturbiner å se fra Domme terrasse her, så dette lover bra. Vi skal også opp i tårnet i den tidligere kirka i Sarlat, nå marked, for å se om vi kan få øye på noen vindturbiner derfra. Hvordan man kommer seg til Domme fra Sarlat, vet jeg ikke, dette får vi undersøke så raskt som mulig, når vi kommer dit.

Som landskapsfotograf ser det ut til å være like fint i Dordogne, som på Toten, hvor man da i tillegg har masse flott arkitektur. I Sarlat har man både jernbanestasjon og en 4-sceners kino, så er alt bra der, bør vi nok forsøke å klore oss fast i denne byen på et vis.

Synd man ikke kan bli på Toten, men med en ødelagt kulturarv, er dette selvsagt umulig.


Nå ser jeg også at filmen om Hans Nielsen Hauge har premiere 21. juni, vi var på Hauge-senteret i fjor sommer, hvor da Even Helmer feiret haugianernes seier her i Grythengen, 50 år eller et jubelår etter Hauges død.

Men hvorfor seire når man ikke kan feire, sier nå jeg da, fordi i jubelenga til Even Helmer er det ingen jubel tilbake. Jeg kommer nok til å se filmen, men dette blir med et stort vemod, da jeg vet at alle seirene våre forfedre vant, var forgjeves.

I år kommer jeg ikke til å feire 17. mai overhodet, da jeg ikke lenger klarer å fatte hva det er vi har igjen å feire? Jeg kommer kun til å sette opp et lite flagg til minne om den gylne tiden, perioden 1885-1914.

Ja, ja, for tiden følger jeg litt med på Dagens Næringsliv, da det ble slike tumulter med Trump. Men man blir jo bare kvalm av alt sammen, for et sykt samfunn. Vi kunne ha innført RID-modellen for lenge sida, men folk vil visst heller dø enn å leve bærekraftig, hvor situasjonen nok blir mye verre i Norge, enn i Frankrike. Heller ikke blir det noe kålrot å få fra Stabbursjordet, som på mange vis er like viktig som Haugejordet.


Uansett, med RID-modellen kunne vi blitt kvitt staten og standssamfunnet, haugianernes to hovedfiender, ved siden av Djevelen. Fordi det er å leve profitt-fritt, som er tingen!

Så får vi se om vi rekker en tur til Vingelen kopargruve på Tolga i sommer, hvor Sara Oust holdt til, da jeg håper å få helligkåret henne som arbeiderkvinnenes helgen, med vår nye pave. Fordi litt av vår kulturarv må vi da vel sannelig få lov til å få med oss til Frankrike!

Det er videre et mål å gjøre Sara Oust til skytshelgen for lommedemokratiet, for hele Europa. Men dette er da som sagt ting jeg ønsker å diskutere med vår kommende pave. Får PermaLiv audiens i Vatikanet, håper vi å få med den tidligere katolikken Terje Bongard.

Artikkelen nedenfor MÅ LESES og DELES!

***


Til slutt, noen eksempler på saksområder som dette demokratiet kan takle, når profitt ikke lenger er et mål for arbeidet vi gjør:

- Vi kan etablere en politikk for 500-1000 års stabilitet. For eksempel hvitevarer kan lages holdbare, reparerbare og resirkulerbare. Kjøleskap, komfyrer og vaskemaskiner kan vare i 200 år. Innovasjon kan endre fokus fra å finne på mer søppel å produsere for salg og omsetning, til forskning på hvordan hvitevarer kan bli så holdbare.

- Vi trenger ikke mer kraft hvis vi endrer produksjonsfokus. Produksjon og forbruk vil gå ned når varene blir holdbare, eller ikke blir produsert. Miljøaktivister diskuterer nå seriøst om “vi” skal satse på atomkraft. Vindindustrien tar jo de siste restene av natur. Men, oljen kan erstattes med det vi har av vannkraft. Miljøbevegelsens naivitet overfor kapitalismen har alltid forbauset meg: Kraft er en vare som kan kjøpes fritt under kapitalismen, dermed vil all kraftproduksjon komme i tillegg til oljen, og bidra til mer forbruk, “Verdiskaping” og naturødeleggelse.

- Husdyrholdet lider under effektivitetskravene. Med samfunnslønn for bonden kan brukene bli mindre, og mer skånsom utnyttelse av dyr og natur bli målet. Ansatte folk på samfunnslønn kan gjete utmarksbeitende dyr. Dette er fullt mulig både for rein og sau, men under kapitalismen er dette ikke pengelønnsomt. Ofring av 100 000 sau årlig derimot, det er mer lønnsomt enn gjeting. “Å ta Norge i bruk” under kapitalismen er bokstavelig talt livsfarlig. Med reell bærekraft som mål kan det være en løsning.

