Skip to main content

Raushet: En god form for status

I Norge dominerer janteloven. Derfor kan det å opptre som raus være en bedre status-strategi her i janteland enn å satse på å holde sine medmennesker nede. Da skiller man seg ut fra den gemene hop av jantere. Dessverre synes det som om nordmenn flest mener at den som bryter janteloven er ingen ekte nordmann, langt mindre totning. Det kreves en rak rygg for å framstå som raus. Men klarer du å holde vinden av har du mye å vinne!

Terje Bongard skriver: 
Begge har rett her: Ved å framstå som inkluderende og raus, åpen og forståelsesfull og gi andre rett øker man sin status, Tuva, om det skal være målet, da. Personlig jobber jeg med problemet at Trond har rett: Å få gamle, satte gubber av begge kjønn til å snu er sgs umulig. De må nok dø ut, ja.
Jeg poster hele tråden fra fjessida til "Det biologiske mennesket":

Siden det er 8. mars, velger jeg å slippe en liten "bombe": basert på ca. 45 års erfaring som politisk dyr og ivrig debattant. Min konklusjon er at den påfallende lave deltaking i samfunnsdebatten fra kvinner (altså sånn i gjennomsnitt) bare delvis skyldes kvinneundertrykking, lav sjøltillit hos jenter/dame og høy sjøltillit hos gutter/menn.
Jeg tror menns påfallende større iver (sånn i gjennomsnitt) etter å diskutere, er evolusjonært utvikla, hard-wired.
Damer, skyt meg ned.
Liker
Kommenter
Kommentarer
Ingvild Kvarstein Punsvik Kanskje du har rett; samtidig opplever jeg et veldig stort engasjement blandt kvinner i samfunnsdebattene som foregår utenfor den offenlige sfæren.
(Dog med skarve 26 års personlig erfaring, så den anektotiske bevisbyrden faller absolutt i ditt favør.) Iver, evolusjonært utviklet eller ikke; har aldri vært en mangelvare hos kvinnene jeg vokste opp blandt. Men å velge å trå inn i den offentlige sfæren med sine meninger og sin person er enn helt annen terskel.

Ikke glem trakasseringen og trusslene kvinner i den offentlige samfunnsdebatten møter. Det er lett å være engasjert i trygge omgivelser; noe den offentlige norske samfunnsdebatten på ingen måte er for kvinnene som går inn i den. Dette er det skrevet en hel del om; mengden trussler/trakassering kvinner opplever i vårt offentlige rom -kontra menn, er både betydelig større av omfang og grovere i grad.
Når kjønnene også evolusjonært sett gjerne vurderer fare litt forskjellig er det ikke så rart mange velger å skygge banen.

Jeg tar av hatten for alle kvinner som tørr uttale seg i det offentlige rom på tross av det.

Ingen skudd her fra, altså; men dette er en side av saken jeg opplever at menn ofte glemmer.

LikerSvar18. mars kl. 11:38
Terje Bongard Jeg gjør et forsøk på å beskrive denne kjønnsulikheten i uttrykk (strategi) i boka: Det handler om ulikheten i pådrivet på ulike arenaer: Menn har statistisk høyere show-off-behov, som fører til mer synlighet i utgrupper, store arenaer, toppstillinger osv. Kvinner er akkurat like gode, eller bedre, til å debattere, men føler/kjenner seg mer hjemme i inngrupper. Statistisk slår dette ut i aviser og offentlighet. Jeg er overbevist om at vi snart har et fag som heter evolusjonær sosiologi, som vil revolusjonere faget. Formål: Øke friheten for begge kjønn.
LikerSvar48. mars kl. 11:58
Øyvind Holmstad Knallbra! Dette betyr at kvinner har mye å vinne på RID-modellen, og menn det motsatte. Hvorfor var ikke da RID-modellen hovedparole under 8.mai-togene?
LikerSvar111 t
Øyvind Holmstad
Skriv et svar ...
Trond Andresen Håper du spår rett. Men motstanden mot i det hele tatt å antyde en hypotese som jeg gjør innledningsvis - og å forske på dette - vil være enorm. Bølgen av akademisk fornærmelse og forbannelse over Eias "hjernevask" blir ingenting i forhold. Her er man ikke "rasistisk" (hjernevask). Man er misogyn. Gud hjelpe den som fronter noe slikt.
Berit Anne Einang Gutter har mest selvtillit og tror de vet alt inntil de er 25.... etter det fortsetter de å hevde seg bare på trass..... Uttrykksikonet tongue
Øyvind Holmstad

Skriv et svar ...
Tuva Bongard Munkeby Det er jo også litt artig at du brukte akkurat denne strategien for å si dette, Trond. Det er jo akkurat på denne måten at du øker misnøyen mot denne kunnskapen.

Som jente er jeg fullt klar over at dette er en av faktorene som spiller inn, dog jeg mener undertrykkelse også har medvirket til dette. Samtidig provoserer det meg at du fronter denne kunnskapen med å atter en gang anta at vi damer skal bli sinte.

Jeg kan forsikre deg at jeg ikke skal skyte deg fordi du påpeker sannheten, tvert imot gjør jeg dette selv daglig Uttrykksikonet wink

LikerSvar38. mars kl. 13:59
Trond Andresen Jeg sier det bare her, for å få tilbakemeldinger. Takk for alle til nå. Aggresjonen kommer ikke fra sånne som deg, men fra andre som misliker evolusjonspsykologiens innsikter mer generelt. Ikke minst fra akademikere (også mannlige) som begynner å ane at mye av deres "fag" er bullshit. Slikt er meget smertefullt.
LikerSvar28. mars kl. 14:08Redigert
Tuva Bongard Munkeby Sant, man taper status ved å ta feil. Men man kan også øke status ved å være storsinnet nok til å innse at andre har rett. Forhåpentligvis blir sistnevnte strategi favorisert i fremtiden.
Trond Andresen I det akademiske miljø? Der er jeg mer pessimistisk.

“A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it.”
― Max Planck

“Science advances one funeral at a time.”
― Max Planck
Se oversettelse
Trond Andresen Dette er også en variant:

"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
-Arthur Schopenhauer
Se oversettelse
Terje Bongard Begge har rett her: Ved å framstå som inkluderende og raus, åpen og forståelsesfull og gi andre rett øker man sin status, Tuva, om det skal være målet, da. Personlig jobber jeg med problemet at Trond har rett: Å få gamle, satte gubber av begge kjønn til å snu er sgs umulig. De må nok dø ut, ja.
LikerSvar18. mars kl. 14:51
Tuva Bongard Munkeby Ja dere har nok rett. Hyggelig å håpe da 
LikerSvar18. mars kl. 15:10
Trond Andresen Inngruppa for f.eks. en kjønnsforsker (som er i faglige vansker pga evolusjonspsykologien) er kollegene, som opplever det samme. Hvis vedkommende er raus og gir andre (oss) rett, så er disse i utgruppa og det har man mindre glede av. Mens man blir forræder i sin inngruppe. Det er mye mer betydningsfullt.
LikerSvar18. mars kl. 15:16

Comments

Popular posts from this blog

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…