Sunday, December 4, 2016

Oppskrift på steinaldermiddag: Elgsteik i kokegrop


Du trenger:

Et lite trillebårlass med runde steiner i størrelser mellom en knyttneve og en håndball. Granitt og harde vulkanske bergarter er å foretrekke. Unngå stein fra kalkholdig fjell.

Nok ved til to timers bålbrenning.

Lårstykke, bog e.l. fra elg.

Friske blader og urter. Bjørk eller lind er utmerket. Eventuelt kan bladene suppleres med never.

Meldestokk

Hasselnøtter

Villepler

Grav en grop stor nok til å romme steinene og kjøttet. Legg steinene i en haug, og plasser veden rundt. Tenn bålet, og la det brenne i minst to timer. Sørg for at alle steinene utsettes for intensiv og vedvarende varme. Mens bålet brenner, pakkes kjøttet inn i blader som beskyttelse mot jord og skitt, og som krydder. Et tynt lag never kan eventuelt omslutte pakken.

Når steinene er gjennomvarme, legges halvparten i gropen, dernest kjøttpakken, som igjen dekkes av et lag varm stein. Gropen dekkes med jord. Torvstykkene legges nederst, med vegetasjonen vendt ned. Gropen skal forsegles helt med jord. La kjøttet steke 1,5-2 timer.

Mens kjøttet stekes, knekkes nøttene. Meldestokken og eplene kan eventuelt trekkes i vann eller ristes lett over ilden. Nøttene blir også mer aromatiske av risting. Server nøttene, eplene og meldestokken som tilbehør til steiken.

(Kilde: Boka «Mat/viten – Tekster fra kunnskapens kjøkken»)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...