- Generelt: Avkastning fra investeringer, eksempler:

- Dyre medisiner er bare dyre fordi firmaene vil tjene penger. Det er bare forskere og laboratorieansatte bak medisinene. Når demokratiet eier produksjonen og bestemmer samfunnslønn vil medisiner bli utviklet og tilbudt gratis. Det er ingen grunn til at medisinsk utstyr som NMR-maskiner skal koste titalls millioner.

- Skogbruk: Investeringer i dyre skogsmaskiner fører til flatehogst og ødeleggelser. Når profittbehovet blir borte kan plukkhogst med hest være løsningen. Dette forslaget jobbet jeg med i Trondheim kommune på 80-tallet. I følge et forsøk gjort ved NLH-Ås er det til overmål lønnsomt også under kapitalismen.

- Flyktninger og asylsøkere. FN sier at over 700 millioner mennesker ønsker å flykte for å bedre levekårene for seg og sine. Etter hvert som verden blir mer og mer utarmet og overbefolket, vil kampen om restene øke, og dette tallet vil stige. Konfliktnivået i det norske samfunnet er allerede skyhøyt, og bærer i seg et konfliktpotensiale som er skremmende. I et inngruppedemokrati kan vi ta legitime avgjørelser til beste for alle. Det er et faktum at å flytte en afrikaner til Norge innebærer 40 ganger økning av forbruk og ressurser. Det kan hende at Danmarks vedtak om å opprette mottak i flyktningenes naboland både er det mest humane (unngå menneskesmugling) og det mest miljøvennlige. Organisering av slike mottak etter RID-modellen vil også kunne bety varige politiske endringer i landene.

- Hvilken verdi har følelsen av trygghet? Noen få tiår fram i tid er verden svært usikker. Å påstå at “framtidens teknologi som skal redde oss ikke er oppfunnet ennå”, er kunnskapsløst og farlig. Det finnes naturlover som ikke kan brytes. Vitenskap endrer seg, men med meget små skritt. Det meste er fremdeles umulig, slik det alltid har vært. Det finnes bare et bestemt antall arter, jorda har bare dette havet, og disse regnskogene. Det er bare et visst antall kilo sjeldne jordmetaller.

- Å legge etterkommernes skjebne i hendene på slike utopister er hodeløst. RID-modellen er ikke utopi, den trenger bare å bli diskutert, utformet for de ulike samfunnsdelene, og få politisk flertall. Derfor ber vi om hjelp til å få publisert dette.

- Terje Bongard, NINA


Det biologiske mennesket - individer og samfunn i lys av evolusjon av Terje Bongard

***

Det norske samfunnet er bare møkka nå, hvor folk flest er dønn syke. Her kan vi ikke bli, og vi kommer ikke tilbake fra Frankrike, før både kværnenga vår og Sognefjorden er friskmeldte.

Kilden til den magiske brønnen nedenfor kjørbrua skal sprudle opp med dobbelt så mye kildevann, som da Herman og Mina kom ned hit i 1875, og i Stysjinbekken skal det renne tre ganger så mye vann, som i min barndom.

I Stabbursjordet skal det være helt stilt, og på Stabburstunet skal det være helt mørkt, slik at vi kan la oss fylle av det sublime i mørke vinternetter under stjernehimmelen.

Sognefjorden skal ha tilbake dobbelt så mye oksygen som i 1970, og i Skjolden skal det stå en vidunderlig urban landsby i dragestil.


I tillegg til at dere da selvsagt har implementert lommedemokratiet til humanøkolog Terje Bongard.

Inntil alt dette er på plass og ordnet opp i, og mere til, holder vi oss i Frankrike! Så det er best dere bretter opp ermene og tar fatt snart, ellers risikerer dere at dere ALDRI ser oss igjen!!!

Monday, May 5, 2025

Fransk livskvalitet på sitt beste

Nature of Order Webinar: Urban Beauty as a Total Experience: Beyond What Can Be Designed, Stefano Cozzolino — Building Beauty

All den tid det ikke er tilbake noen rural skjønnhet i Grythengen, satser vi heller på urban skjønnhet i Frankrike.

Nature of Order Webinar: Spirituality in architecture and phenomenological design processes in the work of Peter Zumthor and Christopher Alexander, Isabel Potworowski — Building Beauty

"A way of observing place: Identifying qualities of the site that express a connection to a larger spatial or temporal whole, which can be strengthened through the built intervention."

Alle disse kvalitetene eller biokulturelle koblingene, som vi fant her i Grythengen, har jeg nå kartlagt, hvor de alle er brutt.

Zionism must unite Jewish people, diaspora, face new threats - Israel News - The Jerusalem Post

"...as strengthen the sense of belonging between the people and their land."

