Monday, September 16, 2024

The Pathetic Bullshit of this So Called World!

Selv i fredelige Einunndalen, Norges lengste og best bevarte sæterdal, er det bare galninger. Jeg hadde det travelt med å hente jentene på leir på Gålå, da jeg kjørte feil i et kryss og havnet i Oppdal bygdealmenning, hvor jeg fikk en bil like oppi meg, selv om jeg lå i både 100 og 110 km/t. Til slutt måtte jeg bare slippe ham forbi, hvor han forsvant videre innover her, som ei kule!

Men selv om jeg hadde det travelt, måtte jeg bare stoppe på litt her, da jeg fikk Rondane-fjellene i syningom😍

Etter Sognefjorden og Fjellregionen, ble det bare så flatt, konturløst og energifattig på Toten, at jeg har helt mistet foto-gleden. Hver morgen sjekker jeg værmeldinga for Skjolden og Folldal, og lengter tilbake. Egentlig var dette veldig synd, da jeg frykter at jeg kommer til å gjøre det samme i Frankrike.

Så nå håper jeg bare at det kommer noen vindkraftverk her snart, fordi da blir det bare så mye enklere å ta farvel til all denne naturherligheten!

Bestill fadografiet her.


""Pathetic bullshit of this so called world!" So true! People think it's better in Norway, but it's worse!" - PermaLiv

"Pathetic bullshit of this so called world!"

Hvilken fantastisk treffende spikeren på hodet beskrivelse av dagens verden! Hvor jeg vil fortsette:

"Pathetic bullshit of this so called Grythengen!"

Men i det minste skal jeg ikke overføre denne eldgamle kværnenga til min datter, etter 2025 og det siste store jubileet over våre 150 år her, det har jo vært store og viktige jubileer nesten hvert eneste år siden vi ble jaget tilbake hit av hamas-harpyen i D i 2018, er det over og ut. Dessverre blir det vanskeligere å ikke la mine døtre overta denne forferdelige verdenen etterkrigsgenerasjonen har laget til for oss, godt hjulpet av velferdsstaten, som fulgte i kjølvannet av velferdspietismen.

Det er jo også ganske forferdelig at vi skulle ende opp med dette svineriet av et land og en verden, når vi tenker på hva Hans Nielsen Hauge og pietistene ofret for oss alle, hvor Even Helmer fikk feire jubelåret for Hauges seier over det lutherske standssamfunnet her i Grythengen.

Så endte vi opp lik den fortapte sønn, som forspilte sin fedrearv. Ja, vi kunne jo innført lommedemokratiet da, men dette er det bare jeg og kaptein Bongard som ønsker, så da får vi bare gå til grunne da😡

The cool are in the world but not of it (Det kule borgerskapet)

Coolness started with jazz musicians, and still has something of the spirit of the night, of escape from everyday reality, of unconditioned freedom, of improvisation without a goal. It’s the liberal equivalent of the divine grace that bloweth where it listeth and none can define.

It has something in common with sanctity. The cool are in the world but not of it. They possess a certain disengagement, so that they are independent of their surroundings and not easily flustered or excited. They’re not conventional, and recognize immediately whatever they’re presented with. That gives them a sort of perfect pitch in matters of perception, expression, and practical decision.

Of course, coolness is also very different from sanctity. Sanctity is about eternity, coolness about today. It has religious aspirations, but its hedonism and individualism means it goes nowhere. The lives of the saints have enduring interest because they point to something beyond themselves, the lives of the hipsters don’t. – James Kalb
Nok en gang er jeg fjetret over James Kalbs skarpsyn, og jeg begynner å undres om han kan være vår tids mest skarpsynte mann?
Vi har et ny type borgerskap, for de er veldig kule og progressive, og de skaper et inntrykk av at det ikke finnes noen klassekonflikt lenger. Det er veldig vanskelig å gå imot hipsterne når de sier at de bryr seg om de fattige og minoritetene. Men i virkeligheten er de i høyeste grad medskyldige i å henvise arbeiderklassen til kulissene. Ikke bare har de enorme fordeler av den globaliserte økonomien, men de har også produsert en dominerende kulturell tenkemåte som ekskluderer arbeiderklassen. Tenk på Hillary Clintons utsagn om «the deploreables». Det samme synet på arbeiderklassen finnes i Frankrike og Storbritannia. De blir sett på som om de var en stamme i Amazonas. Problemet for eliten er at dette er en veldig stor stamme. - Christopher Guilluy
Det er akkurat denne typen kulhet Kalb beskriver, som det nye borgerskapet har ikledd seg, for å ta rollen som vår tids helgener, hvor vi deplorable er hatister og reaksjonære, de kules, eller vår tids helliges motpol.

Merk: "Det er veldig vanskelig å gå imot hipsterne når de sier at de bryr seg om de fattige og minoritetene."

Hvorpå James Kalb svarer: "Sanctity is about eternity, coolness about today. It has religious aspirations, but its hedonism and individualism means it goes nowhere. The lives of the saints have enduring interest because they point to something beyond themselves, the lives of the hipsters don’t."

Så overklassen eller det kule borgerskapet har ikledd seg kulhetens kappe, som Kalb har avslørt som keiserens nye klær. Personlig kan jeg ikke forstå annet enn at Guilluy har lest eller kanskje tom. samtalt med Kalb, da det er lenge siden Kalb beskrev de kule som vår tids nye helgener, lenge før Guilluy begynte sine studier. Vi skal også være klar over at Kalb, som forhenværende overklasse-advokat i New York og konvertert katolikk, er aldeles rasende på den overklassen han var en del av, og står helt og fullt på de gule vestenes side.
Geografen Christopher Guilluy vakte i 2014 stor oppmerksomhet med sin studie av La France périphérique – det perifere Frankrike. Den viste hvordan de arbeidende klassene i Frankrike, som stort sett bor utenfor de store byene, er ekskludert fra det økonomiske, kulturelle og politiske livet. Den satte søkelyset på de sosiale betingelsene som seinere skulle skape fenomenet de gule vestene. Guilluy har seinere utdypet dette teamet i bøkene No Society og The Twilight of the Elite: Prosperity, the Periphery and the Future of France.
Så her står da altså jeg i dag, så langt ute i periferien som det er mulig å komme, ekskludert fra det økonomiske, kulturelle og politiske livet, uten noen form for fellesskap, i grenda til Totenåsens trubadur, hvor min oldefar var av de første som ble hans følgere. Her overlever jeg med kameraet som medisin, og James Kalb som terapeut!

- Self-Portraits Set This Film Photographer Free From Emotional Abuse
“I started taking self-portraits and photographs from a place of pain instead of a place of joy.” Mariangela Serrano, a Venuzalen born photographer, found herself locked in an abusive relationship. A once optimistic, confident creator, soon became riddled with self-doubt and low self-esteem. But photography would become her savior. It would give her the message she needed to realize something was wrong. In other words, photography set her free. Not only that, photography acted as her anchor in life and was her way of medicating to heal emotional wounds.

"Jeg er anti-kul. Selv liker jeg ikke jazz, det ligger over min bevissthet, men jeg kjenner allikevel fantastiske, anti-kule folk, som elsker jazz. Uansett, kule mennesker har overtatt helgenenes posisjon i samfunnet, derfor forakter jeg dem. Her er arkitektene i forsetet, de ønsker å være de kuleste av de kule. Nei, heller da en skikkelig gammeldags helgen og et middelaldersk kloster!" - PermLiv


"What about Alpes Mancelles and the Sarthe River?"

"Cool places!" - Expat Explorer

Ja, ja, så får vi vel da benytte ordet kult, med alle sine annatasjoner. Grythengen var verdens kuleste sted, men endte opp som et «apparatlandskap» og spysuburbia. Allikevel kult å komme fra hva som var verdens kuleste sted!

Så får vi se hvor kult det er i Alpes Mancelles?

Bestill fadografiet her.

Sunday, September 15, 2024

Gaza og Berlin


Interessant video om situasjonen i Gaza, blir ikke Israel tvunget til å oppgi Filadelfiakorridoren, er vel Hamas dager talte.

Nå får vi bare tro at pinsevennene flytter inn i Filiadelfiakorridoren, og bygger opp en masse filadelfiaer der.

Grythengens dager derimot er nok talte. Men kanskje er vi bare her for å ta ned historien vår, samt å avslutte Norge, fordi dette landet er fordømt?

Uansett kan alle takke Hamas-dama i D fordi vi er her. Men forbli her, dette blir vi ikke, hvor det etter 2025 heller ikke finnes tilbake et eneste lite poeng i å være her.

Og hva er da poenget med Norge?



To arabiske gutter skulle bevise at det er trygt for jøder å gå med kippa i Berlin. Vel, det gikk ikke helt som forventet.

Her ser vi forresten også grunnen til at vi ikke liker å gå tur i Øverskreien.

Fordi her er vi jo heilt æinsles, nettopp fordi vi er rokokko, nyromantiske seinpietister og kværnfolk i pietistenga til Even Helmer og kværnenga til herr Fossemøllen.

Hvilket ikke kan tolereres!

Litt om den magiske brønnen nedenfor kjørbrua

Kjørbrua, baljedammen lå to meter ut fra nedre hjørnet av denne. Brønnen lå seks meter ovenfor denne balja.

Oppdaterer med denne artikkelen i en serie om 50 hellige brønner:

Lost and Found - by Paul Kingsnorth - The Abbey of Misrule (substack.com)

På samme vis som St Finian’s Well, Clonmacnoise, County Offaly, er den magiske brønnen nedenfor kjørbrua, tapt og funnet, bare at vi har funnet at den tapte brønnen er fortapt og nå renner i plastrør sammen med overflatevannet.

