Detta inlägg är obligatorisk läsning för alla medlemmar. Här följer syfte och regler (se längre ner).
Vårt nätverk grundades i början av 2015, men har redan blivit rikstäckande med grupperingar i hela landet. Nätverkets mål är vackrare arkitektur i Sverige och fokus i detta forum ska alltid peka mot det målet. Vi vill förtydliga att nätverket önskar att det byggs mycket i Sverige, men vackert. Vi är inga NEJ-sägare till något annat än ful arkitektur.
ARKITEKTURUPPRORET - DET FINNS ALTERNATIV TILL FYRKANTIGA LÅDOR
Här följer våra regler (längre ner) och en sammanfattning av vårt syfte. Vi har den sista tiden arbetat för att förbättra samtalsklimatet i forumet och har därför utökat så att vi numera är hela 12 administratörer. Detta inlägg är utformades efter att majoriteten av administratörerna möttes i Malmö den 16 maj med vissa modifieringar den 14 juli.
Först och främst, missa inte vårt systerforum "Nyproduktion i klassisk tradition": https://www.facebook.com/groups/1388047898075730/. Där hittar du många vackra alternativ till fyrkantig modernism.
Med klassisk tradition pratar vi inte om renässansslott utan det behöver inte vara mer komplicerat än att byggnaderna utrustas med runda hörn, sneda tak, delade fönster och användandet av olika färger. I denna grupp presenterar vi framförallt tyska exempel som också hade kunnat byggas i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Nybyggnation i klassisk tradition behöver inte bli dyrare än funkis/modernism. Till kritikerna vill vi förtydliga att bygga i klassisk tradition inte är det samma som att kopiera äldre stilar utan är en fortsättning på ett framgångsrikt regelverk. Sedan står det fritt att utveckla ny ornamentik med mera. Vårt nätverk är nödvändigtvis inte emot modernistisk arkitektur, vi vill bara att det åtminstone ska finnas klassiska alternativ bland de nya arkitektförslag som presenteras.
Tillhör vi YIMBY-rörelsen eller NIMBY-rörelsen? Svaret är båda eller ingen. Vi önskar att det byggs mycket och tätt så länge det byggs med vacker arkitektur. Tät kvartersbyggnation och byggnader med mindre butiker i bottenplan är att föredra framför dagens friliggande block och köpcenter. Det ger en mer levande stad. De som hävdar att vi vill bromsa nybyggen har alltså fel. Vi säger nej till det fula, men ja till det vackra. Rivningar av äldre bebyggelse är endast okej i fall där den rivna byggnaden ersätts av något ännu vackrare. Därför är vi emot byggen som Nobel Center i Stockholm, domkyrkoforum i Lund och rådhuset i Kristianstad, men om det i liknande fall skulle ha presenteras ett vackert motförslag kanske vi hade varit av en annan åsikt. Tyvärr händer det sällan i Sverige. För att sammanfatta det hela så älskar vi all nybyggnation oavsett om den är hög eller låg så länge den är vacker.
Som ni vet revs det mesta av den äldre bebyggelsen i Sverige på 60-70-talet för att ersättas av betong. Några fina pärlor finns kvar, men desto mer är borta. I Sverige råder sedan mitten av 1900-talet arkitektonisk diktatur. Det mesta som byggs i Sverige idag är fyrkantigt och tråkigt, s.k funkis eller modernism. Inga lärdomar har tagits sedan 1960-talets Klararivningar eller Caroli City i Malmö. Fyrkantiga lådor dominerar fullständigt och inget annat erbjuds. Ingen hänsyn tas till städernas historia vid nybyggen. Det borde (precis som i Tyskland och Polen) finnas bestämmelser som kräver att alla nybyggen görs med hänsyn till omgivningarna och områdets historik.
SLUTA BYGGA LÅDOR. Invånarna vill inte ha dem.