I Grythengen er det ikke tilbake noen form for tilhørighet mellom kværnfolket i Grythengen og kværnenga Grythengen, fordi alle biokulturelle koblinger er brutt. Men da dette er universets viktigste historiemaleri, selv om ingen forstår dette, da de mangler kreativ kraft, er det derfor ingen tilhørighet tilbake mellom oss og Norge.

Jeg kunne nok ha funnet meg en ny identitet i Skjolden som Petter-Øyvind Kvåle, men dette spinnville landet kveler nå da også Sognefjorden, hvor man selvsagt heller ikke kan leve ved en døende fjord.

Vestlandsfjordene kveles - kystogfjord.no

Så vi har ikke annet valg enn å finne oss et nytt land, da all tilhørighet mellom oss og Norge er brutt, nettopp fordi vi er de siste, ekte nordmenn.

Nature of Order Webinar: The Contribution of Christopher Alexander to the Psychology of Place, Maria Lewicka — Building Beauty

Kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer er nå dessverre begge alvorlig mentalt syke!

View of the Cebu Mountains in the Philippines. Stock-bilde | Adobe Stock


"Can't wait to move to France from Norway with my wife and two young girls! No way I'll allow my daughters to settle in the horrific culture that developed in Norway, after we found oil and became horrible rich. Culturally we're just crashing now. France, and especially S.W. France, seems to be the last hope for beauty cultists like us." PermaLiv

Vi tenker å gjøre aliyah opp Montmartre sommeren 2025, dette betyr å gå opp til Jerusalem, men da vårt jordiske Jerusalem blir stadig fjernere fra det himmelske Jerusalem, med en kommende tanngard av 518 modernistiske virus-skyskrapere, synes vi det å gå opp mot Sacré-Cœur ligger langt nærmere det å gå opp til det himmelske Jerusalem. Slik at åndelig sett blir dette en bedre form for aliyah for oss.

Skyskrapor hör inte hemma i Sverige – varken för miljön, människan eller staden – Arkitekturupproret

Allikevel, selv om vi gjør aliyah til Frankrike, er jeg forbløffet over at vi har den samme motivasjonen, som de jødene som gjør aliyah til Israel.


En svært viktig grunn for oss er at vi ønsker å føle på patriotisme for landet vårt, vi ønsker jo å hylle landet vårt med en levende kulturarv, men dette er vi alene om. Omkring fem prosent av totningene hærstammer* fra Grythengen, men allikevel er det ikke en eneste en av dem, som ser poenget i at kværnenga til herr Fossemøllen, skal ligge som et levende elvebruk, ved stenelven Grýta.

En annen viktig grunn, som vi har til felles med jødene, er forfølgelsen. Da totningene ikke lenger har noen identitet i seg selv, har de i likhet med den politisk korrekte venstresida, all sin identitet i hatet til det og dem som er annerledes, eller da "heilt æinsles", mens på Toten er alt bare Los Angeles nå. Hvor da Grythengen spiller rollen til Israel, og kværnfolket i Grythengen spiller rollen til jødene, hvor de mener at vi må dø, for at sosial rettferdighet skal oppfylles.

“The view that all Israelis should die is now a part of left-wing and Islamist conceptions of social justice,”

I grunnen har hele Toten bare blitt et stort bygdedyrs-brøl, hvor en artikkel om bygdedyret, er det siste jeg har hørt fra kaptein Bongard.


Nå hører jeg også rykter om at bygdedyrene på Toten, med meritokratene i spissen, som er enda verre, da de representerer en snik-gjeninnføring av det lutherske standssamfunnet, som haugianerne nedkjempet, skal jage oss til Valdres, hvor den rokokko, nyromantiske seinpietisten Martin Kløvrud, kom fra.


Denne boka ligger nå åpent tilgjengelig på nett, etter at PermaLiv oppfordret Nasjonalbiblioteket til å scanne den.

Men nå er jeg så lei av Toten og totningene, at det kan godt hende vi tar et lite preludium i Valdres uansett, før våre nye liv som franskmenn.

"He noted that Israel’s art scene feels less competitive and more collaborative. Fernanda agreed: “[In Israel] it seems like the world works with you. When we were in Brazil, it seemed like we were fighting against the world… and here we have support. This is what is very important [and] meaningful for us. And I’m not just talking about family support or the state support.”"

When we were in Brazil, it seemed like we were fighting against the world…

Akkurat slik vi kjenner det her i jubelenga til Even Helmer, det er INGEN jubel tilbake, hvor alt er som en evig kamp mot verden!😡😢😱😰😭😣😝😒😑😵😶😬😕

* Først trodde jeg "hærstamme" var feil, da det ikke står i ordboka, men vi sa nok hærstamme på Toten før i tiden, hvor dette er fra tyske "herstammen", som betyr hvor man egentlig kommer fra.

