Skip to main content

Stillhetens graf

www.ourfiniteworld.com

Hva vi er i størst mangel av under vårt økonomiske paradigme, er stillhet. Stillhet er en gave. En gave som har fulgt oss siden tidenes morgen. Med moderniteten forsvant denne gaven, denne kilden til refleksjon. Stillhet gir ro i sjela.

Derfor representerer Tverbergs energigraf et håp om stillhetens tilbakekomst. Å tale er sølv, å tie er gull. Stillhet er gull verdt!

Med tapet av energi vil vi aldri igjen kunne utvinne mer gull, da gull er en av engangsgavene. Istedenfor vil vi bli velsignet med en annen form for gull, stillhetens gull. Og dette til evig tid, da syklusenes tid er forbi.

Ja visst vil vi tape mye. Som internett, bilen, engangsbleia, tannlegen, pensjonen, feriereisene, sykehuset, jernøksa, stålsaga, jobben, REMA 1000, appelsinen, kaffen, lokalavisa, selvangivelsen, brillene, skolen, barnehagen, bindersen, ostehøvelen, jernbanen, GPS-navigasjon, mobiltelefonen, Fantomet, for å nevne noe.

Men vi vil vinne stillheten. Og sett gjennom mine øyne vil dette være et lite offer for å gjenvinne stillheten. Den mest dyrebare av gaver. Stillheten.

Comments

Popular posts from this blog

Den store påskeflukten

Republiserer denne artikkelen i anledning at vi nærmer oss påske. Butikkene er allerede fulle av påsketilbud, og PermaLiv er også tidlig ute i påskegult. Enhver som har skaffet seg hytte i fjellheimen istedenfor å investere pengene i allmenningene, som f.eks. det utmerkede Livoll leirsted, burde gå i seg selv. Den suburbane fjellhytta med tilhørende SUV er et like alvorlig naturovergrep som å drepe svarte neshorn. Det finnes ingen som helst forskjell på de som kjører SUV på E6 oppover Gudbrandsdalen til hyttepalassene sine i fjellet, og de som reiser til Afrika for å krypskyte svarte neshorn i påsken.
Når energien brukes til å holde eller helst øke dagens produksjonstempo er det ikke noe som heter miljøvennlig energi. Danmarks 13000 vindmøllevinger av glassfiber som må byttes er et miljøproblem. Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig. Nesten alt av transport og produksjon er oljedrevet, og det finnes ikke noe bærekraftig alternativ. Forbruket må ned, ent…

Slippers in the Sand

From a beach on Bantayan, Philippines.

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…