Dette er dypt tragisk, da den magiske brønnen var den helligste av alle brønner, like hellig som alle disse 50 andre brønnene til sammen.

Fordi kværnenga Grythengen ble jo etablert her under folkevandringstiden, som en del av trianglet Grjótholmr, Holmrstadir og Grythengen, for å brygge øl til kultsamlinger ved bygdeborgen Borgen.

Videre var den et vitne om Jesus, som kilden som flyter over av livets vann og aldri går tørr, ikke engang under tørrsommeren 1947! Derfor kan vi ikke videreføre søndagsskole-tradisjonen til Even Helmer.

Heller ikke kan vi servere Grýta-øl til stolte Wisconsinnites under det store årlige Grytheng-spelet på festsletta øverst i Stysjin.

Bestill fadografiet her.


Mer om den magiske brønnen og kværnenga til herr Fossemøllen.

Var ute en tur, og stemmer det at røret var 5-6 meter, ser det ut til at denne balja eller hva det var har stått omtrent jevnt med nedkanten av den delen av kjørbrua som er i stein. Trolig gikk dette røret i lufta, hvor det tidligere muligens gikk i ei trerenne? Husker far tidligere kalte den en dam, så trolig er dette en gammel dam, hvor man seinere kan ha plassert ei slags balje, kanskje trebalje, oppe i denne.

Røret hadde en så stor diameter som far kunne vise i en sirkel med to hender, og han har større hender enn meg. Her rant det fullt av vann hele tiden, forklarte han, det silderet ikke, det rant skikkelig. Så det var ikke en vanlig brønn man fant nedenfor kjørbrua i Grythengen, dette var et ordentlig oppkomme, helt på høyde med oppkommet i Øvre Nygardsætra, hvor de fremdeles har drikkevannet sitt fra!

Under tørrsommeren 1947 tørket flere brønner ut, hvor de måtte til brønnen i Grythengen, for å hente vann, sa far.

Oppdatering!

"Hei! Røret fra brønnen var et vanlig vannrør i jern (far kalte dette et foil-rør). Ca. 6 meter tenker jeg. Det gikk i friluft." - Jon Helmer Holmstad

Siden røret gikk i friluft, må dammen ha ligget jevnt med den delen at kjørbrua som er i stein, fordi ellers måtte man ha skrevet over dette røret hver gang man skulle under låven for å mate grisene.

Bekreftet! Far var her i dag, han kastet en pinne ned dit dammen lå, og dette var jevnt ut ca 2 meter mot elva fra nedkanten av den delen av kjørbrua som er i stein.

Jeg tror ikke far helt husket hva denne balja utenfor kjørbrua, hvor man også skyllet tøyet etter at det var kokt på vedkomfyren og skuret på trappa under den store årlige klesvasken om våren, var laget av. Så er det noen som husker denne, er jeg takknemlig for flere opplysninger. Skal også spørre far igjen ved anledning, fordi etter en tid husker han ofte litt mer.

Kom også på at jeg har glemt å spørre om det var tak og sveiv for bøtte over brønnen, skal også se om jeg husker på å spørre om dette.

Nye oppdateringer!

Ringte far nå, hvor han fortalte de hadde ei håndpumpe over vasken på kjøkkenet for å pumpe opp vann fra brønnen, på veggen mot finstua mot døra. Pumpestaget svingte de da fram og tilbake, men det var viktig at pumpa var tett. Noen ganger fungerte den ikke, så da tok de bare og hentet vann i ei bøtte. Over brønnen var et enkelt trelokk. Brønnen var alltid full av vann, slik at det var bare å senke bøtta ned i brønnen.

Om sommeren fortalte han at barna gjerne tok med seg en kopp ut, hvor de satt rundt brønnen og drakk vann, mens de så på de to bekkeørretene, som svømte rundt der nede.

Disse var hentet i Olterudelva og sluppet ned i brønnen av Gunnar Opsahl, hvor de fikk svømme rundt i brønnen i 12 år, før de plutselig en dag ble spiddet på høygaffel, mens familien bodde på Lauti på Kløfta.

Far husket enda ikke om balja ut fra kjørbrua var av tre eller blekk, men han helte mest mot at den var laget av tre.

"Kanskje 1,5 m og ca en m. vann (dybde)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen var 1,5 meter dyp, med 1 meter vann.

"Omtrent som på Olavskilden. (lokket)" - Jon Helmer Holmstad

"Tja... 1,5 m. kanskje (diameter på brønnen)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen var faktisk også omkring 150 cm i diameter. Far fortalte den hadde et lignende lokk som på Olavskilden ved Skjeppsjøen, men jeg husker ikke helt dette, så kommer med oppdatering fra lokket ved Olavskilden seinere i sommer.

Som vi ser nedenfor var lokket til brønnen firkantet, og da var nok også brønnen dette. Snakket med far i dag, og det var da ei luke i midten av en trelem. Barna satt da på denne trelemmen og drakk kildevann fra koppene sine, mens de så ned på de to ørretene i brønnen gjennom luka. De holdt da gjerne hendene over øynene for sola, slik at de kunne se godt.

Så dette var hverdagen for barna i Grythengen, man satt rundt brønnen, lekte i Stysjinbekken, og fanget ørret i Olterudelva. I dag alt umulig, kun dataspill er tilbake for barna i Grythengen nå, da all kulturarv er utslettet. Så her kan ikke lenger noen barn få oppleve en verdig barndom, slik som barna til Nils og Eli Grythestuen på 1700-tallet!

Ringte far nå etter at vi var der med høna og hanen i går, for å høre om brønnlokket var rektangulært eller kvadratisk, hvor det viste seg å ha vært kvadratisk. Mener å huske at brønnlokket over Olavskilden er rektangulært, men dette skal jeg sjekke seinere i sommer, og i alle fall før vi flytter til Frankrike!

I morgen er det St. Hans - aften, da skulle vi egentlig holdt det store Grytheng-spelet og drukket Grýta-øl på festsletta øverst i Stysjin. Men her er alle biokulturelle forbindelser avrevet, slik at det å opprettholde noen som helst slags form for levende kulturarv, har blitt umuliggjort😕

Hanen for forresten ut av asken sin og innunder låven på Grue gård, så det var et svare styr å få den fram igjen og inn i det nye buret sitt, hvor den ble liggende helt utmattet. Men nå skal den være i fin form igjen, hvor de to gjenværende hønsene våre ser ut til å stortrives i Hurdal. Trampe skulle selvsagt også vært i pensjon i Hurdal, men han forsvant natt til 16. mai 2024, og har fremdeles ikke dukket opp igjen.

Den siste tiden spiste han visst kun druer og bananer, så kanskje er Trampe på veg til Spania?

Er den magiske brønnen i Grythengen fra Olav den hellige?


Men er ikke Olavskilden firkantet? Var brønnen firkantet? Skal spørre om dette før vi reiser på avskjedsturneen vår for Norge!

"Ja. Lokket var i hvert fall det (firkantet)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen i Grythengen var da altså akkurat slik som Olavskilden ved Kongevegen over Totenåsen, denne ble til ved at Olav den hellige slo på berget, for at hestene og hans følge skulle få drikke. Kan dette bety at Olav med sine menn har vært i Grythengen og slått på berget med staven sin også, og i tilfelle hvorfor?

Hva jeg tror er at Olav har tatt turen oppom krigergården Grjótholmr (Gryttenholm) etter at han kom over Torsæterskaret i år 1021, hvor han fikk så godt Grýta-øl, at han måtte hit ned i kværnenga vår, for å se hvordan dette ølet ble laget.

Mye av grunnen til det gode ølet var det høykvalitets kornet de oppe på Holmrstadir dyrket nedover det næringsrike og godt drenerte Holmstadjordet, hvor de her i Grythengen benyttet vann fra Holmstadbekken, som den gang rant nedover draget i Stabbursjordet. Graver man seg litt ned under stabburet til Even Helmer, finner man skikkelig elvegrus.

Olav den hellige mente nok da at et slikt godt øl, måtte ha skikkelig kildevann, hvor han slo på berget nedenfor kjørbrua, slik at vannet bare sprutet opp!

Hvor da dette livets vann, som gav Mjøslandets beste øl, og som aldri gikk tørt, ikke engang under tørrsommeren 1947, nå har slått følge med overflatevannet og renner i plastrør, hvor den magiske brønnen til Olav den hellige er erstattet med et stort og dystert pumpehus, som durer og går, i tjeneste for SERVOGLOBUS!

Er det noe rart at himmelens krefter nå ser ut til å skulle gjøre ende på landet vårt, slik vi har stelt oss?!?

Reportasje fra Olavskilden ved Kongevegen følger, så følg med!

Ny mega-flott dokumentar fra JimmyTheGiant om mega-skurk-arkitekten Le Corbusier (Grenfell Tower - Le Corbusiers "gave" til arbeiderklassen)


Hvilken fantastisk dokumentar fra JimmyTheGiant om Le Corbusier! Terningkast 6! Le Corbusier er den fremste av de ondskapens menn, som har vandret på jorden, sammen med Norman Borlaug og William Blackstone😠

Nå har disse tre mørkets herrer kjørt den vestlige sivilisasjon i senk, verden har bare blitt så deprimerende nå, at man knappest får puste.

