Skip to main content

Modernistenes fornektings- og forføringsstrategier

Close-up of the dorsal fin of a male dragonet. Photo: Hans Hillewaert

Nok et fantastisk essay av Nikos A. Salingaros! Med en gang jeg så dette flunkende nye essayet av Salingaros tok jeg kontakt med PRI-redaktør Craig Mackintosh med spørsmål om han ville trykke det. Svaret var positivt, og jeg kontaktet deretter Salingaros, som velvillig lot oss gjengi det, som nummer to i verden.

Modernismen og modernistisk arkitektur er en tragedie fra A til Å. Allikevel, gjennom globale maktstrukturer og manipulerende kontroll over mediene, fortsetter modernistenes falske trosdogmer å infisere våre samfunn. Personlig ser jeg mitt liv som mer eller mindre ødelagt i modernitetens kjølvann, med sitt totale fravær av naturlige livsmønstre/"patterns" og av naturlig/naturens geometri. Men dette er av underordnet betydning. Langt verre er det at de har forpestet min lille datters store verden!

Les og lær mer om de kreftene som har formet/former vårt moderne samfunns totale meningsløshet:

Cognitive Dissonance and Non-adaptive Architecture: Seven Tactics for Denying the Truth

Se også Jim Kalb sin kommentar til Nikos essay her.

Comments

Popular posts from this blog

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.