1. Vi försöker framöver att inte posta för många nya inlägg på en gång så att medlemmarna inte känner sig överinformerade. Om det redan har kommit fem inlägg under en dag kan det vara smart att invänta sitt planerade inlägg till dagen efter. Därmed hinner vi diskutera klart pågående diskussioner innan vi ger oss in på nästa. Nya inlägg kan därmed också få större uppmärksamhet. En tumregel är max 1 inlägg per person per dag. Kommentarer får du självklart skriva hur många du vill, men vi försöker hålla en stilfull timeline genom få inlägg, men hög kvalité Uttrykksikonet smile
2. Jag ber alla att inte bara posta inlägg om de fula byggnader som vi vill bekämpa utan det vore trevligt om vi också kunde posta bilder på vacker arkitektur (både nybyggen och gamla byggnader). Därmed kanske den ibland lite hätska tonen i inläggen om ful arkitektur kan balanseras mot den glada tonen i inläggen om vacker arkitektur. Självklart är vi alla arga på allt det fula som byggs i Sverige, men vi kan försöka hålla oss till ilska istället för hat i det vi skriver. Vad som är vackert är upp till var och en, men vi ser jag gärna bilder på jugendarkitektur, Art deco, postmodernism eller nyklassicism. Många medlemmar har ett stort behov att få utlopp på sin ilska mot de massiva rivningarna och det fula som byggs och därför skapade vi ett sidoforum i juli där ni kan avreagera er. Det nya forumet ”Stoppa förfulningarna av våra städer” når du här: https://www.facebook.com/groups/saynotouglyarchitecture/
3. Vi är i dagsläget hela 12 administratörer och vi kommer inte släppa igenom vilka inlägg som helst framöver. Bli inte arga om era inlägg ibland raderas utan posta något annat istället. Inlägg utan relevans för gruppen raderas så klart omgående. Vid upprepade ämnen kan vi ibland radera och hänvisa till gamla trådar där det istället går bra att skriva nya kommentarer. Medlemmar som skriver hatiska kommentarer eller gör personliga påhopp får en varning innan han/hon utesluts.
4. Vi kommer ibland behöva radera kommentarer från användare, men bara i de fall där vi misstänker att debatten kan spåra ur. Då handlar det framförallt om personangrepp eller hatiska kommentarer. Detta för allas trivsel. Försök hålla en god ton så att alla medlemmar trivs. Vi kan ju inte alltid vara överens och det som den ena tycker är vackert kanske den andra tycker är fult.
Tack alla som vill vara med och rädda Sverige från ful arkitektur.
För övrigt, missa inte att Arkitekturupproret numera också finns i Finland: https://www.facebook.com/groups/Arkkitehtuurikapina/. Vi hoppas snart spridas också till Danmark (på gång) och Norge. Därutöver håller Daniel Wimhed på att skapa en hemsida med blogg på www.arkitekteurupproret.se.
Sprid vårt budskap, våra bilder och hjälp oss att locka nya medlemmar.
mvh Edvard, grundare av "Arkitekturupproret - Det finns alternativ till fyrkantiga lådor".