Slik verden har blitt, ser det ut til å kun finnes to muligheter tilbake:

A: Overbevise kongen og Luster kommune om å bygge en skikkelig urban landsby i dragestil i Skjolden for meg og jentene, hvor jeg trekker meg tilbake der med min nye identitet som Petter-Øyvind Kvåle, og vier resten av mitt liv til å fotografere etter min nye fotografiske akse Sognefjorden-Fjellregionen.

B: Etablere oss som skjønnhetskultister i en intakt fransk landsby nærmest mulig den gamle mølla etter de øvre deler av Sarthe-elven, i Alpes Mancelles.

Uansett er det viktig å vite hvorfor og hvordan vi havnet i dagens heslige og depressive verden, hvor denne dokumentaren om mega-skurken Le Corbusier i så måte er et svært viktig bidrag👏

Kommentar.
Slik endte altså Le Corbusiers store visjon for arbeiderklassen; "tårnet i parken":
"Idealet hos de som bygger landet er utgruppa, materialisert gjennom bilindustriens eneboliger og Le Corbusiers tårnet i parken. Utviklingslinja går fra den engelske hærskapsboligen til den suburbane eneboligen som til slutt ble stablet på høykant for å gjøre den mer tilgjengelig for arbeiderklassen. Parken, som var ment å omslutte tårnet i parken på samme vis som for den engelske hærskapsboligen, er det i dag lite igjen av. Begge typologiene ble skapt ut fra ideen om å forlate den kaotiske, tradisjonelle byen, og leve rene liv borte fra byens larm. Bolig, arbeid og fritid er her separate enheter, som ikke under noen omstendighet må blandes, for da kan kaoskreftene tilsmusse det rene suburbane paradiset."
Måtte Grenfell Tower bli stående som et symbol på endeliktet for Corbusiers "gave" til arbeiderklassen, og hans visjon gå opp i røyk.
Grenfell Tower, Le Corbusiers "gave" til arbeiderklassen. Måtte hans visjoner brenne ut og dø!

Saturday, September 14, 2024

Campingvogn til Frankrike? Og Sognefjorden?

Turen til Sognefjorden sommeren 2024 gjorde et mektig inntrykk på meg, hvor jeg også skiftet identitet, fra Øyvind Holmstad til Petter-Øyvind Kvåle.

Petter er en svært gammel forfar av meg fra Petter-Kvåle i klyngetunet Kvåle. Under vikingtiden var Kvåle en stor og viktig høvdingsgård, men med tiden utviklet gården seg til et klyngetun. Da alle het Kvåle i klyngetunet Kvåle, holdt man orden på hvor de forskjellige kom fra, ved å legge til fornavnet til en gammel forfar foran eget fornavn. Min bestemor kom fra Petter-Kvåle, hvor hun da het Petter-Gjartrud Kvåle. Hennes mor het Petter-Kari Kvåle, og hennes far Petter-Jon Kvåle. På nabogården Sjur-Kvåle het på samme vis alle Sjur.

Etterpå har jeg fått vite at en slik navnebruk var tradisjon for alle klyngetunene i Sogn og Fjordane.

Fotografiet er fra ei sommernatt ved Årdalsfjorden, etter å ha spist pizza i Øvre Årdal, etter turen til Vettisfossen i Utladalen.

I Øvre Årdal hadde de et fenomenalt flott bibliotek, jentene var helt fra seg av begeistring😄

Bestill fadografiet her.

Jeg gikk en tur om Hekshus i kveld, hvor jeg la merke til at noen campingvogner hadde køyesenger på tvers bakerst i vogna, med et lite vindu for hver etasje. Dette syntes jeg var veldig smart, hvor jeg falt for denne løsningen, fordi da kan man trekke seg tilbake når man blir trøtt. Det så også ut til å være et skille mellom 1. og 2. etasje, slik at da kan jentene få sitt eget lite krypinn, noe de nok vil sette pris på.

Kameraet hadde jeg ikke med, mjøslandskapet virker fremdeles bare flatt, konturløst og energifattig etter Sognefjorden. Hvilken kontrast til i fjor, hvor jeg var på utstillingen "Van Gogh in Auvers. His Last Months", hvor jeg kjente meg som en van Gogh selv, der jeg ruslet omkring i kornåkrene.


Jeg kjenner meg heller ikke som Øyvind Holmstad lenger, det er som om hele min gamle identitet er borte, hvor jeg nå føler meg mye mer som Petter-Øyvind Kvåle.

Kanskje kunne vi ta oss et år i Sogndal med ei slik campingvogn? Før vi stikker videre til Frankrike. Fordi jeg har fryktelig lyst til å fotografere ned Sognefjorden, før vi flytter nedover. Det fuktige klimaet er vel ikke bra for vogna, men vasker og polerer vi den ofte, burde det gå bra.

Det beste ville allikevel være hvis kongen og Luster kommune gikk sammen for å bygge en skikkelig urban landsby for oss i dragestil i Skjolden, selvsagt etter å ha gjort slutt på vindkraften! Så kjære konge, leser du dette, please🙏


Skal det ikke gå å finne et sted i Frankrike, ja da forstår jeg ingenting. Men kanskje liker vi camping-livet så godt, at vi bare blir boende i camping-vogna?

Egentlig var det litt synd jeg ble så fryktelig glad i Sognefjorden og Fjellregionen i sommer, min nye fotografiske akse, som bare må være verdens beste fotografiske akse. Landskapet mellom Ytre Sula og Folldal, dette er hinsides enhver fatteevne. Blir utrolig tungt å reise fra dette! Så egentlig er det en fordel hvis alle disse vindkraftverkene kommer, fordi da er det jo bare å pakke og dra, og ikke noe mer å tenke på.

Men du verden for en historisk arkitektur man har i Frankrike, gleder meg virkelig til å bli gatefotograf der, fordi gutufotografiet på Toten har jeg gått lei.




Tusenmeteren hadde egentlig jeg og storesøster tenkt å gå, mens lillesøster og kona var i det helårs utendørs badet i Øvre Årdal, som holder 28 varmegrader året rundt, omtrent som de utendørs badene på Island, bare at det er oppvarmet av spillvarme fra smelteverksindustrien.

Dessverre ble det ikke tid denne gangen, og neste år satser jeg på å begynne Sognefjorden fra Ytre Sula og arbeide oss innover, så da spørs det om vi rekker så langt inn som til Øvre Årdal?

Tenk om vi kunne få bo i en skikkelig urban landsby i dragestil i Skjolden dere, med garantier for at det aldri ble mere vindkraft etter Sognefjorden, hvor jeg kunne få være helt og fullt meg selv som Petter-Øyvind Kvåle 😄

Så til den flotte campingvogna jeg har avskrevet, da jeg nå vil ha ei med køyesoverom på tvers bakerst i vogna.

Friday, September 13, 2024

The Dominant Religion of Nothing

Kroktjønna ved Grimsbu imponerte stort, mye bedre å være omgitt av trær i Guds fantastiske natur, enn en masse totninger på Lena, som ikke forstår noenting og tror på Ingenting.

Det er jo da også dette som gjør moderne mennesker så irriterende lykkelige!

Det er videre pussig å være den eneste i hele verden som forstår hva vestlig sivilisasjon er, da denne fant sitt fulle uttrykk her, i jubelåret til Even Helmer.

PermaLiv.MyPortfolio.com: Jubileumsåret 2024 og 1000-års riket Norge

Samtidig er det svært frustrerende at ingen av alle disse menneskene noensinne vil være i stand til å forstå dette, fordi de tror på Ingenting.

Bestill fadografiet her.


Var nede på Lena nå, og man kjenner det virkelig på seg, dette er mennesker som ikke forstår noenting, og som tror på Ingenting.

Da godt å komme hjem for å ta til seg "Born Into A Corrupt System", slik at man ikke kjenner seg like alene.

Allikevel, hva er vitsen med å være del av et samfunn, hvor folk ikke forstår noenting og tror på Ingenting?

Samtidig, hvis man ikke tror på Ingenting og tror man forstår noenting, da blir man utstøtt av samfunnet og ender opp som samfunnsforlatt.

"It is that view, the religion of Nothing, that is now established among us. All views to the contrary are considered hateful and divisive (that is, blasphemous and heretical), so if you have doubts you have to keep quiet about big issues, like what makes life good, and confine your comments to subordinate matters, like success considered purely as such."

På tross av dette er det ingenting jeg ønsker mer enn å være samfunnsforlatt, kunne bare dette samfunnet forlate oss skikkelig, og ikke bare la oss leve her i spott og spe som samfunnsforlatte i dette gudsforlatte samfunnet deres!

"The Democrats do: they have Nothing. To believe in Nothing in the present-day manner is to turn the denial of goods that transcend will and desire into a philosophy of life, and even into what amounts to a religion. At bottom there’s no good or bad, that nihilistic view tells us—there is just people doing stuff they feel like doing and trying to get stuff they want. That’s what life is about, so the point of law and morality is to help people do and get those things, as much and as equally as possible.

It is that view, the religion of Nothing, that is now established among us. All views to the contrary are considered hateful and divisive (that is, blasphemous and heretical), so if you have doubts you have to keep quiet about big issues, like what makes life good, and confine your comments to subordinate matters, like success considered purely as such.

The authority of that view entitles judges to rewrite the laws, and requires every Democratic politician to assert the supremacy of Will and Technology (a.k.a. Choice and Change) over natural law and human life. The latter principles tell us that some things have value whether we like it or not, and such principles have to be kept out of public life. They’re at odds with the Supreme Court’s insistence in Planned Parenthood v. Casey that concepts “of existence, of meaning, of the universe, and of the mystery of human life” must be strictly individual and self-defined.

