Skip to main content

Oppskrift på steinaldermiddag: Elgsteik i kokegrop


Du trenger:

Et lite trillebårlass med runde steiner i størrelser mellom en knyttneve og en håndball. Granitt og harde vulkanske bergarter er å foretrekke. Unngå stein fra kalkholdig fjell.

Nok ved til to timers bålbrenning.

Lårstykke, bog e.l. fra elg.

Friske blader og urter. Bjørk eller lind er utmerket. Eventuelt kan bladene suppleres med never.

Meldestokk

Hasselnøtter

Villepler

Grav en grop stor nok til å romme steinene og kjøttet. Legg steinene i en haug, og plasser veden rundt. Tenn bålet, og la det brenne i minst to timer. Sørg for at alle steinene utsettes for intensiv og vedvarende varme. Mens bålet brenner, pakkes kjøttet inn i blader som beskyttelse mot jord og skitt, og som krydder. Et tynt lag never kan eventuelt omslutte pakken.

Når steinene er gjennomvarme, legges halvparten i gropen, dernest kjøttpakken, som igjen dekkes av et lag varm stein. Gropen dekkes med jord. Torvstykkene legges nederst, med vegetasjonen vendt ned. Gropen skal forsegles helt med jord. La kjøttet steke 1,5-2 timer.

Mens kjøttet stekes, knekkes nøttene. Meldestokken og eplene kan eventuelt trekkes i vann eller ristes lett over ilden. Nøttene blir også mer aromatiske av risting. Server nøttene, eplene og meldestokken som tilbehør til steiken.

(Kilde: Boka «Mat/viten – Tekster fra kunnskapens kjøkken»)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Venter metankatastrofen oss?

I dag inneholder atmosfæren 5 gigatonn metan. Et estimat anslår at rundt 50 gigatonn metan kan være i ferd med å frigis i Arktis, dvs. en tidobling. Flere tusen gigatonn ligger lagret i den arktiske permafrosten, i den Øst-Sibirske arktiske havhylla alene ligger det 500 - 5000 gigatonn metan.

Metan er ved frigjøring mer enn 150 ganger sterkere som klimagass enn CO2, etter 20 år 86 ganger sterkere i gjennomsnitt, og etter 100 år 23 ganger sterkere. Dette fordi den blir til H2O og CO2.

Mennesket er et produkt av ilden, dette ser nå ut til å bli vår bane. Imens er det søndagsåpne butikker som debatteres, selvsagt en uting og et pådriv for konsumerismen, men allikevel et bevis på menneskets korte tidshorisont.

"Geoengineering" kan ikke hjelpe oss, det er langt mer fornuftig å lagre karbon i jordsmonnet. Det er 5-6 ganger mer karbon i jorda enn i atmosfæren og vegetasjonen sammenlagt. Her kan biokull (terra preta) spille en viktig rolle.

Biokull kan bli i jorda i flere hundre tu…

Hurdalsrosa på Toten

Austlandets perle
i dei djupe skogane
på hi sida av Totenåsen,
var raus då ho gav oss hurdalsrosa,
som her stend og raudner
over venleiken sin,
i veggen på våningshuset
til plassen min.

Kva skal vi med fjerne roser frå Nederland, når den venaste rosa i verda,
alt ved husveggen står? Ei våningshusrose var du, og er du, når eg syklar ikring, eg ser du prydar våningshusveggen, på mang ein staseleg storgardsbygning.

Hurdalsrosa vart like gjev
åt fattig som åt rik,
ho skil ikkje
på kven ho skjenkar
av venleiken sin.
I lag med deg,
sjølv ein husmannsplass,
rik vart.
Eit kjærleikshjarte er kvar ei rose
du oss skjenkar.
År etter år,
inga kulde eller tørke,
tek knekken på kjærleiken din,
du gamle hurdalsrosebusk,
ved gråsteinsmuren åt oldefaren min. Kan vi be om meir?