Saturday, June 15, 2024

Gjertrudkampen og Grasberget vindkraftverk sett fra Totenvika

Heldigvis kommer vi aldri til å se dette vindkraftverket, sammen med vindkraftverket på Glåmåsen etc., med egne øyne! I 2026 setter vi oss i subaru'n og legger Toten og Norge bak oss for godt, kan aldri tenke meg at disse turbinene er oppe før tidligst i 2027, så dette klarer vi!

Veldig fint hvis noen kan hjelpe oss å rive hytta, da vi vil ikke betale hytteskatt til Norge som franskmenn😊

Skal også bli godt å legge Grythengen bak oss, fordi dette må da ha blitt verdenshistoriens mest sinnsvake sted. Når det kommer til ondskap, er det nok ingenting som kan slå lommehullet vårt på Gjøvik, hvor vi var fanger av Hamas-dama i D. Men grythølet vårt, det er sinnsvakt det!

Uansett, vi hadde ingen drømmer for dette stedet, dette var hvorfor vi ønsket å etablere oss på Gjøvik, men så ble vi da jaget tilbake hit.

Og nå har vi blitt så glade i dette stedet og kulturarven vår, at det å leve i Norge uten kværnenga vår som et levende elvebruk ved stenelven Grýta, har blitt umulig.

Samtidig har det blitt umulig å leve her, fordi kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til Even Helmer, har blitt et dønn inn i hampeskauen sinnsvakt sted.

Og det må jammen Norge ha blitt også, som aksepterer slik fornedrelse av egen kultur- og naturarv!

Så et slikt land skal vi absolutt ikke leve i, helt uten selvrespekt og stolthet!

Tipper franskmennene bare kommer til å digge oss!


"Å heidandre du, ser man begge toppene fra Totenvika! I dag må man forbi Falken for å se turbinene i Engerfjellet, slik at vi har da vært skjermet på et vis. Men jeg har opplegget klart, avskjedstur til Sognefjorden i sommer, tømmer hytta etter turen, velkomsttur til Frankrike etter konfirmasjonen neste sommer, river hytta når vi kommer hjem, pakker deretter alle tingene våre og setter dem i uthuset ved den gamle vollen, selger huset, setter oss i bilen og kjører til Frankrike, leier en stor henger og henter tingene våre når vi har funnet et sted å bo, deretter setter vi ALDRI vår fot i gamlelandet igjen!!!!!" - PermaLiv

Dette er da det verste, nå har en av Norges fremste vindkraftsmotstandere skaffet seg småbruksdrømmen, så oppdager hun at Gjertrudkampen vindkraftverk blir liggende rett i syningom framfor huset, og dette er attpåtil en totning!

Debatt, Stange | Nei til vindkraft i Stange! (stangeavisa.no)

Nei til vindkraft i Romedal almenning og Stange almenning. | Innlegg fra kommende innflytter til Stange kommune som er veldig glad i naturen, og landet Norge, som VI alle må ta vare på | Facebook

Nei til vindkraft i Romedal almenning og Stange almenning. | Og sånn kan det bli seendes ut fra mitt kommende nabolag i Vallset | Facebook

Men det er like ille her, disse Toten-bunkrene her i kværnenga vår er like malplasserte her, som vindturbiner på Gjertrudkampen.

Personlig klarer jeg ikke å se vitsen med å leve i Norge lenger, uten Grythengen som et levende elvebruk ved stenelven Grýta, blir da alt bare nitrist. Hvor vi nå på toppen av det hele mister gleden over det lille vi har igjen av natur, grunnet alle disse vindkraftverkene.

Så da vi har mistet både naturen og kulturen vår, klarer ikke jeg lenger å se poenget med dette landet.

Jeg tror vi må ha blitt verdens mest destruktive folk, i verdens mest fotogene land.

God rapport av Dag-Magne Stenberg fra Helgøya!