As in the case of the Republicans, individual Democrats have their own beliefs, which are whatever they may be, and their private lives are normally better than their public commitments. There are sincere Christians and devoted family members in both parties. Nonetheless, there is a difference: by and large, the statements and actions of leading Democrats show that they genuinely believe in their cause. They have a public religion, they’re forthright about what it is, they’ll take risks and make sacrifices to advance it (as Obamacare shows), and they don’t like, don’t respect, don’t understand, and won’t compromise with those who reject it. Resistance is bigotry, in their view, so it has no legitimate place in public life.

Leading Democrats are of course not alone in their faith commitments and their aversion to those who reject them. An established religion has to be accepted by social leaders generally, and the religion of Nothing is actively promoted by the academics and media figures who define what is considered rational and respectable among us. They have good reason to favor it, since it denies the authority of principles higher than the value-free technical expertise and manipulative skill such people stand for. It says that they are truly our intellectual leaders—the clergy and preachers of our New Jerusalem—and there is no one who could outrank them even in principle.

The bureaucrats and businessmen who form the operational branch of our governing class go along with the religion of Nothing as well. They lack the imagination to conceive an alternative, and the religion helps get rid of family, cultural, and religious considerations that complicate economic and organizational decisions. Selling products and dealing with human resources become easier if family and community ties are suppressed so we all become interchangeable consumers and careerists.

Social conservatism still has a following, but it’s weak because it’s almost purely populist. Nobody who runs things at the upper levels has much sympathy for family, community, cultural or religious institutions or the habits, attitudes, and beliefs that support them. Why should the higher-ups favor authorities and ways of doing things that compete with them and the institutions they control? The Republicans might give traditional values lip service, but they don’t make much of a case for them and drop their support long before push comes to shove. The result is that social conservatism is reactive, it can’t make its case, and it can’t defend itself against propaganda and the deconstruction of the American people through the disintegration of family and cultural ties." - James Kalb

Tardy Reflections on the Election – Catholic World Report

Israel og Grythengen i krise


Måtte bare ta med denne videoen av denne svikefulle jødinna, fordi det er jo akkurat det samme vi opplever her i Grythengen, hvor det er 3-400 fossemøllinger på Toten, som alle har sviktet sitt fedrealter, hvor de misbruker sin arv til å angripe sin arv, kun for å bli hyllet av de store massene av mjøsbarbarer og ekstremsubeksurbanitter.

Så jeg føler med Yishai Fleisher, da vi befinner oss i samme situasjon, hvor kværnenga til herr Fossemøllen og beitemarkene til Abraham, har blitt som speilinger av hverandre.

Og nå sitter vi jo fast her, vi har ingen steder å dra, annet enn til Alpes Mancelles ved Sarthe-elven, hvor vi ønsker å bosette oss nærmest mulig den gamle mølla, som franskmennene har tatt så godt vare på, kulturmennesker som de er.

Allikevel vil vi helst til Skjolden, men hvordan å få overbevist kongen og Luster kommune til å bygge en herlig urban landsby i dragestil for oss der? Og hvordan få stanset vindkraften i Fjellregionen og Ytre Sogn?

På toppen av det hele er det jo Øverskreiingene som er skyld i at vi har Zephyr på Glåmhaugen og Statkraft på Gjertrudkampen nå, da hadde vi sluppet å bygge mørkevern og å slå tilbake alle angrepene mot denne bitte lille kværnenga vår, ville vi ha nedkjempet vindkrafts-mafiaen for lenge sida.

De ville ikke ha turt å tenke på å komme hit engang!


"But none of these concerns worries me as much as I fear the average Israeli just getting tired of all this and picking up and moving away. Even before the war, when I would hear about Israelis moving away from here, I felt a real pain in the gut. It hurt me personally." - PermaLiv

Ja, vi er jo trøtte av alt her i og omkring Grythengen, og ønsker ikke lenger å være del av dette her på noe som helst slags vis. Og uten Grythengen ser jeg ikke lenger poenget med hverken Totenåsen eller Mjøslandet, ja egentlig heller ikke fedrelandet eller den vestlige sivilisasjon. Uansett pakker vi sammen og flytter vekk så raskt som mulig etter jubileumsåret 2025, det siste av de mange jubileumsårene som har vært her siden vi kom hit i 2018.

Noen av jubileumsårene har vi ikke fått med oss engang før i ettertid, som 100-års jubileet for Herman Evensen Fossemøllens død i 2019, han som flyttet ned hit fra Holmstadeie Vestby i 1875 med sin Marie Andersdatter Holmstad (Mina), og bygde opp kværnenga vår.

Men 150-års jubileet til Even Helmer har vi da fått med oss, samt jubelåret hans 50 år etter Hans Nielsen Hauges død, i tillegg til at vi fant igjen husmannsplassen hvor han ble født. Ja, jeg ser at de som overtok Holmstadengen (Eller Storenga, da Holmstadengen i dag er et av tre tidligere gårdsnummer, som til sammen utgjør Storenga.) bygde opp ei potetløe på 1940-tallet, jeg regner med dette er samme sted hvor jeg har lokalisert Holmstadeie Vestby, men er overbevist om at denne ble bygget over ruinene til jordkjelleren for husmannsstua som stod der tidligere. Fordi denne plassen lå lengst vest av de fem husmannsplassen, som ble registrert under Holmstad ved folketellingen i 1865, tror jeg det var, med et lite forbehold.

Så får vi nå se da, om det blir Skjolden eller Alpes Mancelles med den herlige gamle mølla ved Sarthe-elven?

Allikevel veldig synd vi ikke kunne få videreføre mølla til herr Fossemøllen ved stenelven Grýta.

Et fjell fra Einunndalen i Folldal, aner ikke hva det heter, men ble bare bergtatt.

Fotografiet ble tatt i full fart, da jeg tok feil i et kryss og havnet i Oppdal bygdealmenning, og var altfor seint ute til å hente jentene på leir på Gålå.

Det kom en bil bak meg, så jeg skyndte meg å kjøre videre, så jeg ikke skulle bli hindret. Men denne fyren var helt gal, la seg oppi meg, slik at til slutt måtte jeg slippe ham forbi, selv om det nok gikk i både 100 og 110 km/t.

Men det er store avstander her oppe, hvor jeg kom 3 timer for seint til avslutningen sammen med foresatte og 2 timer for seint for henting, selv med klampen i bånn.

Så fikk vi en vidunderlig urban landsby i Skjolden, slik at jentene kunne være der, mens jeg i fred og ro fotograferte etter aksen Sognefjorden-Fjellregionen, ville ikke noe vært bedre enn dette :-)

Bestill fadografiet av dette ukjente fjellet her.

Thursday, September 12, 2024

Min nye fotografiske akse og identitet som Petter-Øyvind Kvåle

Da begynner det å komme inn fotografier fra min lille seinsommertur til Rondane og Einunndalen.

PermaLiv.MyPortfolio.com: Avskjedsturne i Rondane og Folldal tirsdag 13. til torsdag 15. august 2024

Disse har jeg lagt inn i mitt nye album Inland:

Øyvind Holmstad - Inland (myportfolio.com)

Dette da etter sogneturen 2024 regner jeg ikke lenger Toten og Mjøslandet som hjemme eller Home, hvor jeg heller ikke lenger ser meg selv som Øyvind Holmstad, men som Petter-Øyvind Kvåle.

Som jeg har forklart tidligere er Petter en svært gammel forfar av meg fra Petter-Kvåle i det tidligere klyngetunet Kvåle i Sogndal.

Jeg ble svært begeistret for Norges lengste sæterdal, Einunndalen, del av Fjellregionen, hvor det var ti ganger flere sætrer enn hytter.

Derfor begynte mitt nye album med fotografiet ovenfor, da dette ble akkurat slik jeg visualiserte det i svart og kvitt, da jeg trykket på avløseren.

Bestill fadografiet fra Unndalsvatnet her.

Her var en god komposisjons-video av en engelskmann, som har bosatt seg i de sør-vestre delene av Frankrike, hvor det ikke finnes en eneste vindturbin.

Før sogneturen vår sommeren 2024 tenkte jeg at Mjøsa-Sognefjorden var min fotografiske akse, men etter turen har dette blitt endret til aksen Fjellregionen-Sognefjorden, med base i Skjolden. Jeg skiftet også identitet i løpet av turen, fra Øyvind Holmstad til Petter-Øyvind Kvåle.

Mjøsregionen og Toten orker jeg ikke stort mere av, folk her er jo bare pjuk, det er ikke mulig å få kontakt med noen, alt samhold og all identitet er borte, samt at alle urbane og rurale kvaliteter er kjørt i senk.

Verst er ødeleggelsen av Grythengen, som bandt sammen Mjøsa med Totenåsen, samt at den vestlige sivilisasjon ble fullbyrdet her.

Og som om dette ikke er nok, er det ingen interesse for å ivareta historien vår, til 150 års jubileet for Even Helmer i år og 150 års jubileet for vår tid i kværnenga vår i 2025.

Selv har jeg gjort mitt ytterste, men frykter at alt ender opp som spredte fragmenter, som så blir glemt og etter hvert borte. På samme vis som med Napoleon, da han skulle skrive ned historien om Korsika. Men i det minste har ettertiden forsøkt å samle sammen fragmentene til historieverket hans, som han aldri fikk samlet seg til å fullføre. Dette selv om historien om Grythengen er vel så viktig, som den om Korsika.

