Tuesday, June 4, 2024

Brandevoort i Nederland - forbilledlig urbanisme for Toten!

I og omkring kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til Even Helmer, holder det i dag til millioner av subeksurbanitter, som ser NULL verdi i Grythengen som et levende elvebruk ved stenelven Grýta😩

Da har jeg lært det, AO Norge poster konsekvent ikke videoer fra YT, fordi da går algoritmen i bånn! Så da får jeg heller dele AO Norge sitt indirekte innlegg fra Ruben Hanssen / The Aesthetic City.

Arkitekturopprøret Norge | Brandevoort er en helt ny by i Nederland, bygd i løpet av de siste 20 årene | Facebook

Den nye byen Brandevoort i Nederland har 12.000 innbyggere, på Østre Toten er det 15.000 innbyggere, hvor neppe mer enn 3.000 av dem har noe i kulturlandskapet å gjøre. De resterende burde levd gode, urbane liv, i klassisk, velutprøvd arkitektur.

Arkitekturopprøret Gjøvik og Toten | Da har jeg lært det, AO Norge poster konsekvent ikke videoer fra YT, fordi da går algoritmen i bånn | Facebook

Men hva er det kommunen tilbyr sine innbyggere? De to forfeilede typologiene "Tårnet i parken" og bilsuburbia over hele fjøla!

Når man ser en slik video fra Brandevoort, og man så stikker ned i Skreia for å beskue den dystopiske bilsuburbiaen, som sprer seg stadig videre utover øverst i Fossenfeltet, får man bare lyst til å reise hjem. Ikke fnugg av urbant påfyll å få her, da må man ta flyet til Amsterdam.


How Suburbia Destroy(ed) Skreia and Grythengen.

Men å komme hjem hjelper heller ikke, da denne engang så livlige kværnenga vår ved stenelven Grýta, har endt opp som et like suburbant ødeland, som den engang så livlige stasjonsbyen ved Kværnumsstrykene!

Og da dette er Fossemøllen II, kan da Fossemøllen I bli til noe igjen, uten Fossemøllen I & II hånd i hånd inn i evigheten?

Tippoldefar ble da oppkalt etter Marthe Fossemøllens første mann Herman Evensen Fossemøllen, da begges fedre het Even, i 1838 i Fossemøllen, også kjent som Kværnum, da Marthes mann mest trolig døde av kolera i romjula 1836. Selv syntes jeg det var svært morsomt å finne igjen branntaksten Herman Evensen Fossemøllen tegnet i 1835, året før han døde, slik at vi veit akkurat hvordan alt var der nede i de seks årene Even Michelsen Karsrud (alas Ovren Mikkelson i Wisconsin) og Marthe Tandberg (Fossemøllen) dreiv Fossemøllen, fra 1838-1844. Jeg humret godt da jeg kom over denne, for istedenfor brannforsikring, burde han jo tegnet en livspolise!

Ja, og så er det jo en dramatisk historie videre, hvor sjarmoffensiven med å oppkalle tippoldefar etter Marthes første mann ikke virket, hvor de ble fordrevet fra Fossemøllen, og hvor Marthe, oppvokst på storgard og godt gift med møllermesteren i Fossemøllen, endte opp som husmannskone i Overnengen!

Men til slutt ble da Herman Evensen Fossemøllen møllermester i kværnenga Grythengen ved stenelven Grýta, i 1875. Her bygde han opp helt ny mølle med kværnhjul og det hele. Even Michelsen Karsrud reiste til USA i 1871, 73 år gammel, med resten av de barna han og Marthe fikk sammen, kun Herman ble tilbake for å bygge Fossemøllen II, samt å være lenken tilbake i gamlelandet. Mens lillebroren hans ble av Stoughtons store sønner, hvor han bygde Stoughton, norskebyen framfor noen i USA.

Men heller ikke Gjøvik bryr seg om denne historien, vennskapsbyen til Stoughton i Norge. Ville det ikke vært bedre om Gjøvikregionen kunne holde det store årlige Grytheng-spelet på festsletta øverst i Stysjin, om hvordan Fossemøllen II ble til, på initiativ av tøffingen Ovren Mikkelson? Med en stor flokk Wisconsinites som tilskuere (Wisconsin er en av kun tre stater i USA hvor innbyggerne omtales som "-nites"), hvor de fikk servert Grýta-øl brygget på bygg og havre fra Holmstadjordet, og kildevann fra den magiske brønnen?

Og dette er bare en bitte liten del av all den kulturhistorien jeg har avdekket her i denne bitte lille kværnenga vår, siden vi ble jaget tilbake hit fra Gjøvik i 2018. Hvor vi nå må flykte til Frankrike grunnet vindkraften. Samtidig, hvorfor skal vi være her, når hele vår kulturhistorie er overkjørt av bilsuburbia, og all urban og rural kultur på Toten er utradert?

Nei, vi vil ha skikkelig urban kultur, og skikkelig rural kultur, og ikke denne suburbane smørja, som har lagt seg lik et infisert slimlag over landskapet, og hverken er fugl eller fisk!

Da godt å se at de i alle fall har lyktes Brandevoort!


Skreia kunne vært Brandevoort, hvor minimum 12.000 av kommunens innbyggere burde holdt til her, i stedet for i og omkring kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til Even Helmer!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...