"Tenkte jeg skulle ha padlet rundt Helgøya og fotografert inne på Hovinsholmen i sommer, men gidder ikke, etter din rapport. Fotograferer kun mot Hovinsholmen fra Toten. Personlig ser jeg ikke vitsen med å være her lenger, når man ikke lenger engang kan nyte Helgøya, smørklatten i Mjøsa, i fred. Landet vårt er bare så ufattelig ødelagt nå, ikke bare fra vindkraften, men også byene våre og kulturarven vår, så jeg tror ikke jeg gidder lenger. Så det blir nok avskjedstur til Norge og Sognefjorden i sommer, velkomsttur til Frankrike til neste år, og så tar vi flyttelasset til Frankrike i 2026. Den generelle apatien og likegyldigheten til nordmenn flest, er heller ikke til å leve med." - PermaLiv

I Frankrike derimot river de nå vindkraftverkene for fuglelivet:

Friday, June 14, 2024

Even Helmer Holmstad, Johan Albert Solhaug og M.J. Dahls næringspark på Skreia

Jeg trodde Even Helmer, Johan Albert og M.J. Dahl alle holdt til i ei næringsklynge oppe på Skreia stasjon, hvor de hadde tilhold i det gamle møllebygget til Herman Evensen Fossemøllen fra her i Grythengen, men så viser det seg at de hadde opprettet en hel næringspark på andre sida av vegen for Skreia stasjon mot Kværnum!

Først tenkte jeg at snekkerverkstedet til Johan og dagligvaren til Even Helmer lå svært langt fra hverandre, men det er klart det at mellom dem har stallen vært. De trengte nok et stort lager her både av ved og høy for vinteren, for å holde varmen i disse byggene, og liv i gampen.

I området bakenfor, hvor vi nå ser flere rekkehus, har de hatt havnehage.

Om det har vært et eget bygg for M.J. Dahl og Fællesmissionens trykkeri, er ikke godt å si? Kanskje har han holdt til i samme bygg som Even Helmer, da han sikkert også har hatt bokutsalg her for oppbyggelig litteratur, samt tatt seg tid til å samtale med sine sambygdinger. Så da ville det jo vært perfekt for Dahl å ha tilhold sammen med Even Helmer!¨

Studer denne tidligere næringsparken nærmere på Google:

Google Maps

Telthuset er 11,2 m x 5,6 m. Skal skritte opp det røde huset i venstre hjørne neste gang i Skreia!

Det ble til at jeg bare tok et øyemål av tidligere Steen møbelbutikk denne morgenen, huset har samme form som telthuset, men er større. Enten har det da vært utvidet, ellers så er det bygget slik fra starten, da Johan ville ha noe mere plass.

Det mest sannsynlige er derfor at møllebygget til Herman er benyttet til stall og uthus mellom verkstedet til Johan og butikken til Even Helmer. Derfor kan vi nok anta at dette bygget ikke lenger eksisterer. Men å ende sine dager som stall for dølagampen Rauen og garasje for stassleden i Grythengen, er ingen dårlig skjebne😍

At Even Helmer startet opp dagligvaren der Mistereggen avsluttet, er det ikke tvil om, ellers ville han aldri kunne hatt midler til å investere i Nedre Nygardsætra!

Oppdatering 3!

"På Skreia var snekkerverkstedet det midtre av de tre husene på høyre side (ovenfra). Øverst ligger huset hvor Harald Holmstad drev kolonialhandel på sine gamle dager, snekkerverkstedet ble senere møbelbutikk (Steen), og det store hvite huset nedenfor bygde min farfar (Johan Albert). Det er senere bygget opp etter en brann." - Arne Solhaug

Så da er det klart, næringsparken deres gikk helt ned til det store, kvite huset, og innbefattet også dette. Så de hadde stor havnehage til hestene her! Vi får også vite at han som først eide dette huset, het Eiliv Buskum.

Oppdatering2!

Jeg kom meg ikke ned i Skreia i dag, så jeg tok meg en virtuell tur på Google Maps:


Sannsynligvis har Johan og Even Helmer kjøpt hele området mellom Badstuvegen og vegen inn til Kims, for å ha beite til hesten, mens de var på jobb. Even Helmer etablerte seg da øverst med en liten butikk der Mistereggen dagligvare var til slutt, mens Johan satte opp møllebygget til Herman der vi nå ser et rødt hus rett ovenfor Badstuvegen. Dette ser ut til å kunne være på størrelse med telthuset, kanskje noe større, så mulig det er utvidet? Om møllebygget til Herman fremdeles kan være en del av kjernen her, eller om dette er revet, er ikke godt å si?