Men jeg skal allikevel gjøre mitt beste for å forsøke å ivareta vår historie på skikkelig vis, så får vi se om jeg lever lenge nok og klarer å samle meg?

Jeg har også bestemt meg for å gjøre et siste forsøk for å stanse vindkraften, samt å få bygget en skikkelig urban landsby i dragestil i Skjolden, for meg og jentene.

olehartattordet – Først nå kommer den virkelig sanne historien om hvorfor strømregninga er så høy (blogg.no)

"Var i Sognefjorden i sommer, er dønn forelsket, men fire vindkraftverk står på trappene i Ytre Sognefjord. Var i Fjellregionen, dønn forelsket, men vindkraftbransjen sikler også etter disse områdene. I Mjøsregionen, hvor jeg bor, er det vel foreslått tre nye vindkraftverk nå. Har aller mest lyst til å bosette meg i Skjolden, men tør ikke kjøpe noe. Blir det gitt grønt lys for et eneste av disse kraftverkene, bærer det rett til Frankrike. Mest sannsynlig i Alpes Mancelles etter de øvre deler av Sarthe-elven, men muligens de sørvestre deler, hvor det er helt turbinfritt. Og dette vil det nok også forbli, da Frankrike har samlet seg om en fornyet atomstrategi." - PermaLiv

Denne posten var opprinnelig om Český Krumlov:


Ser ut til å være et flott sted, men nå som storesøster er så godt i gang med fransken, får det bli Frankrike. Selv om det er masse galninger der også:


Men hva i all verden er dette:


Som om ikke Israel er utsatt for nok terror, så skyter de seg selv i foten med dette terror-sykehuset!

Dette er også en av grunnene til at vi velger Frankrike, da de har begynt å bygge klassisk arkitektur igjen. Men når alt kommer til alt, ingenting slår den norske dragestilen!

Så får jeg stanset vindkraften og bygget en banebrytende ny urban landsby i dragestil i Skjolden, midt på min nye fotografiske akse, hvor jeg kan leve ut livet med min nye identitet som Petter-Øyvind Kvåle, ville ikke noe vært bedre enn dette 😍

Einunna skal være ei bra fiskeelv. Einunndalen er flott for familieturer, da det nesten ikke er hytter her, terrenget er lett å gå i, samt at det er flust av teltplasser med et minimum av turister.

Tenk å bo i Skjolden dere, hvor avstanden til Fjellregionen og Ytre Sula ytterst i Sognefjorden, er omtrent den samme💖

Allikevel, på tross av all denne naturherligheten, skulle jeg aller helst lagt kameraet på hylla, for å leve som historiemaler og kulturbærer av Grythengen.

Men da må vi få leve i fred her, samt at alle biokulturelle koblinger må settes i stand igjen. Alt og alle må rett og slett bort, et tabula rasa, og dette skulle da bare også mangle, da det faktisk er slik at det kun er kværnfolket i Grythengen, som hører hjemme i Grythengen!

De ser dette som hat, og det er det selvsagt, et ufattelig hat til suburbia!

PermaLiv.MyPortfolio.com: Suburbia Eliminates the Public Realm

Dessverre har det klikket for Norge, hvor man nå ønsker å ødelegge begge endene av min nye fotografiske akse, ved å fylle opp Fjellregionen og Ytre Sognefjord med vindkraftverk.

Så det blir nok Frankrike med Alpes Mancelles og Sarthe-elven😕

Bestill fadografiet her.

Norge - et narsissistisk land

Folk her omkring mener at jeg er dønn idiot og drevet av hat, og at dette er grunnen til at jeg har utviklet meg til å bli en av landets beste landskapsfotografer, forstå det den som vil😕😓😖

Men etter sommerens turer til Sognefjorden og Fjellregionen, har jeg bare blitt møkka lei både av mjøsbarbarene og Toten, og kjenner meg ikke hjemme her lenger på noe vis, hvor jeg ikke kan se at jeg har noe til felles med noen.

PermaLiv.MyPortfolio.com: Min nye fotografiske akse og identitet som Petter-Øyvind Kvåle

Derimot kjente jeg meg svært hjemme i Østre Rondane, det var en melankoli over fjellene her, som jeg falt for.

Fotografiet er tatt fra turen opp til Høgronden, hvor jeg dessverre måtte snu litt ovenfor Søre Oksle, da det begynte å bli mørkt, tåka ble stadig tykkere, det regnet stadig mer, og jeg var søkkvåt.

PermaLiv.MyPortfolio.com: Avskjedsturne i Rondane og Folldal tirsdag 13. til torsdag 15. august 2024

Jeg hadde nok blitt en like dyktig historiemaler av Grythengen, som jeg har blitt landskapsfotograf, og min eldste datter ville blitt ti ganger dyktigere enn meg.

Så det er jo bare spy at totningene og det norske folk heller vil ha spy-suburbia her ved stenelven Grýta, enn kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til Even Helmer.

PermaLiv.MyPortfolio.com: Suburbia Eliminates the Public Realm

Og som om dette ikke var nok, gjør de nå alt for å jage oss til Frankrike, for også å gjøre ende på fadografiet!

Så jammen må det stå dårlig til med fedrelandet, hvor vi nok får mange gode svar på hvorfor det har blitt slik, i diskusjonen med professor Sam Vaknin nedenfor.

Bestill fadografiet her.


Sam Vaknin nevner overbefolkning og sosiale media, som viktige for narsissisme-pandemien. Men den aller viktigste årsaken overser han, det at Grythengen er borte, fordi med dette har verden blitt dønn falsk og ribbet for all autensitet, i tillegg til at vi har tapt sivilisasjonen vår.

Uansett, vi møter her Vaknin i toppform! Anbefales😅

Suburbia Eliminates the Public Realm

I don't believe automobile suburbs are an adequate replacement for cities, since the motive force behind suburbia has been the exaltation of privacy and the elimination of the public realm. Where city life optimizes the possibility of contact between people, and especially different kinds of people, the suburb strives to eliminate precisely that kind of human contact. - James Howard Kunstler, "The Geography of Nowhere: The Rise and Decline of America's Man-Made Landscape", page 189
Traditional city life optimizes the possibility of contact between people, like here on Österlånggatan at Gamla stan in Stockholm.

See too:

"What's the Secret of Making a Happy City?"

Larger resolution here.

Tuesday, September 10, 2024

Jubileumsåret 2024 og 1000-års riket Norge

Det er en liten mulighet for at vi blir i Norge hvis man får helt slutt på vindkraften, samt bygger opp et skikkelig urbant sentrum i Skjolden, i dragestil. Men i dag kan jeg ikke ta med jentene dit, de har en nydelig badeplass og mer fotogent sted enn Skjolden finnes ikke i hele verden, men ellers har de kun en dagligvare, som må være Norges dyreste, samt noen triste turistblokker etter stranda. For meg kunne det gå greit, men det blir for trist for jentene.

Derfor blir det nok at jeg tar med "Anno 1024 - året som forvandlet Norge", til Frankrike, for å studere den der.

Bestill boka her.

2024 er vårt fremste jubileumsår som nasjon, hvor vi feirer tre store jubileer, tusen år for kristenlovene, 200 års jubileet for Hans Nielsen Hauges død, og 150 års jubileet for Even Helmer Hermansen Holmstads fødsel.

Even Helmer ble født 50 år etter Hauges død, 50 år er i bibelen et jubelår. Derfor måtte Even Helmers bror Even Hermansen Holmstad, som ble født året før, dø som spedbarn, da han ble født et år for tidlig for jubelåret.

Even Helmer ble født som husmannssønn i Holmstadeie Vestby på oversida av Nygardsæterbruvegen, men her fikk han kun ett år, som den siste colonus, som de tidligste husmenn under keiser Konstantin, ble kalt.

The Coloni var et resultat av det tredje århundres mange kriser i Romerriket, hvor middelklassen ble fordrevet ut av byene, hvor de begynte å arbeide på landgodsene. Den første tiden ble de behandlet respektabelt, som romerske borgere, men etter hvert som slavehandelen tørket inn, ble disse de nye slavene. Under keiser Diokletian begynte det å hardne til, med lover som bandt the Coloni til jorda, så stor var nok gleden da de fikk en kristen keiser med Konstantin.

Jeg vil tro en stor del av the Coloni hadde vendt om til kristendommen, slik som de tidligere slavene, da dette jo var en slavereligion, slik Nietzsche så foraktelig uttrykte det. Derfor regnet de vel med at keiser Konstantin ville fri dem fra slavelenkene, slik at skuffelsen var nok enorm da Konstantin tvert imot hardnet til lovene til sin forgjenger, og gjorde the Coloni, den tidligere romerske middelklassen, til livegne.

Kirken og overklassen visste naturligvis at kristendommen var en slavereligion, hvor Moses frigjorde israelittene fra slaveriet i Egypt, og ledet dem gjennom ørkenen til friheten i det lovede land. Dette var et altfor radikalt budskap, som lett kunne føre til opprør i befolkningen, hvor løsningen ble at kun presteskapet fikk lese bibelen og forstå bibelens budskap, ved at bibelen ble skrevet på latin, hvor messen var på latin.