HJÄLP OSS ATT VÄXA
Sedan vill vi uppmana alla medlemmar med intresse för denna grupp att hjälpa till i värvandet av nya medlemmar. Har du vänner som du tror kan ha ett intresse? Under forumsrutan uppe till höger där det står "MEDLEMMAR" kan du lägga till medlemmar direkt från din egen vänlista. Vi vill så klart växa och bli ännu större. Med en stor mängd medlemmar kan vi i framtiden bli en maktfaktor som kan påverka det som byggs i Sverige. Ska vi växa så måste ni medlemmar hjälpa till.SYFTE
Är du trött på att all nybyggnation i Sverige är fyrkantig, likriktig och tråkig? Vi vill visa att det finns alternativ till fyrkantiga lådor. Är det inte dags att låta oss invånare vara med och välja arkitektur? Enligt en ny brittisk undersökning föredrar 77 % traditionell arkitektur vid nyproduktion. 23 % föredrar modernism/funkis/glaslådor. Ändå är så gott som all nyproduktion i Sverige fyrkantiga lådor. Vår grupp arbetar för att främja att också Sverige ibland ska våga bygga enligt andra arkitekturstilar. Framförallt vill vi främja allt som ryms inom klassisk tradition, men även postmodernism och s.k. neo Art Deco eller liknande. Nybyggnation enligt klassisk tradition sker redan i stor skala i Tyskland, Storbritannien, Belgien, Polen, Frankrike, Polen m.fl., men aldrig i Sverige. Vi vill protestera mot rådande arkitekturnormer och visa att det fortfarande går att bygga vackert till ett bra pris också på 2000-talet. Vårt nätverk försöker påverka byggnadsnämnderna i Sveriges städer att titta på klassiska arkitektfirmor från framförallt Tyskland, Storbritannien, USA, Belgien och Polen. Vi vill hjälpa politiker och byggherrar att knyta rätt kontakter och våga välja andra byggherrar än JM, NCC, SKANA och PEAB.Med klassisk tradition pratar vi inte om renässansslott utan det behöver inte vara mer komplicerat än att byggnaderna utrustas med runda hörn, sneda tak, delade fönster och användandet av olika färger. I denna grupp presenterar vi framförallt tyska exempel som också hade kunnat byggas i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Nybyggnation i klassisk tradition behöver inte bli dyrare än funkis/modernism. Till kritikerna vill vi förtydliga att bygga i klassisk tradition inte är det samma som att kopiera äldre stilar utan är en fortsättning på ett framgångsrikt regelverk. Sedan står det fritt att utveckla ny ornamentik med mera. Vårt nätverk är nödvändigtvis inte emot modernistisk arkitektur, vi vill bara att det åtminstone ska finnas klassiska alternativ bland de nya arkitektförslag som presenteras.
Tillhör vi YIMBY-rörelsen eller NIMBY-rörelsen? Svaret är båda eller ingen. Vi önskar att det byggs mycket och tätt så länge det byggs med vacker arkitektur. Tät kvartersbyggnation och byggnader med mindre butiker i bottenplan är att föredra framför dagens friliggande block och köpcenter. Det ger en mer levande stad. De som hävdar att vi vill bromsa nybyggen har alltså fel. Vi säger nej till det fula, men ja till det vackra. Rivningar av äldre bebyggelse är endast okej i fall där den rivna byggnaden ersätts av något ännu vackrare. Därför är vi emot byggen som Nobel Center i Stockholm, domkyrkoforum i Lund och rådhuset i Kristianstad, men om det i liknande fall skulle ha presenteras ett vackert motförslag kanske vi hade varit av en annan åsikt. Tyvärr händer det sällan i Sverige. För att sammanfatta det hela så älskar vi all nybyggnation oavsett om den är hög eller låg så länge den är vacker.
Som ni vet revs det mesta av den äldre bebyggelsen i Sverige på 60-70-talet för att ersättas av betong. Några fina pärlor finns kvar, men desto mer är borta. I Sverige råder sedan mitten av 1900-talet arkitektonisk diktatur. Det mesta som byggs i Sverige idag är fyrkantigt och tråkigt, s.k funkis eller modernism. Inga lärdomar har tagits sedan 1960-talets Klararivningar eller Caroli City i Malmö. Fyrkantiga lådor dominerar fullständigt och inget annat erbjuds. Ingen hänsyn tas till städernas historia vid nybyggen. Det borde (precis som i Tyskland och Polen) finnas bestämmelser som kräver att alla nybyggen görs med hänsyn till omgivningarna och områdets historik.
SLUTA BYGGA LÅDOR. Invånarna vill inte ha dem.