Stallen lå vel da i midten, hvor det nå ligger to rekkehus mellom disse to byggene.

Butikken til Even Helmer utgjorde nok bare fremre del av det bygget vi ser i dag, og var nok ganske liten.

Kanskje var det også et lite bygg her for Fællesmissionens trykkeri også, hvor M.J. Dahl holdt til, slik at trykkeriet ikke var del av de to andre byggene?

Så jeg tror vi har oppklart saken nå, hvor Even Helmer, Johan Grythengen og muligens også Fællesmissionen, kjøpte denne tomta i fellesskap. Hvor da snekkerverkstedet til Johan var der det røde huset nå står, butikken til Even Helmer der Mistereggen holdt til, stallen mellom disse to byggene det de to rekkehusene nå er, samt muligens et bygg til for Fællesmissionens trykkeri. Resten av området var beite for hestene, Johan, Even Helmer og M.J. Dahl byttet nok på med å holde hest. Muligens benyttet de stassleden som nå står under telthuset, om vintrene?

Uansett, de holdt da ikke til på selve Skreia stasjon, men over vegen på Kvennomslinna.

Jeg vil tro det var denne stassleden Even Helmer, Johan Albert og M.J. Dahl benyttet til næringsparken sin ved Skreia om vintrene, hvor den da stod trygt parkert om dagen i uthuset mellom butikken til Even Helmer og snekkerverkstedet til Johan😀

Skikkelig tøft at de hadde en hel næringspark der nede, det må jeg si🙌

Oppdatering!
 
Etter å ha tenkt på saken, tror jeg Johan Solhaug flyttet ned møllebygget til Herman, og fortsatte som før der med snekkerverksted, mens Even Helmer bygget opp butikk der bygget til Mistereggen står. Denne butikken ble nok da seinere solgt til Arnesen, som er nevnt i Arne Solhaugs kommentar, og det var da fra dette salget, at Even Helmer fikk midler til å kjøpe Nedre Nygardsætra.
 
Even Helmer solgte sikkert samtidig med at Harald Holmstad gav seg på Kapp og begynte på Kvastad, han ville nok da heller være assistent for sin sønn.

Johan fortsatte da på Skreia, hvor han seinere fikk med seg Bernt Overnengen, og bygde opp nytt snekkerverksted ved Olterud sag i 1937. Det står i Digitalarkivet at Bernt var medeier i Solhaug trevare, men de beholdt selvsagt navnet, da Solhaug var innarbeidet merkevare etter mange år på Skreia. Bernt overgav da sine aksjer til Johan da han gav seg, da han ikke hadde egne barn.

Jeg tror Even Helmer hadde hatt Nedre Nygardsætra i flere år, som en investering, hvor nok da Nelly og Bjarne flyttet dit allerede i 1937. I 1940 ble det bestemt at Bjarne skulle få Nedre Nygardsætra, mens Dora skulle få Grythengen.

Så Harald Holmstad flyttet da tilbake til sin fars butikk, da han flyttet ned til Skreia igjen i 1960.

Fællesmissionens trykkeri vil jeg anta at var en del av butikken til Even Helmer, da et trykkeri går dårlig sammen med støvet i et snekkerverksted.

Even Helmer, Johan Solhaug og M.J. Dahl hadde nok også felles kantine i butikken til Even Helmer, dette ville være naturlig.

Når jeg skal ned i Skreia igjen, skal jeg vurdere om herr Fossemøllens mølle fremdeles kan være en del av grunnstammen til bygget nedenfor tidligere Mistereggen landhandleri, så følg med!

 ***
 
Store nyheter! Det kan være at vi nå har funnet igjen næringsklynga til Johan, Even Helmer og M.J. Dahl på Skreia, og at møllebygget til Herman Evensen Fossemøllen i Grythengen fremdeles står på Skreia!

"Arne Solhaug skriver: "Og overtok Arnesens butikk, naboen ovenfor huset der Solhaug snekkerverksted en gang var."