Så slik gikk det da opp gjennom middelalderen, hvor vi hadde tredelingsprinsippet, med presteskapet, adelen og bøndene, hvor bøndene utgjorde 90 prosent av befolkningen. Dette holdt seg stabilt helt til vi fikk trykkekunsten og bibelen begynte å bli tilgjengelig for folket, etter hvert også på deres eget språk. Luther oversatte bibelen til folketysk, mens han satt i skjul i borgen Wartburg ved Eisenach, hvor han vel samtidig skapte det tyske skriftspråket.

Under Luther fikk vi store bondeopprør, hvor bøndene ville fris fra føydalsystemene, for å få friheten i eget land, slik som israelittene, som de nå fikk lese om på eget språk. Mange av Luthers sammensvorne støttet bondeopprørene, hvor Luther selv var positiv til deres sak, helt til Weinsbergs-massakren. Etter denne tok Martin Luther helt og fullt adelens side, hvor han hevdet at standssamfunnet var en gudegitt forordning, hvor vi med dette entret det lutherske standssamfunnet. Husmannsvesenet var en del av dette, og en videreføring av the Coloni under keiser Konstantin. Så vi kan nok slå fast at bøndene kjente seg like forrådt av Luther, som the Coloni under Konstantin.

Det lutherske standssamfunnet holdt seg stødig i Norden, hvor alle skikkelige folk hadde hustavler hengende på veggene, som minnet dem om det gudegitte standssamfunnet, hvor alle hadde å kjenne sin plass.

Slik forble det helt til Christian VI innførte husandakten i sitt rike, hvor han oppfordret bøndene om å samle sine husmenn og sitt tjenerskap til husandakter, for å styrke moralen i sitt rike. Christian VI var en glødende statspietist, hvor han nok håpet på at hans undersåtter skulle bli like glødende i sin fromhet, som han selv!

Hva danskekongen ikke hadde tenkt på, var at under disse husandaktene, begynte folk både å forsamles og å ytre seg! Det var derfor husandaktene som var utgangspunktet både for haugianerne og bedehuset, slik at den norske pietismen og bedehusbevegelsen, er rotnorsk folkeopprør!

Som vi vet møtte haugianerne, og da deres lederskikkelse Hans Nielsen Hauge, sterk motbør, hvor Hauge selv døde en altfor tidlig død, som en nedbrutt mann!

Allikevel, allerede 50 år etter Hauges død, hadde haugianerne vunnet en full seier, med full forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og bevegelsesfrihet! Hvor det da, i 1874, var tid for et jubelår, hvor alt det gamle var glemt, og man kunne begynne på nytt!

Even Helmer Hermansen Holmstad ble utpekt til å lede an i dette jubelåret, hvor han symbolsk i dette året ble født i ei husmannsstue, men så raskt ledet til kværnenga Grythengen, for endelig å fullbyrde kristendommens frihetstrang under den rokokko, nyromantiske seinpietismen i Øverskreien. Den vestlige, kristne sivilisasjons endelige fullbyrdelse og seier, etter århundrer av undertrykkelse!

Dette var en helt fantastisk tid, hvor nyromantikken, seinpietismen og dragestilen smeltet sammen i en enhet, som fant sitt fulle uttrykk her i Grythengen ved stenelven Grýta, med den nyromantiske seinpietisten Even Helmer. Han var da også en svært munter og glad fyr, slik Leif Brennsæter, som var med ham på tømmerkjøring på Totenåsen i sin ungdom, har vitnet om.

Så vi har litt å feire i år, i 2024, allikevel er det så merkelig stilt. Selv begynner jeg å undres om det ikke var Norge som var tusenårsriket, eller kjernen i tusenårsriket, som det er skrevet om i Johannes åpenbaring? For det var jo her den vestlige, kristne sivilisasjon, nådde sin fullbyrdelse. Hvor da tusenårsriket varte fra 1024-2024, hvor Djevelen da fra 2025 får fritt leide.

Litt seint kanskje å oppdage at tusenårsriket snart er unnagjort, i tusenårsrikets siste år, men bedre seint enn aldri!

Hei! Ja, jeg fotograferer og fotograferer. Jeg tror jeg satser på Frankrike neste påskeferie, da det er sein påske. Må også få til en ny foto-ekspedisjon for Sognefjorden, kanskje neste sommer? Tar en ny tur til Folldal i høstferien. Må ta et skikkelig farvel med Norge! Har egentlig lyst til å bosette meg i Skjolden, verdens vakreste sted, men kan ikke ta med jentene dit. Dessuten er det jo foreslått fire vindkraftverk i Ytre Sognefjord. Vindkraft i Nord-Østerdal vil være katastrofalt, da Rondane er bakteppet for nasjonalmaleriet vårt, "Vinternatt i Rondane". Tenk å gå opp i Rondane om vinteren, for å la seg fylle av evighetslengsel under stjernehimmelen, for så å ha disse blinkende vindturbinene over Fjellregionen! Det er mye å ta avskjed med, jeg har også lyst til å besøke vestsida av Randsfjorden, hvor den nyromantiske maleren Jacob Gløersen trivdes som best. Her fant jeg tom. ut at de har bygget ei nyromantisk stavkirke i dragestil, som jeg håper å se! Men det begynner å nærme seg, har tatt ned min lokale historie, mangler bare å fotografere Thorud-fløya, som var den trebåten vi hadde på Totenåsen. Uansett, med det samme det blir proklamert et vindkraftverk etter Sognefjorden, i Mjøsregionen eller Fjellregionen, da får kona bare gi seg i jobben, så pakker vi og finner oss en fransk landsby så raskt vi klarer:-) Heller ikke mye å leve for i Norge, det er bare fotograferingen og påskeleir på Livoll ved Gålå. Folk er ikke noe hyggelige lenger, utenom dere i Motvind, og da de som kommer på Livoll. Dessuten er min lokale kulturarv borte. Men du skal være velkommen på besøk!

Bestill fadografiet av Eidsvatnet med Åsafossen og filosofihytta til Wittgenstein her.

Appendix!


Her er mer om kristenretten!


Og her er et eget nettsted om kristenretten og jubileumsåret 2024, som vel egentlig er avslutningsåret for Norge, da jeg ikke kan se hvordan vi skal kunne vikle oss ut av den ulykka vi nå har viklet oss inn i:


Selv kommer vi i alle fall ikke til å seile kystpilegrimsleden:


Men det er mulig vi kun tar et Paris-besøk i påsken, som er sein til neste år, for så å reise ut til Ytre Sula (Solund) ytterst i Sognefjorden neste sommer, så fortsetter vi dokumentasjonen av fjorden til Petter-Kvåle i motsatt retning, før vindkrafts-mafiaen slår til med fire vindkraftverk etter fjorden vår.

Da tar vi campingvogna til Frankrike, og blir der. Men dette gjør vi nok uansett, hvis ikke kongen og Luster kommune bestemmer seg for å bygge en skikkelig urban landsby for oss i dragestil i Universets sentrum, Skjolden!

Nb! Etter at ordene ovenfor om standssamfunnets historie ble nedtegnet, bråbestemte vi oss for å ta en tur til Hauge-senteret, noe vi kunne gjøre takket være den bevegelsesfriheten haugianerne kjempet fram for oss, hvor vi fikk vite mye mer om standssamfunnet, hvor vi nå kan nedtegne våre tanker takket være vår ytringsfrihet, som vi også kan takke haugianerne for✌

En klok og flott fyr


Dette er aldeles forbløffende, hvor PermaLiv herved utnevner "Born Into A Corrupt System" til en av vår tids fremste nihilistiske filosofer🎃🎉🎈

Samfunnet er nå helt nedslitt og tappes raskt for innhold, hvor det er forsmedelig å observere at samfunnet ikke engang vil dokumentere hva vi hadde, slik at våre etterkommere ikke engang skal ha mulighet til å sette i stand igjen samfunnet vårt, hvis de skulle ønske dette, uten at jeg vet hvordan de skal klare det?

Det pussige er at vi nå veit akkurat hvordan å etablere et bærekraftig samfunn, som en videreføring av pietismen, uten at noen ønsker dette. PermaLiv, humanøkolog Terje Bongard, samt arkitekt Kristian Hoff-Andersen, har til sammen all kunnskap vi trenger, for å slippe ut av det nihilistiske fengslet vi nå sitter i.

Allikevel, selv om vi fikk innført lommedemokratiet, permakultur og biofilia, ville vi allikevel ha mistet vårt hjerte, uten kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til Even Helmer, som et levende elvebruk ved stenelven Grýta.

Så hva i all verden er dette? Fordi det ville jo ikke være all verden å dokumentere kulturarvern vår, samt å kartlegge alle de biokulturelle koblingene, som her er revet fra hverandre. Da har man i det minste et grunnlag og et håp om å kunne sette i stand igjen kultur- og naturarven vår en gang i framtida.

Hvor vi i mellomtiden i det minste kunne bygge opp en skikkelig urban landsby i dragestil i Skjolden😍😃😂

"We live in a negative environment where we treat each other like shit💩" - Born Into A Corrupt System

Meget godt observert og tatt på kornet! Men hva hadde de igjen for dette, hamas-harpyen i D og gemakken hennes? Hvorfor støttet alfa-paret dem i drapet på lommekroken vår, slik at lommekroks-vennskapet mellom lille m og store T måtte dø? Hvorfor heier foreldre på sine beste venner, for at de fritt skal kunne rive sjelen ut av deres eneste datter? Hvorfor ønsket de ikke flere kornett-duoer fra hvert vårt hjørne av kvasi-lommetunet vårt, i varme sommerkvelder? Hvorfor skulle det vidunderlige korpset vårt dø, sammen med den fantastiske korpsdirigenten? Hvorfor skulle de drepe drømmen om det norske klyngetunet for Petter-Kvåle?