Nei takk! Også i Norge!!! |
FORUMETS REGLER
Nyligen ändrade vi inställningarna så att alla medlemmar numera kan posta egna inlägg. Sedan dess har inläggen regnat in. Det är trevligt att forumet har blivit populärt på så kort tid (vi har bara funnits under 2015), men det har också kommit in en del klagomål på att tonen har blivit lite för hätsk. För att råda bot på detta får vi ha några regler framöver.1. Vi försöker framöver att inte posta för många nya inlägg på en gång så att medlemmarna inte känner sig överinformerade. Om det redan har kommit fem inlägg under en dag kan det vara smart att invänta sitt planerade inlägg till dagen efter. Därmed hinner vi diskutera klart pågående diskussioner innan vi ger oss in på nästa. Nya inlägg kan därmed också få större uppmärksamhet. En tumregel är max 1 inlägg per person per dag. Kommentarer får du självklart skriva hur många du vill, men vi försöker hålla en stilfull timeline genom få inlägg, men hög kvalité Uttrykksikonet smile
2. Jag ber alla att inte bara posta inlägg om de fula byggnader som vi vill bekämpa utan det vore trevligt om vi också kunde posta bilder på vacker arkitektur (både nybyggen och gamla byggnader). Därmed kanske den ibland lite hätska tonen i inläggen om ful arkitektur kan balanseras mot den glada tonen i inläggen om vacker arkitektur. Självklart är vi alla arga på allt det fula som byggs i Sverige, men vi kan försöka hålla oss till ilska istället för hat i det vi skriver. Vad som är vackert är upp till var och en, men vi ser jag gärna bilder på jugendarkitektur, Art deco, postmodernism eller nyklassicism. Många medlemmar har ett stort behov att få utlopp på sin ilska mot de massiva rivningarna och det fula som byggs och därför skapade vi ett sidoforum i juli där ni kan avreagera er. Det nya forumet ”Stoppa förfulningarna av våra städer” når du här: https://www.facebook.com/groups/saynotouglyarchitecture/
3. Vi är i dagsläget hela 12 administratörer och vi kommer inte släppa igenom vilka inlägg som helst framöver. Bli inte arga om era inlägg ibland raderas utan posta något annat istället. Inlägg utan relevans för gruppen raderas så klart omgående. Vid upprepade ämnen kan vi ibland radera och hänvisa till gamla trådar där det istället går bra att skriva nya kommentarer. Medlemmar som skriver hatiska kommentarer eller gör personliga påhopp får en varning innan han/hon utesluts.
4. Vi kommer ibland behöva radera kommentarer från användare, men bara i de fall där vi misstänker att debatten kan spåra ur. Då handlar det framförallt om personangrepp eller hatiska kommentarer. Detta för allas trivsel. Försök hålla en god ton så att alla medlemmar trivs. Vi kan ju inte alltid vara överens och det som den ena tycker är vackert kanske den andra tycker är fult.
Tack alla som vill vara med och rädda Sverige från ful arkitektur.
För övrigt, missa inte att Arkitekturupproret numera också finns i Finland: https://www.facebook.com/groups/Arkkitehtuurikapina/. Vi hoppas snart spridas också till Danmark (på gång) och Norge. Därutöver håller Daniel Wimhed på att skapa en hemsida med blogg på www.arkitekteurupproret.se.
Sprid vårt budskap, våra bilder och hjälp oss att locka nya medlemmar.
mvh Edvard, grundare av "Arkitekturupproret - Det finns alternativ till fyrkantiga lådor".
Måtte vi ha like store ambisjoner for Norge som de svenske arkitekturopprørerne! Jeg håper å kunne være med å dra i gang et norsk arkitekturopprør til vinteren, men trenger arkitekter på laget som gløder for gjenreisningen av den klassiske arkitekturtradisjonen. |
PS. En stad som eftersträvar modern och nyskapande bebyggelse kommer alltid upplevas som omodern då det som är modernt idag är omodernt i morgon. En stad som istället eftersträvar vacker bebyggelse kommer alltid upplevas som vacker då det som är vackert idag även är vackert i morgon.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.