Betyr dette at det bygget fremdeles står, og at dette er bygget nedenfor Mistereggen? Far mener at møllebygget til Herman i Grythengen, som må ha vært et laftebygg, ble tatt ned og flyttet til Skreia. Står da mølla til Herman på Skreia i dag? Far og jeg tror møllebygget ble tatt ned av Johan, Even Helmer og M.J. Dahl i fellesskap, hvor de etablerte seg med hhv. snekkerverksted, nærbutikk og Fællesmissionens trykkeri i disse lokalene. Fantastisk hvis vi har funnet igjen næringsklynga deres, og hvis møllebygget til Herman Evensen Fossemøllen i Grythengen fremdeles står på Skreia! Men trenger hjelp for å få bekreftet dette!" - PermaLiv

https://www.facebook.com/groups/1722267974705966/posts/3104320473167369/?comment_id=3675557382710339

Åse Skullerud
Administrator
Top contributor
Arne Solhaug De flyttet i 1960.
Arne Solhaug
Åse Skullerud Ok. Og overtok Arnesens butikk, naboen ovenfor huset der Solhaug snekkerverksted en gang var.
https://www.facebook.com/groups/1722267974705966/posts/3104320473167369/?comment_id=3104702999795783&reply_comment_id=3104822139783869

Thursday, June 13, 2024

Bjarne Holmstads A-Ford, sauene på Fostadvollen, Kai Taralruds tidlige karriere, samt steinknuserne i Øverskreien under dyrtida

Her er A-Forden Bjarne Holmstad kjørte sauene med til Fostadvollen, han plukket da ut setene. Sauene gikk like innenfor døra inn mot kjørbrua i Grythengen, hvor stallen var innenfor der igjen, far har lovet å tegne en skisse av låven han reiv i 1966, men det har han enda ikke gjort.

Jeg hadde rett i at det stod et hus på Fostadvollen i min barndom, da var tykk granskog mellom vollen og vegen. Mulig dette var et tidligere åsbruk, i likhet med Oksbakken?

Fotografiet er tatt på Majer gård, det året Bjarne var bestyrer der.

Men hvilket år var dette? Trodde jeg hadde skrevet det ned, men finner det ikke, så får spørre far etter at det har begynt å regne i morgen:-)

Dette var sommeren 1947, se full tekst mellom stjernetegnene nedenfor!

***

Her er A-Forden Bjarne Holmstad kjørte sauene med til Fostadvollen, han plukket da ut setene. Sauene gikk like innenfor døra inn mot kjørbrua i Grythengen, hvor stallen var innenfor der igjen, far har lovet å tegne en skisse av låven han reiv i 1966, men det har han enda ikke gjort.

"På søndag (15. mai 2022) fikk jeg enda et minne av min far, da de var her og passet jentene mens jeg gikk en tur etter Nygardseterstien, som jeg ikke har gått før. I denne anledning kom far under middagen inn på at bestefar brukte å kjøre sauene i Grythengen til Fostadvollen i sin A-Ford. Bestefar Bjarne plukket da ut setene i Forden og fylte den med sauer, hvor mange dette kunne være husket ikke far, men det var nok maks 10 stk."

Jeg hadde rett i at det stod et hus på Fostadvollen i min barndom, da var tykk granskog mellom vollen og vegen. Mulig dette var et tidligere åsbruk, i likhet med Oksbakken?

Fotografiet er tatt på Majer gård, det året Bjarne var bestyrer der.

Men hvilket år var dette? Trodde jeg hadde skrevet det ned, men finner det ikke, så får spørre far etter at det har begynt å regne i morgen:-)

Da har vi oppdateringer!

Bjarne Holmstad var forpakter i Nordre Gardlaus i Kolbu fra 14. april 1944 til 14. april 1947, altså tre år. Tidligere tror jeg at jeg har skrevet fire år, men det er 3 år de var på Gardlaus!

Deretter begynte Bjarne som bestyrer på Majer etter Kloppvegen, han arbeidet her som bestyrer i ett år. Fotografiet er derfor fra sommeren 1947, fotografert på tunet på Majer.

Videre spurte jeg om hvor Kai Taralrud, som started Taralrud Transport (TT), startet sin karriere. Tidligere har jeg omtalt gamle Taralrud med feil fornavn, men han het altså Kai, og han begynte sin karriere som transportør hos Harald Holmstad, da han holdt til på Kvastad, der Fossum handel holdt til til slutt.

