Wednesday, July 29, 2015

Jeg er en høysensitiv mann!

I mange år har jeg regnet meg selv som høysensitiv og vært stolt av det. Men at det finnes en forening for oss høysensitive hadde jeg allikevel aldri innbilt meg. Det at jeg ble klar over dette i dag må jeg takke kona for, da hun på biblioteket stoppet opp for å se på informasjonstavla. Og der lyste imot meg et lite ark med informasjon om foreningen for de høysensitive. Med en gang visste jeg at dette er foreningen for meg!

Som HS-person trives jeg best i stillhet i naturen med kaffekoppen og ei god bok

Tidligere har jeg blitt med i Norsk forening mot støy, men denne dekker bare en liten del av spekteret. Å bli utsatt for lys, biler, asfaltflater, tobakksrøyk, modernistisk arkitektur med mer er like ille. Sanseinntrykk oppfattes 3-5 ganger sterkere for høysensitive mennesker!

Vi høysensitive er som laven på trærne, og værer hvis det er noe galt i omgivelsene. Derfor må vi høysensitive ses på som en ressurs og en rettesnor for samfunnet. Problemet er at de fleste høysensitive er introverte, faktisk er 70 prosent av oss dette. Introverthet blir av mange sett på som et sykdomstrekk. Med Foreningen for høysensitive håper jeg vi kan få en introvert revolusjon. Ekstroverte er dessverre altfor ofte bøller, og til dels nyter de å utsette høysensitive mennesker for overstimuli, eller å latterliggjøre oss. Dette må det bli slutt på!

Å være høysensitiv blir vel neppe sett på som en maskulin egenskap, men vi menn er like sensitive som kvinner. En av fem mennesker faller inn under kategorien høysensitiv, denne fordelingsfaktoren finner vi også igjen hos mange dyrearter.

Er det noe jeg merker på mine mange stopp ved norske byggeplasser er det fraværet av høysensitive menn. Hva jeg observerer er tvert imot en orkeaktig oppførsel, og denne orkaktigheten tror jeg dessverre dominerer byggebransjen som helhet. Kunne byggingen av Norge overlates til høysensitive kvinner og menn, tror jeg vi ville fått et langt bedre samfunn.

På testen før høysensitivitethet scoret jeg hele 23 av 27 poeng, og jeg kan derfor regne meg som superhøysensitiv.

I skrivende stund har jeg vært medlem av Foreningen for høysensitive i 30 minutter, og kjenner meg allerede meget bedre. Å være del av et fellesskap betyr mye for selvtillit og motivasjon. Ut året er det halv pris på medlemsskap for menn. Bli medlem du også! Sammen er vi sterke!

2 comments:

  1. Jeg sitter her og leser, utslitt etter et opphold på hytten, fordi den ro og stillhet jeg ønsket å nyte ble jaget på dør av naboer med orkeaktig oppførsel, som du så treffende benevner det. Og det var ingen engangshendelse. Det tar meg nok noen dager å komme til hektene igjen, samt at jeg må ta inn over meg at mitt herlige fristed aldri blir det samme igjen. Og så må jeg antakelig investere i noe godt hørselsvern. *hjertesukk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg føler med deg! I år måtte jeg låne min brors hytte, for på mine foreldres hytte på Totenåsen er nå idyllen ødelagt av noen som har installert et dieselaggregat i uthuset, slik at de kan nyte TV og lys om kveldene. Dette starter de opp om kvelden ved fem-tida, og det fortsetter å dure til de legger seg ved 11-12-tida. Nede ved Huetjernet er idyllen totalt ødelagt, og å ta med min datter på fisketur med sin nyinnkjøpte rosa fiskestang nede ved tjernet, blir meningsløst.

      Her er et bilde fra en fisketur i fjellet med min datters rosa fiskestang:

      http://4.bp.blogspot.com/-XqPCTopgLno/VapDZ88eBFI/AAAAAAAAmuo/zIkrOE3dDT8/s1600/Fiske%2Bved%2BOryllingen.jpeg

      Jeg prøvde å ta opp saken med Østre Toten kommune, men de er likegyldige. Jeg oversendte kommunens svar til økofilosofen Nils Faarlund, som er medlem av Åsens venner, og han syntes kommunens manglende vilje til engasjement var talende.

      Med foreningen for de høysensitive i ryggen skal jeg se om jeg får krefter til å ta fatt på saken på nytt i løpet av vinteren?

      Hva du kan gjøre vet jeg ikke? Av egen erfaring vet jeg at denne typen oppførsel gjerne følges opp av sanksjoner og intensivert plaging av denne "merkelige høysensitive personen", hvis man forsøker å ta fatt i saken. Derfor bør vi forsøke å endre samfunnets holdninger, slik at det blir disse "orkeaktige" menneskene som framstår som de merkelige.

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...