Skip to main content

Blått lys er helseskadelig

Blått lys invaderer våre liv i stadig større grad, fra TVer, dataskjermer og LED-lys. Ikke kun i hjemmene, men også i det offentlige rom. Å ha dette blå lyset i utsiktsretningen fra balkongen eller stua kan virke forstyrrende.

I Hurdal har en arkitekt laget en "skulptur" av blått lys som henger i lufta over Blindesenteret ved Hurdalssjøen. Dette er meget forstyrrende og ligger som en depressiv følelse over de beroligende skogene, som ellers preger landskapsbildet. "Lysskulpturen" ligger rett i utsiktsretningen fra Hurdal økolandsby. De blinde er heldige som slipper å eksponeres for dette "kunstverket".

Ny forskning viser at blått lys er helseskadelig og en direkte årsak til bipolar lidelse hos mange nordmenn. Tenk mer på dette når du møblerer hjemmet. Kanskje kan det blå lyset som siver ut fra kontorvinduet eller TV-stua gi en depressiv stemning i nabolaget?

Uansett er det lurt å benytte lysdempende/lystette gardiner!

Oransje briller kan imidlertid hjelpe til med å dempe symptomene. Neste gang du kjøper solbriller kan det være fornuftig å kjøpe de med oransje glass.

Les artikkelen fra Forskning.no her.

Fra artikkelen:
I dag har også LED-teknologien gitt oss mer blått lys innendørs, både gjennom skjermene vi bruker, og vanlig innelys.

Henriksen sier medisineringen pasientene får i dag ikke er bra nok. Den får ikke pasientene ut av en depressiv eller manisk episode fort nok. Bipolar lidelse er den diagnosen med størst risiko for selvmord.

– Av en grunn som vi ikke har oversikt over enda, er nok bipolare i manisk fase ekstra følsomme for blått lys. Det ser ut til at blått lys holder i gang den maniske episoden, sier Henriksen.

Hun ville prøve å ta bort det blå lyset hos maniske bipolare. Løsningen ble oransje briller, som blokkerer blått lys.

Pasienter med mani gikk med de oransje brillene fra seks om ettermiddagen til åtte om morgenen i en uke. En annen gruppe fikk blanke briller. Alle mottok vanlig behandling i tillegg. Etter bare tre dager var pasientene med oransje briller vesentlig mye bedre.
Blått lys er helseskadelig for deg og dine omgivelser

Relatert


Comments

Popular posts from this blog

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166