Kai Taralrud fortalte Helmer Holmstad at han syntes Harald Holmstad var svært grei, da han fikk arbeide som transportør hos ham, ved å kjøre ut varer, selv om han ikke hadde førerkort. Og dette var da bilen til Harald, slik at han måtte ha stor tillit til Kai som sjåfør, selv uten førerkort.

Jeg husket også på å spørre om steinknuserne, som satt etter Linna i Øverskreien og knuste stein, da jeg kom på far hadde nevnt dette en gang. Her viser det seg at det var Bjarne Holmstad som hadde fortalt om disse til far, dette var i 1920- og 1930-årene, han trodde de tjente ei krone eller to om dagen, for å knuse stein.

De knuste da stein med slegge. Da dette vel var under det som kalles dyrtida, hvor det var mange konkurser og mye arbeidsledighet, kan det vel hende dette var et slags krisearbeid, for å holde liv i folk? Men dette er det sikkert noen som kan mer om?

Steinen de knuste ble da brukt som pukk på Linna, for å forsterke vegen. Denne ble da knust med håndmakt og slegge.

De skulle sett knuseverket ved Fredrikstad i dag, da ville de nok blitt imponerte!

***

Om steinknuserne i Øverskreien


"En liten kommentar om steinknusingen. I likhet med i mange andre kommuner var det veldig tøffe tider i Østre Toten på 20- og 30-tallet. Dette var nødsarbeid, ja. For de som har hørt om Folldalskonflikten, så ble det i 1929 rekruttert en rekke totninger. Gruvearbeiderne streiket, og totningene overtok jobbene deres. De ble ikke akkurat populære. Men at de havnet i Folldal var fordi det ble stor arbeidsledighet her på Østre Toten, og det pågikk lokal verving. Inger-Marit Østby har skrevet en interessant artikkel om dette i Mjøsmuseets årbok for 2022. Det var også en del totninger som havnet i Canada, der det skulle være arbeid å få. Mye kan tyde på at de fikk kommunal hjelp med billetten. De som satt i styre og stell her i Østre Toten var opptatt av å slippe ansvaret for arbeidsledige innbyggere. Så slike tiltak som nevnt ble iverksatt, blant annet med vegbygging og steinknusing. I 1938 var det 1522 arbeidssøkende i kommunen. 267 av disse fikk jobb, hvorav 124 var i nødsarbeid. Den vinteren var det 60 mann i arbeid med steinknusing. I de nevnte tiårene var det stor boligmangel i Østre Toten også, så det sto i det hele tatt ikke så bra til her." - Jon Olav Andersen

Litt om sommerfjøset på Fostadvollen


Jens Herman Skullerud
Angående hus på Fodstadvollen, så husker jeg at jeg var med far opp dit på sommeren, hvor han veide melk på det som da, på 60 tallet var sommerfjøs for Hans og Hjørdis Nygårdseter, og senere Liv og Terje Snoen, om jeg ikke husker feil.
2
Liv Snoen
Jens Herman Skullerud vi hadde ikke mjølkeku der
Jens Herman Skullerud
Liv Snoen Ok. Bare Hans og Hjørdis det da?😊


"På søndag (15. mai 2022) fikk jeg enda et minne av min far, da de var her og passet jentene mens jeg gikk en tur etter Nygardseterstien, som jeg ikke har gått før. I denne anledning kom far under middagen inn på at bestefar brukte å kjøre sauene i Grythengen til Fostadvollen i sin A-Ford. Bestefar Bjarne plukket da ut setene i Forden og fylte den med sauer, hvor mange dette kunne være husket ikke far, men det var nok maks 10 stk. Fostadvollen skal ha vært en voll litt nedenfor parkeringsplassen ved Oksbakken, noe på oversida av vegen. Kan ikke huske at det er noen voll der nå, men skal undersøke nærmere ved anledning. Fostadvollen står det ikke noe om på nettet, kanskje kan det ha vært et åsbruk eller et finne-svedjejorde en gang i tiden? Legger ved et fotografi fra turen, av sauene i Øverby, som ikke ser ut til å trenge noen A-Ford for å komme seg utpå åsen;-)"

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...