Skip to main content

Jeg savner fortauet!

Storgata i Gjøvik etter oppgraderinger sommeren 2011

Personlig savner jeg fortauet. Hvordan kan man kose seg på en fortausrestaurant uten fortau? Kanskje har det noe å gjøre med Alexanders tredje "livsverdi"?
BOUNDARIES is the way in which the field-like effect of a center is strengthened by the creation of a ring-like center, made of smaller centers which surround and intensify the first. The boundary also unites the center with the centers beyond it, thus strengthening it further. - Christopher Alexander
Den nye gågata i Gjøvik, ikke fullt så sjarmerende som gågata i Lillehammer, men muligens et par hakk bedre enn Hamars gågate

Kanskje er jeg negativ, men jeg reagerer også på det dominerende inntrykket av massive betongheller. Det er som jeg kan kjenne et snev av Le Corbusier. I et leserbrev i OA var det en som kalte nyskapningen "fra asfaltgate til betonggate". Jeg tror han har et poeng.

Comments

  1. Jeg liker godt denne shared space-ideen. Det var stort sett slik man bygget gater frem til bilen begynte å gjøre seg gjeldende. Imidlertid er jeg enig i at betong stort sett blir trist og litt for industrielt for folk flest. Her er det også brukt på en måte som imiterer stein, uten at noen blir overbevist, og i stedet for å utnytte de mulighetene som måtte ligge i betongen som materiale.

    ReplyDelete
  2. Kanskje er det arkader jeg savner? Kanskje blir gata for bred i forhold til bygningene, når man ikke får delt den opp med fortau + midtdel? Jeg får uansett ingen "senterfølelse" her (Nb! ikke kjøpesenter), slik jeg gjør i tilsvarende smale gater i gamlebyen i København.

    Uannsett, flatene blir for store og det massive inntrykket av grove betongheller for voldsomt. Det eneste jeg kan tenke meg som kan bøte på situasjonen inntil neste renovering, kanskje om 50 år, er å bringe inn en mengde fraktaler eller fraktalverdier, slik at man kan ivareta den menneskelige skala. Forsøk har vist at der den menneskelige skala mangler, og der denne ikke følger lovene for universell skalering slik disse er definert av Salingaros, vil menneskets biofiliske instinkter settes i alarmberedskap. Dette føler jeg på i den nye storgata i Gjøvik, men jeg kjenner det enda kraftigere når jeg vandrer rundt på taket til det nye operabygget i Bjørvika.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.