Så det er faktisk slik at majoriteten av det norske folk ønsker, ja de faktisk dyrker fram negative omgivelser, hvor de ser det som sin livsoppgave å behandle sine medmennesker som dritt😡


Nok en innertier av en video fra "Born Into A Corrupt System"! Igjen setter han ord på mine følelser, dagens mennesker er lik zombier, eller kanskje enda bedre slik Batel Skater beskriver dem; "patetiske simulasjoner av the Matrix". Selv er jeg også trøtt av å være omgitt av negativitet, jeg er trøtt av alle disse menneskene som lever lik parasitter på kulturarven vår, trøtt av å beskue alle disse biokulturelle koblingene som er revet fra hverandre, trøtt av å ta ned vår rike historiske arv, uten at noen lar seg begeistre.

Men det norske folk og den norske stat vil jo ha det slik, de synes det er bedre at alle disse menneskene lever meningsløse liv i kulturarven vår, enn at vi skal få leve i fred her i kværnenga til herr Fossemøllen, for å feire jubelåret til Even Helmer til evig tid, og da er det ikke mye tilbake å juble for akkurat!

Som han sier det, folk ønsker å være omgitt av gode ting, i alle fall ønsker vi det, hvor det ikke finnes noe verre enn å leve i et landskap hvor egen kulturarv er utradert og vanhelliget, ikke minst da det var her den vestlige sivilisasjon ble fullbyrdet.

Hittil har jeg holdt dystopien på avstand med fotografiet, men etter Sognefjorden gikk Toten og Mjøslandet fra flott til flatt. Alt her kjennes nå bare flatt og konturløst! Fordi hva er vel Fuglefossen mot Feigumfossen?

Det er mulig jeg stikker en tur innom Luster kommune eller kongen for å be om at de stanser all vindkraft og bygger en skikkelig urban landsby i dragestil for meg og jentene i Skjolden, fordi slik det er der nå er det altfor stusselig, i alle fall for jentene.

Gjør de ikke det, ser jeg ingen annen råd enn å skaffe ei god campingvogn og ta flyttelasset til Frankrike, for å leve ut våre liv der i en vakker middelalderlandsby, som skjønnhetskultister.

Fotografi tatt på veg opp til Fuglesteg, hvor vi ser ned mot Skjolden sentrum, beliggende mellom Eidsvatnet og Lustrafjorden. På avstand kan det synes flott, men de har faktisk like stygge betongbruer som på Gjøvik, noen nitriste turistblokker etter fjorden, samt landets dyreste nærbutikk.

Dette holder ikke for universets sentrum, derivert ut fra de 15 egenskaper for helhet, som universet har utfoldet helhet ut fra siden Big Bang.

(PDF) Wholeness as a Hierarchical Graph to Capture the Nature of Space (researchgate.net)

Det var jo da også utenfor Skjolden at nasjonalromantikerne hadde sin samlingsplass i Munthe-huset, så selv om de ikke hadde tilgang til forskningen til PermaLivs gode venn, professor Bin Jiang, forstod de nok hva de hadde med å gjøre.

Skulle kongen og Luster kommune bestemme seg for å bygge opp en skikkelig urban landsby i dragestil i Skjolden for meg og jentene, bytter jeg navn til Petter-Øyvind Kvåle.

Dette da bestemor kom fra Petter-Kvåle. Kvåle er en gammel gard fra vikingtiden, hvor den var en viktig høvdingsgård, men ble seinere av en eller annen grunn transformert til et klyngetun, eller den norske landsbyen.

Da alle i klyngetunet Kvåle het Kvåle til etternavn, ble de forskjellige husværene innenfor tunet oppkalt etter en gammel forfar, hvor da min forfar en gang for lenge, lenge sida, het Petter. Min bestemor het slik Petter-Gjartrud Kvåle, hennes far Petter-Jon Kvåle, og jeg er da Petter-Øyvind Kvåle.

Varabrannsjefen fortalte at de hadde den samme skikken i Gloppen, fra de gamle klyngetunene, så dette er da vanlig over hele Sogn og Fjordane.

Like etter at bildet ble tatt, måtte jeg bytte minnekort, men dette streiket på turen etterpå, bort til filosofihytta til Ludwig Wittgenstein, slik at fotografiene fra Fuglesteg og turen ned igjen, gikk tapt. Så dette var bittert!

Ludwig Wittgenstein tenkte også sine klareste tanker i Skjolden, og dette er ikke det minste rart, når man befinner seg i universets sentrum.

Men nå får vi nå se hva vi gjør? Det er klart det at Norge var tusenårsriket, og varte fra 1024-2024. I 1024 fikk vi kristenlovene, og i 2024 feirer vi 200-års jubileet for Hans Nielsen Hauges død og 150-års jubileet til Even Helmer. Even Helmer ble født 50 år etter Hauges død, dette tilsvarer et jubelår, hvilket det var, da haugianerne i dette tidsrommet hadde vunnet en full seier.

Så fortalte de da også under foredraget på Haugesenteret at Berge Furre, historiker og teolog, var klar på at Hans Nielsen Hauge er Norges viktigste person i moderne tid, med god margin!

Bestill fadografiet her.


Dette var en aldeles fantastisk klok og flott fyr dere! Og selv om temaet er depressivt, om aldri så korrekt, ble jeg i bedre humør av at han uttaler at han lager disse videoene, for at andre bevisste individer ikke skal kjenne seg like alene😄 Fordi, som han sier det så godt, føler han det som om han er omgitt av "plain stupid idiots", og dette er han så absolutt ikke alene om😌

Artikkelen nedenfor var det jeg som fikk min gode venn Nikos Aron Salingaros til å publisere i 2012, jeg ble venn med Nikos etter å ha lest A Pattern Language i februar 2010. Kristian Hoff-Andersen ble venn med Salingaros og arkitekturopprører omtrent samtidig, etter å ha lest A Theory of Architecture, som faktisk har fått en norsk anmeldelse i sommer:


Heldigvis fikk jeg møte Hoff-Andersen i våres, han var like likandes som jeg trodde. Men hvor Kristian har blitt rikskjendis, har jeg blitt samfunnsforlatt. Uansett forsøkte jeg å forhindre denne sataniske simulasjonen vi nå har glidd inn i. Eller glidd og glidd, da Satan har hatt 1000 år på å finpolere på denne simulasjonen, hvor Djevelen fra år 2025 får frie tøyler til å kjøre simulasjonen sin.

Så til artikkelen fra 2012, en tid hvor optimismen fremdeles rådde grunnen, og jeg fremdeles trodde på menneskeheten. Nå trekker vi oss bare tilbake i en fransk landsby så raskt vi klarer, hvor vi lever ut våre liv som skjønnhetskultister der, i en UFATTELIG STYGG VERDEN!

Geospatial Analysis and Living Urban Geometry

Image: Ernst Ludwig Kirchner (1880–1938).  A living urban geometry is the best medicine against loneliness. Unfortunately we see the failure of an entire discipline, the one of planners and architects. These modernists only know how to destroy the cityscape.

Monday, September 9, 2024

Tur til Hauge-senteret og Fredrikstad, samt kongeriket Norges tilstand

Da fikk vi endelig til en tur til Hans Nielsen Hauge - senteret i vår avskjedsturne til Norge! Dette ble søndag 25. august 2024. Egentlig hadde jeg tenkt å ta helga på camping der, men da det var spådd dårlig vær, slo jeg det fra meg. Men så ble det spådd godt vær på søndag, så da ble det til at vi tok en dagstur, da dette var siste dagen senteret var åpent for i år.

Jeg tok en rask titt på kartet, hvor vi kjørte Rv. 22 fra Lillestrøm. Men dum som jeg var tok jeg av på E18 og kjørte mot Oslo igjen, da jeg mente at E18 var E16, slik at jeg var sikker på at E18 var E6, hvor jeg mente at vi skulle noe oppover igjen. Det var jentene som advarte meg og spurte hvorfor jeg kjørte tilbake til Oslo? De hadde kart på mobilen og syntes dette var rart. Da ble det til at jeg kjørte tilbake til Askim og tok av der, men vi mistet en time, slik at vi kom ikke fram før 12:45.

Hauge-senteret lå langt ute i ingenmannsland, mellom ufattelige mengder med lagerbygg og boligfelt, så uten mobilen til jentene og deres guiding, ville jeg aldri funnet fram. Senteret var også så lite at jeg ikke så det, men jentene kjente det igjen. Her ble vi tatt hjertelig imot av verten i resepsjonen, som var meget behjelpelig og imøtekommende på alle måter, så dette var en lettelse etter den lange og innviklede kjøreturen😌

Ikke lenge etter at vi ankom kom det ei lita gruppe med en minibuss, som hadde bestilt et foredrag av en lokal Hauge-ekspert, som vi fikk være med på. Dette var svært interessant, og det var hyggelig at de lot oss få være med på foredraget.

Etterpå ble jeg også med et annet ektepar, som dama i resepsjonen holdt en omvisning for, slik at jeg fikk mye ny kunnskap om Hans Nielsen Hauges liv. Jeg kjøpte også med boka «Alt eller intet», som senteret mente var den boka alle bør begynne med, som ønsker å vite mer om Hauge og haugianerne. Denne blir det nok til at jeg leser mens jeg venter på kulturskolen til vinteren.


