Monday, April 4, 2016

Ei hiroshima-bombe forsvinner i havene per sekund

Uhyggelige tall fra ny klimarapport. Havet lagrer energi fra menneskelig aktivitet tilsvarende ei hiroshimabombe hvert sekund. Mennesket har i sannhet ikke taklet all energien vi har fått i fanget, og som vår velferd bygger på.

Oppvarminga av havet har eksplodert siden 1997

Pål Steigan forklarer godt hvordan økonomisk vekst varmer opp jordkloden:
Det begynner å demre? Prosentvis vekst er helt greit å takle over noen få tiår, men over noen generasjoner blir den en umulighet. Astrofysikeren og matematikeren Tom Murphy har regnet ut at dersom vi på jorda skulle ha en vekst i energiforbruket på 2,3% i året i fjorten hundre år, ville vi måtte produsere mer energi enn sola, og jordoverflaten måtte ha en overflatetemperatur som er høyere enn overflatetemperaturen på sola.

Einstein skal ha sagt at eksponentiell vekst er en av de største kreftene i universet. Han skulle være rett mann til å uttale seg om kreftene i universet. Eksponentiell vekst betyr nettopp at du ha en prosentvis vekst på toppen av den prosentvise veksten du alt har hatt. Da får du til slutt en kurve som går loddrett til værs.

Altså må den eksponentielle veksten ta slutt. Dette er ikke et politisk spørsmål. Det er rein fysikk og matematikk. Jorda er et endelig system som har sine helt klare grenser. Eksponentiell vekst kan ikke pågå lenge før de fysiske grensene setter en stopp for all videre vekst. På et eller annet tidspunkt må det altså flate ut.
Samtidig som havet oppvarmes blir verdens innsjøer til ørken.
Den en gang over 2.500 kvadratmeter store Pooposjøen er offisielt uttørket. Med den forsvant livsgrunnlaget til flere tusen mennesker og livene til flere hundre fugler og millionvis av fisk.
- Bolivias nest største innsjø har blitt en ørken

Wikimedia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...