"Å ær det du hærstammer i frå hen da?", husker jeg de gamle spurte meg. Hvor jeg da selvsagt hærstammer fra Grythengen.



"That's such good news from France! We're in the process of moving to France from Norway and returning to Catholicism, as the reformation and our culture has crashed, so that we have no story to belong to anymore. Our Lady of Lourdes with the stunning neo-gothic basilica together with the revival of the pilgrimage traditions, and too the reopening of Notre Dame with a traditional spire, was what convinced me. We're planning to emigrate to the S.W. France, I, my wife and two teenage daughters. We hope to settle in a medieval village." - PermaLiv

Den katolske kirken i Frankrike har en solid opptur, hvilket nok ikke blir mindre når vi kommer nedover og konverterer tilbake til katolisismen, da reformasjonen kræsjet her i Grythengen, slik at vi ikke lenger har noen historie å tilhøre.

Our Lady of Lourdes, som er basert på en kilde, i likhet med Grythengen, får da ta plassen for kværnenga til herr Fossemøllen og jubelenga til Even Helmer. Da det er klart det at uten den magiske brønnen nedenfor kjørbrua, er det umulig å tro på Jesus i Norge, hvor man da heller ikke kan være europeer, i tradisjonen til Chlodvig 1., som er Europas bestefar.

Så vi gleder oss skikkelig til å bli franskmenn, slik at vi kan ha Jesus i våre hjerter, og slik igjen kjenne oss som stolte og ekte europeere, hvilket har blitt umuliggjort i Norge. Dette fordi Østre Toten kommune mener pumpehuset skulle ta plassen for den magiske brønnen, da de mener at det er viktigere å pumpe råvann fra Mjøsas dyp opp hit, enn at våre barn skal få fylle sine hjerter med Livets Vann!

Et slikt land kan vi selvsagt ikke leve i!


Disse flotte metro-inngangene av Hector Guimard i Paris visste jeg ikke om, jeg har tenkt å fotografere Hausmanns nydelige brannhydranter, men det ser ut til at man også kan dedikere en hel Paris-ferie kun til å fordype seg i Guimards metro-design💓


Abbesses station ser ut til å være den viktigste, så kanskje rekker vi i det minste å få med oss denne?

Litt mer Anti-Modernisme

I Rigsakerdomen fikk vi oppleve en skikkelig solid tater-prest langfredag påsken 2025, og ikke det utvannede, politisk korrekte skvipet, de bød på i Kampen kirke😬

Hva vil media når de latterliggjør det som for kristne er den viktigste høytiden av alle - påsken? - utenfilter.no

Uansett forsvinner vi til det sørvestre Frankrike, hvor vi returnerer til katolisismen, og satser på å bli mer franske enn franskmennene selv🙏

Stained glass window of Ringsaker Medieval Church, Norway. Stock-bilde | Adobe Stock

Artikkelen om Ringsaker kirke på Wikipedia:

Ringsaker kirke – Wikipedia

Det står visst ikke at den kalles Ringsakerdomen noen steder, men mener jeg har hørt at den kalles dette en gang? Kanskje på folkemunne?


Det strømmer inn med anti-modernistiske videoer i feeden, hvor jeg bare får prøve å dele noe av dette, da det er så bra.

Videoen ovenfor var knallbra, og her har vi å gjøre med en norsk anti-modernist, som jeg ikke hadde hørt om, Ludvig Holmen✌

Han er bosatt i London, og har også ei egen nettside:


Heller ikke Sigurd Randby, som har et innlegg hos Sivilisasjonen i dag, hadde jeg hørt om👌


Han skriver på nynorsk, og det er herlig, dette kunne jeg selv også gjort, men jeg gidder ikke å legge den ekstra energien i dette, da vi allikevel snart skal bli franskmenn, hvor da fransk blir mitt nye morsmål.

Han forteller om den første arkitektur-filosofen, Vitruv, som jeg heller ikke hadde hørt om. Så det var bra, da jo Christopher Alexander er min store arkitektur-filosof.

Hei, jeg fikk svar fra Kunstler😊

What is your opinion on the 500 new modernist virus-skyscrapers forming the new skyline of Jerusalem?

"Skyscrapers are very unfortunate choice. They tend to age quickly and badly." - Jim

Så dette er den stygge sannheten om skyskrapere, hvor man ikke kommer nærmere Gud med dette her. 

Da må man bygge vakkert🙏


Hverken i Sverige, Paris eller Jerusalem, eller andre steder for den saks skyld, hører skyskrapere hjemme.


Våren 2024 var jeg på BUA-konferansen, men i år får det være, hvor jeg fikk overhøre tidenes foredrag om den norske dragestilen, av Jens Christian Eldal.

Uansett på høy tid med denne enstemmig erklæringen om arkitektonisk uavhengighet👌

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...