Thursday, August 4, 2016

Blått lys er helseskadelig

Blått lys invaderer våre liv i stadig større grad, fra TVer, dataskjermer og LED-lys. Ikke kun i hjemmene, men også i det offentlige rom. Å ha dette blå lyset i utsiktsretningen fra balkongen eller stua kan virke forstyrrende.

I Hurdal har en arkitekt laget en "skulptur" av blått lys som henger i lufta over Blindesenteret ved Hurdalssjøen. Dette er meget forstyrrende og ligger som en depressiv følelse over de beroligende skogene, som ellers preger landskapsbildet. "Lysskulpturen" ligger rett i utsiktsretningen fra Hurdal økolandsby. De blinde er heldige som slipper å eksponeres for dette "kunstverket".

Ny forskning viser at blått lys er helseskadelig og en direkte årsak til bipolar lidelse hos mange nordmenn. Tenk mer på dette når du møblerer hjemmet. Kanskje kan det blå lyset som siver ut fra kontorvinduet eller TV-stua gi en depressiv stemning i nabolaget?

Uansett er det lurt å benytte lysdempende/lystette gardiner!

Oransje briller kan imidlertid hjelpe til med å dempe symptomene. Neste gang du kjøper solbriller kan det være fornuftig å kjøpe de med oransje glass.

Les artikkelen fra Forskning.no her.

Fra artikkelen:
I dag har også LED-teknologien gitt oss mer blått lys innendørs, både gjennom skjermene vi bruker, og vanlig innelys.

Henriksen sier medisineringen pasientene får i dag ikke er bra nok. Den får ikke pasientene ut av en depressiv eller manisk episode fort nok. Bipolar lidelse er den diagnosen med størst risiko for selvmord.

– Av en grunn som vi ikke har oversikt over enda, er nok bipolare i manisk fase ekstra følsomme for blått lys. Det ser ut til at blått lys holder i gang den maniske episoden, sier Henriksen.

Hun ville prøve å ta bort det blå lyset hos maniske bipolare. Løsningen ble oransje briller, som blokkerer blått lys.

Pasienter med mani gikk med de oransje brillene fra seks om ettermiddagen til åtte om morgenen i en uke. En annen gruppe fikk blanke briller. Alle mottok vanlig behandling i tillegg. Etter bare tre dager var pasientene med oransje briller vesentlig mye bedre.
Blått lys er helseskadelig for deg og dine omgivelser

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...