Ah, det var nok fra boka "Haugianerne – Enevelde og undergrunn" av Trygve Riiser Gundersen, at jeg lærte om husandakten, forordret av Christian VI, sin betydning som brekkstang for utviklingen av haugianismen. Så det var vel da denne boka jeg egentlig hadde tenkt å skaffe meg, men får ta den ved en seinere anledning.


De hadde også en del interaktivt stoff om Hauge, men da begynte jentene å mase, så da senteret fortalte at hele denne delen også finnes på deres hjemmeside, kom jeg til at jeg får ta dette når vi kommer hjem.




Vi kjørte så til gamlebyen. Campingplassen så litt trist ut, så vi var glade for at vi bare tok en dagstur. Vi tilbrakte et par-tre timer i gamlebyen. Har redigert bildene derfra i dag, hvor det ser ut til at det ble omkring 30 dugandes fotografier, så er fornøyd med dette. Men det går nok et par måneder før de kommer inn hos Adobe, så oppdaterer denne posten med noen fotografier da.

Dette er høysetetavlene ved langbordet i stua på Hauge, hvor husbonden og husfruen hadde sin plass under disse, dette var da Niels og Maria. Hustavler hadde jeg hørt om, men ikke høysetetavler. Hustavlene var viktige i propagandaen for det lutherske standssamfunnet, som luther ble en varm forkjemper for etter Weinsbergsmassakren. Dette var nok mye av grunnen til at kongemakten gav sin støtte til Luther, samt at de fikk anledning til å konfiskere katolsk kirkegods.

Under foredraget ble det forklart at ordtaket med "å få sitt pass påskrevet", stammer fra denne tiden, hvor man trengte et reisepass, skulle man reise omkring i Norge. Alle unntatt de adelige måtte ha reisepass, som man måtte få påskrevet for hvert nye lensmannsdistrikt. Kunne man ikke redegjøre for sitt ærend på skikkelig vis for lensmannen, ble man i beste fall sendt hjem.

Dette fikk meg til å tenke på at tross alt var bevegelsesfriheten mye større i det føydale Europa, enn i det protestantiske Norden, hvor en stor andel av befolkningen til enhver tid var på pilegrimsvandringer. Jeg har hørt en gang hvor stor andel av befolkningen som var engasjert i pilegrimsvandringer på et eller annet vis under middelalderen, men jeg finner det ikke igjen, uansett utgjorde nok pilegrimsvandringer en langt større andel av samfunnet, enn hva turisme gjør i dag.

Det fine med pilegrimsvandringer var at fikk man godkjennelse for pilegrimsreisen av biskopen, fikk man utlevert en pilegrimsstav, hvor man med denne staven kunne vandre fritt omkring, uten å måtte innom lensmannen hver gang man kom til et nytt sted, for å få sitt pass påskrevet.

På et vis var pilegrimsstaven pilegrimens reisepass😂


Jeg er sikker på at jeg har en video hvor man får vite hvor stor andel av befolkningen som var engasjert i pilegrimsvirksomheter under middelalderen, men finner den ikke igjen. Uansett husker jeg at dette var et svært stort tall, jeg vil tro langt større andel enn de som er sysselsatt med turisme i dag, inklusive turistene.

Tar med denne fra Kings&Generals istedenfor videoen jeg ikke fant.

Det å reise rundt i Norge uten reisepass, var det svært strenge straffer for, hvor det er haugianerne vi har å takke for vår bevegelsesfrihet.

Selv om vi nok ikke var langt unna førhaugianske tilstander i tiden fra 2019 og utover. Så forsvinner Hauge ut av bevisstheten fra det norske folk, går det nok ikke lenge før reisepasset kommer tilbake, hvor vi må innom lensmannen hver gang vi kommer til et nytt sted på reisen, for å få vårt pass påskrevet.

Tenker de tøffe gutta på HAWGS MC på at de har Hauge og pietistene å takke for sin bevegelsesfrihet, der de cruiser omkring på landeveien med sine Harley Davidssoner, som om dette var den største selvfølge?

Neste gang de samles, bør de kanskje ta et minutts stillhet for Hauge og haugianerne, før festen braker løs?

Hvis ikke går det nok ikke lenge før de får sitt pass påskrevet!

Ah, det glemte jeg, de bør absolutt ta ett minutt til med stillhet, før festen braker løs, for også å takke Hauge og pietistene for sin forsamlingsfrihet, fordi uten denne ville det ikke blitt noen fest!

Og i tilfelle de skulle slenge ut noen stygge gloser mot statsmakten under festen, bør de nok også ta enda et minutts stillhet i ydmykhet for Hauge og pietistene, som gav dem ytringsfriheten, hvis ikke kunne nok festen raskt ta slutt!
 

Mens jeg redigerte råfilene i dag, lyttet jeg til denne podcasten, som jeg syntes var interessant. Særlig likte jeg allegorien ved vel 10 minutter, hvor han sammenligner overgangen fra hellenistisk religion til kristendom, med overgangen fra rock til rap på midten av 1980-tallet. Folk var rett og slett gått lei, og orket ikke flere varianter av de gamle greiene, som om den gamle, romerske kulturen var uttømt.

Var det noe lignende vi fant her i Norge i mellomkrigstiden? Fordi vi hadde jo denne vidunderlige gullalderen mellom 1885-1914, hvor nyromantikken, seinpietismen og dragestilen gikk sammen i en høyere enhet, samtidig som vårt land fikk sin frihet.

Men så fikk vi da allikevel 1. verdenskrig med påfølgende dyrtid, slik at folk tenkte vel at når det kunne gå så galt, på tross av at vi hadde det så flott, måtte det allikevel være noe galt med det gamle, som ikke kunne frelse oss fra all denne ulykken.

Så gikk vi da fra velferdspietismen til velferdsstaten, fra lekmannsbevegelse til ekspertvelde, fra det lokale til det globale.

Hvor vi nå er ved et nytt skille, da det er klart at det gamle holder ikke lenger. For Norge har liksom helt gått tomt for krutt nå, det er som om alt vi rører ved bare visner hen og dør.

Personlig mener jeg at vi burde gå tilbake til verdiene i den gylne tiden, mellom 1885-1914, og koblet disse opp med lommedemokratiet til humanøkolog Terje Bongard.

Men hvordan få tilbake livsgleden uten kværnenga Grythengen som et levende elvebruk ved stenelven Grýta?

Fordi det var jo her det tok slutt sist gang, under den rokokko, nyromantiske seinpietismen i Øverskreien.

Derfor regner jeg med at Norge bare brenner ut, da vi ikke har noe å gå til, slik som man hadde det etter Romerrikets bortgang.


Jeg tar med et fotografi av Jan Hus så lenge, da vi under vårt opphold i Praha bodde ved Betlehemsplassen, hvor Hus talte.

"Hus slutta seg til den tsjekkiske reformrørsla og blei i 1402 predikant ved Betlehemskapellet i Praha, som var det første forsamlingshuset i Europa med forkynning utelukkande på folkespråket (tsjekkisk)."

Jan Hus – Store norske leksikon (snl.no)

På samme vis som Hus, talte også Hauge til store forsamlinger i festningsbyen.

"Hauge talte også på flere store møter i Festningsbyen. En av plassene var hos Nils Bærsø for 400 tilhørere i nåværende Voldgaten 3."

Haugemusikalen – Det brenner en ild - Hans Nielsen Hauge Senteret (hnhsenteret.no)

Jeg fant Voldgaten 3, samt det gamle rådhuset, hvor Hauge først var fengslet, men Madam Kruses hus, hvor han arbeidet i en kjøttforretning, fant jeg ikke. Fant nå i et skolearbeid at dette var i Rådhusgaten, hvor det nye rådhuset lå, hvor jeg oppdaget at jeg faktisk hadde unnlatt å gå denne gata, så dette var synd.

I samme arbeidet skrev de at det var Hauge som begynte med fiskeoljeproduksjon, som seinere la grunnlaget for Møllers tran. Under foredraget på senteret fortalte de videre om Hauge-plogen, da Hauge var smed, hvor denne ble en populær plog i Østfold. Hauge ble også løslatt en periode fra sitt fengselsopphoild, for å hjelpe myndighetene med å utvinne salt fra sjøvann, en prosess han hadde lært under et besøk i Danmark.

Hus ble brent på bålet, mens Hauge, den personen som har betydd mest for Norge, langsomt ble knekt under myndighetenes åk.

Mens husittene ble berømte krigere, benyttet haugianerne seg av ikkevoldsmetoden, lenge før Gandhi.

Her leste jeg en god artikkel:

Experimental Theology: Platonism and Enchantment: Part 4, Antimechanism

Så dette er nok hvorfor vi er satt til denne avskjedsturneen for vårt fedreland, fordi fortryllelsen er borte, hvilket først og fremst skyldes at Grythengen ikke fikk leve😭

Greit også å få vite at det greieste er simpelthen å kalle seg selv for anti-materialist😏

Enda en artikkel på tampen:

Det er typisk norsk å være selvgod | Myten om «verdens beste land» – Sivilisasjonen

Helt klart at vi har blitt verdens styggeste folk i verdens vakreste land, hvor vi nå på toppen av det hele har utradert vårt kulturelle fundament, slik at samme hva vi prøver å få til, bygger vi på sandgrunn😶

Som om dette ikke er nok, skal vi nå også gjøre ende på naturarven vår:

Verdens vakreste sjøreise er ødelagt. Nå står innlandet og Nordsjøen for tur - tronderbladet.no

Kanskje burde vi holdt fast på velferdspietismen?

Bestill fadografiet her.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...